השר דוד אזולאי: “ליקוט עצמות? לא יהיה. לא מיניה ולא מקצתיה”
האם משרד הדתות בוחן אופציה של קבורה במתכונת ‘ליקוט עצמות’ נוכח מצוקת הקברים בישראל? שר הדתות דוד אזולאי מפרסם הודעה השוללת את ההצעה מכל וכל.
״לא היה ולא יהיה. לא מיניה ולא מקצתיה. לאורך כל הדורות עם ישראל נלחם בחירוף נפש למען כבוד המת וכך נמשיך לפעול, בכל ארצות העולם ובפרט בארץ ישראל.
מדובר בהצעה הזויה שהמציעים אינם מבינים אפילו את משמעותה, ואיני מתכוון אפילו לדון בנושא״, הכריז השר.
כפי שדווח בחרדים 10, גורמים בחברה קדישא ובמועצות הדתיות מקדמים את מהלך, שמטרתו להכניס שינויים בשיטת הקבורה המקובלת כיום. על פי הרעיון החדש יחזור מנהג ישן שהיה נהוג בעבר בארץ ישראל, בתקופת התלמוד והמשנה – ליקוט עצמות.
איך זה עובד?
מספר שנים לאחר הקבורה מוצאים עצמות הנפטר מהקבר ומאוחסנים בארון קטן המוצב בחלקה המשפחתית. כך ניתן לעשות שימוש חוזר בחלקת הקבר. בהמשך כל העצמות של כלל המשפחה יונחו באותה חלקה, מה שיחסוך כמובן מקום רב.
פתרון זה דורש את הסכמת בני המשפחה שיחתמו על כך בחייהם, וגם דרישות הלכתיות כמו יום אבל נוסף קריעה ואבלות, בעת הזזת העצמות.
בכינוס מיוחד בנושא הלכות קבורה בהשתתפות רבה הראשי של ירושלים, הגאון רבי אריה שטרן, וראש המועצה הדתית בגוש עציון, הרב רפי אוסטרוף, הועלה הרעיון החדש.
על פי הדיווח, הרב שטרן הביע תמיכה עקרונית במהלך אך התנה זאת בהסכמת הקהילה של הנפטר לקבל את המנהג. הוא הוסיף כי המנהג יחול רק על קברים עתידיים ובהסכמת הנפטר ולא על קברים קיימים.
הרב אוסטרוף מסביר כי למעשה מדובר בחזרה למקורות ולמנהגי היהדות שהיו נהוגים עד לפני אלפיים שנה. “אורך החיים של קבר הוא כ־60 שנה. מעבר לכך אנשים כבר לא מגיעים בדרך כלל לבקר את הקברים ואז יש לנו ערים שלמות מלאות קברים שאף אחד לא עולה אליהם. זה נורא ואיום מבחינת תפיסת הקרקע”.
למהלך ישנם גם מתנגדים שרואים בו לא פחות מביזוי המת ולדעתם צריך למצוא פתרונות אחרים כהשמשת קרקעות במקומות אחרים למטרות קבורה.
-
חסר מקום בנגב ובמדבר יהודה לקברים רגילים הלכתיים???