הפיגוע בדיזנגוף: למרות המחדלים במשטרה – אין המלצות אישיות

חיים טוויל
|
ג' אדר ב' התשע"ו / 13.03.2016 15:01
המשטרה הציגה את תחקיר אירוע הפיגוע בדיזינגוף בו היא מודה כי דיווח אודות המחבל הגיע זמן קצר לאחר האירוע, אך בעקבות כשלים בירוקרטיים הפנייה לא טופלה כיאות • המפכ”ל: “מדובר באירוע חריג”

הפיגוע ברחוב דיזניגוף: המשטרה הציגה היום (ראשון) את ממצאי התחקיר על הפיגוע שהתרחש ברחוב דיזינגוף בתחילת חודש ינואר, בו נרצחו שלושה ישראלים.

לאחר הפיגוע הצליח המחבל משאת מלחם להימלט לואדי ערה ולשרוד במשך כשבוע עד לחיסולו.

כנגד המשטרה הועלו טענות כי דיווחים על המחבל התקבלו זמן קצר לאחר הפיגוע, אלא שזו התרשלה ולא הגיבה בזמן.

על פי התחקיר, ביום הפיגוע נרשמה עלייה של 40% בפניות הציבור למוקד, עלייה של 32% במספר האירועים שדרשו טיפול ועלייה של 624% בדיווחים על אדם חשוד. הדיווח הראשוני הגיע משתי האחיות נעה ואופיר, שפנו לראשונה למשטרה וסיפרו כי ראו את נשאת מלחם המחבל נוסע באוטובוס זמן קצר לאחר הפיגוע.

לצד זאת לטענת המשטרה הדיווח אודות חשוד כמחבל שנסע באוטובוס וירד בהרצליה בדרכו לואדי עארה, התקבל במחוז חוף באמצעות המעסיק של עדות הראיה, למעלה מ- 5 שעות לאחר הפיגוע. הדיווח נכתב על ידי המוקדן כיאות והועבר כנדרש למוקד ת”א ומשם לצוות החקירה המיוחד שעסק בפיגוע, לטיפול הקמ”ן הרלוונטי.

בהמשך, התקשר קמ”ן ממחוז תל אביב למעסיק המדווח במטרה לשוחח עימו. השיחה שקוימה ממספר חסום לא נענתה על ידי המדווח. העובדה שהמעסיק זיהה כי יש לו שיחה שלא נענתה ממספר חסום גרמה לו לנסות ולהשיג את המשטרה שנית, מה שחולל סדרה של שיחות  לגורמים שלא מעורבים בחקירה  ויצרו תחושה של המדווחים, כאילו המידע שהעבירו לא מטופל ולא הגיע ליעדו.

מערכת מוקדים ישנה

התחקיר לא מסיק כל מסקנה אישית כנגד המעורבים אך הועלו בו כמה לקחים: “השארת הודעת טקסט על-ידי קצין המודיעין למתלונן עם טלפון להתקשרות הייתה מסייעת לסגירה מהירה של המעגל”, נכתב בדו”ח. “בנוסף, פער טכנולוגי תשתיתי הוביל לאי-זרימת מידע בין כל המוקדים וזהו פוטנציאל לבלבול בעיקר בתרחישים חוצי מחוזות כמו באירוע זה”.

בד”ח התחקיר צויין כי המשטרה לא תמיד יכולה להעביר את ההודעות המגיעות מאזרחים לניידות בשטח: “המוקד הארצי העתידי צריך לתת מענה להרבה אתגרים, לאתגרי הווידיאו, למסרונים שאישה נמצאת בחדר ויש פורץ והיא לא יכולה להתקשר. חיבור בין מספרי טלפון שונים, יכולת להעביר הקלטות לניידות. אנחנו מבינים שאנחנו בעניין הזה בפער. מערכת המוקדים שלנו ישנה. היא אמינה מאוד, אבל היא לא מול האתגרים הקיימים כיום במדיה דיגיטלית”.

ביחס לזמן שלקח למשטרה ליצור את הקשר בין רצח נהג המונית למחבל נשאת מלחם נכתב בדו”ח: “היה צריך הוכחה חד-משמעי, ולקח זמן. האירוע לא היה כל כך ברור. בדיעבד אפשר לבוא ולהגיד ‘איך לא ראינו את זה’ וממש לא ראינו את זה. הירי בדיזנגוף היה ב-16:38 ומציאת המונית הייתה ב-18:11. אפשר בדיעבד להגיע ‘איך לא?’, אבל זה היה די מורכב לחבר”.

אלשיך: אירוע חריג

המפכ”ל רב ניצב רוני אלשיך התייחס לפיגוע בתל אביב: “מדובר באירוע חריג, בו אזרח ישראלי מבצע פיגוע באזור המחיה המוכר לו היטב מעבודתו, תוך זמן קצר ביותר, משנה ביגוד וחוזר להתנהג כאזרח תמים, מה שמאפשר לו לנתק מגע מן השטח, ללא צורך בסייענים.

“משטרת ישראל ראתה לנכון לאורך כל השבוע שבו התנהל האירוע להשקיע תשומות אבטחה לא מבוטלות בתל אביב ובאזורים נוספים כדי לצמצם סיכונים של פיגוע נוסף אם המרדף ייכשל. לצד הלקחים שהופקו, כדאי לשים לב לתופעה מטרידה של חיבור אוכלוסייה פלילית לטרור באמצעות גיוס עצמי לדאעש ודומיו.

“נושא זה מעסיק מאוד את משטרת ישראל והיא מקיימת שיח עמוק עם שב”כ כדי לתת לו מענה נכון ובשיתוף הפעולה. עם העמקת שירותי השיטור במגזר הערבי, מהלך שממתין להחלטות תקציביות, תהיה הזדמנות טובה לצמצם גם איום זה”.