מחקר ענק: רוב מוחץ של החרדים והדתיים תומכים בגירוש הערבים

סקר ענק שערך מרכז Pew Research האמריקני מצביע על מגמות בחברה הישראלית • לפי המחקר יש רוב של דתיים, מסורתיים וחרדים: רק 40% מהיהודים בארץ מגדירים עצמם חילונים • 28% מהחרדים אמרו שיש להם שבעה ילדים או יותר
יוני גרין
כ"ח אדר א' התשע"ו / 08.03.2016 14:27

כמעט חצי מהיהודים במדינת ישראל תומכים בגירוש או בהעברת האוכלוסייה הערבית. כך עולה מנתונים המופיעים במחקר שערך מרכז  Pew Research האמריקני לרגל השקת מחקרם על מגמות ודעת הקהל בישראל.

לפי הנתונים, 48% מכלל הנשאלים הסכימו עם הרעיון הכללי של גירוש, ורק 46% התנגדו לו.

הסקר הראה כי יש קשר סטטיסטי בין רמת דתיותו של אדם לבין דעותיו על הגירוש: מי שהגדיר את עצמו כחילוני נטה פחות להסכים עם רעיון הגירוש, ומי שהגדיר עצמו כדתי או חרדי נטה יותר להסכים עם הרעיון.

מהסקר עלה כי הדתיים נוטים במיוחד לתמוך בגירוש ערבים: כ-71 אחוז אומרים כי יש לסלק אותם מהארץ. מקרב הציבור החרדי – 59 אחוז תומכים בגירוש.  מקרב המסורתיים – 54 אחוז מסכימים עם הרעיון.

החילונים, לעומת זאת,  נוטים לעמדה ההפוכה: רובם – 58 אחוז –  מתנגדים לדעה כי יש לגרש ערבים ממדינת ישראל. אך גם בקרב אלה המתארים את עצמם כישראלים חילונים, 36 אחוז תומכים בגירוש ערבים מהמדינה.

המחקר בוצע בין סוף שנת 2014 ועד אמצע שנת 2015, תקופה שהייתה רגועה באופן יחסי מבחינה ביטחונית, לדברי עורכי המחקר כדי לא להטות את התוצאות.

3,789 בני אדם, יהודים ישראלים מעל גיל 18 תושאלו פנים מול פנים.

על פי הסקר, יש רוב של דתיים ומסורתיים על פני החילונים בישראל: רק 40% מהיהודים בישראל הם חילונים, בעוד 41% הם מסורתיים (23%), חרדים (8%) ודתיים (10%).

10% מאזרחי ישראל הם לא יהודים: 14% מוסלמים, 2% דרוזים, 2% נוצרים, ואחוז אחד – חסרי דת.

שיעור החילונים נותר יציב פחות או יותר, ואילו שיעור המסורתיים – שלעתים קרובות מפגינים רמה בינונית של הקפדה דתית – ירד בשיעור הגדול ביותר.

בקרב קבוצות יהודים, הגידול הרב ביותר לאורך זמן היה בקרב חרדים. בסקר החברה הישראלית משנת 2013 הזדהו 9% מהיהודים הישראלים הבוגרים כחרדים – עלייה של 6% תוך כעשור.

בסקר הנוכחי נשאלו המשיבים כמה ילדים יש להם.

בקרב יהודים, גברים ונשים בני 40 ומעלה, 28% מהחרדים אמרו שיש להם שבעה ילדים או יותר. לשם השוואה, רק מעטים בקרב הדתיים (5%), המסורתיים (2%) והחילונים (אחוז אחד) אמרו שיש להם מספר כזה של ילדים.

כמעט כל החילונים (95%) נוסעים בשבת. גם לגבי שאלה זו, המסורתיים מפולגים יותר עם שיעור גבוה במקצת שאומרים כי הם נוסעים בשבת (53%), מאלה שאומרים כי אינם נוסעים בשבת (41%).

יותר משלושה רבעים מהיהודים הישראלים (76%) סבורים שאנטישמיות היא נפוצה ואף מתגברת ברחבי העולם – וכתשעה מכל עשרה (91%) אומרים כי מדינה יהודית הכרחית להישרדותו של העם היהודי לטווח הארוך.

כאשר נשאלו אם יש להפוך את ההלכה לחוק המדינה הרשמי עבור יהודים בישראל, אמרו רוב החרדים (86%) והדתיים (69%) שהם תומכים בשינוי כזה.

לעומת זאת, רוב המסורתיים (57%) ורוב מכריע בקרב החילונים (90%) מתנגדים להפיכת ההלכה לחוק המדינה עבור יהודים בישראל.

רוב מכריע בקרב חרדים ודתיים אומר כי יש להפסיק את התחבורה הציבורית בכל המדינה בימי שבת, ואילו רוב החילונים (94%) מתנגדים להפסקת התחבורה הציבורית כולה בשבת.

המסורתיים חלוקים יותר בין אלה שתומכים בהפסקת התחבורה הציבורית בכל המדינה בשבת (44%) לבין אלה שמעדיפים כי אוטובוסים, רכבות או אמצעי תחבורה ציבורית אחרים יפעלו לפחות בחלק מהמקומות (52%).

עוד שאלה שעלתה במחקר: הנישואים בין יהודים שתפיסתם הדתית שונה. על פי הנתונים, יש מעט מאוד נישואים בפועל בין בני קבוצות יהודיות שונות באוכלוסיה: 95% מהחרדים נישאים לחרדים. 85% מהדתיים נישאים לדתיים (10% למסורתיים). 93% מהחילונים נישאים לחילונים. רק מבין המסורתיים, כשליש נישאים לבני קבוצות אחרות (20% לדתיים, 15% לחילונים).

עוד ממצא מהסקר: החרדים הדתיים והחילונים מנהלים עולמות חברתיים נפרדים במידה רבה, ומחזיקים באופן יחסי במעט חברים קרובים מחוץ לקבוצה אליה משתייכים, עם מספר מצומצם של נישואי תערובת בין הקבוצות.

הסקר מגלה כי החילונים בישראל חשים בנוח יותר עם הרעיון שילדם עשוי להינשא ליהודי חרדי, מאשר עם האפשרות כי ילדים יינשא לנוצרי.

נשיא המדינה נפגש עם נציגי המרכז האמריקני ואמר: ״זהו סקר שצריך לעמוד בפני מקבלי ההחלטות בישראל, בפני ממשלת ישראל. הוא מצביע על הצורך לטפל בבעיות שלנו פנימה בתוך הבית יותר מתמיד.

“כשנשאתי את נאום השבטים בהרצליה הצבתי מראה שביקשה התבוננות. התבוננות בנו כחברה, בקולות הנובעים מאיתנו המאמינים במדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית בנשימה אחת. המחשבה על מדינת ישראל כדמוקרטית רק ליהודיה היא בלתי אפשרית ועלינו למצוא את הדרך לטפל בכך״.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות