זה סיפור על תרנגול ותרנגולת שלא יכלו לדגור על הביצה של האפרוח שלהם, אז הם ביקשו מתרנגולת אחרת לדגור עליה עד שיבקע. זוהי התמצית של סיפור ילדים, אבל גם סיפורה של
אטי שמידוב, סופרת חרדית, תושבת העיר כרמיאל, שחוותה על בשרה את הליך הפונדקאות, מנסה כעת להסביר אותו לילדיה ולעולם כולו, באמצעות סיפור ילדים על אפרוח שהגיע לעולם בדרך מיוחדת.
“יכולתי להביא ילד מבחינה ביולוגית, אבל בשל אילוצים רפואיים לא יכולתי להרות וללדת. פונדקאות היתה ברירת מחדל שזכיתי לממש פעמיים”, אומרת שמידוב ליהודה שלזינגר מישראל היום, שמביא את סיפורה.
שמידוב, בת 37, בת למשפחה של ראשי ישיבות בעולם החרדי, התחתנה עם אוריאל, בן 44, שהתאלמן בגיל 33 ולו חמישה ילדים, והשניים הביאו עוד שני ילדים בהליך פונדקאות – הראשון בן שבע והשני בן חמישה חודשים. “הבית שלנו מלא בשבעה ילדים מקסימים”.
הרעיון לספר עלה עוד לפני שנולד בנה בן השבע. “שיתפתי את הילדים בבית בתהליך, סיפרתי שעומד להגיע אח קטן וחיפשתי דרך להסביר להם, אז כתבתי את הסיפור הזה. כשהבן שלי הגיע לגיל שבו חשבתי שהוא בשל לשמוע על הדרך המיוחדת שבא הוא הגיע לעולם, סיפרתי לו את הסיפור והוא קיבל את זה מאוד פשוט.
“הסברתי שבבטן שלי אין מקום לתינוק והרופא העביר אותו לבטן של אישה אחרת. כשהצגתי את זה בצורה פשוטה, לא מתנצלת ולא חוששת, ככה הוא קיבל את זה. מאוד בקלות”.
הליך הפונדקאות אינו נפוץ בציבור החרדי ובטח שלא בפומבי. “אני לא יודעת מה היה קורה אם הייתי גרה בירושלים או בבני ברק, אבל בקהילה שלנו בכרמיאל קיבלו את זה מאוד יפה. לא הסתרנו שום דבר.
“הרב בורשטיין, יו”ר מכון פוע”ה שליווה אותנו בתהליך, אמר לי שאנחנו חלוצים של פונדקאות בציבור החרדי. טענתי שלא המצאנו את הגלגל, אולי אנחנו הראשונים שלא מתביישים ומדברים בקול”.
שמידוב מכירה סיפורים על אישה שהשתמשה בפונדקאית והחליטה לתפור בטן של הריון ועידכנה אותה מדי חודש רק כדי לא להתמודד עם התגובות. “זה נראה לי קיצוני, אנחנו חיים במקום שאנשים קיבלו את זה יפה”.
לטענתה, נושא הפונדקאות בציבור החרדי מקבל יותר מודעות. “בעבר לאנשים בציבור החרדי לא היה מושג, לא היה כתוב על זה ב’יתד נאמן’ או ב’המודיע’. היום פונדקאות הולכת ונהיית יותר מוכרת ועדיין הבנתי שאני צריכה ללמד את האנשים מה זה”.
לדבריה, לילדיה יש חיים נורמליים לחלוטין: “המחשבה הזו עוברת בראש, אם הילד ייחשב סוג ב’. זה לגמרי לא מפריע לי. היום מתחתנים עם ילדים מאומצים, עם מתגיירים. מי שלא פתוח לזה הוא חשוך מדי בשבילי וזו לא הדרך שלי. עברנו תהליך עם ליווי של רבנים, תהליך רגשי, כלכלי, חברתי, והיום אנחנו מאושרים”.
הרב מנחם בורשטיין: “הדבר הכי חשוב, שהפונדקאית תהיה יהודייה פנויה. מאז שהשגתי את ההיתר, יש הרבה יותר נשים שנכנסות לתהליך. אף פוסק בעולם לא יכול לומר שיש איסור, יש רק איסור שאישה נשואה תהיה פונדקאית. יש כאלה שלא רואים בזה דרך יפה, אבל זה מותר הלכתית”.
לגבי הספר אמר הרב: “זה ספר של דתיים אבל הוא מתאים לכולם, הוא עושה את ההסבר לילדים קליט ופשוט יותר”.