השר לביטחון הפנים גלעד ארדן האשים בכנס ‘אתגר ההתמודדות עם גל המפגעים הבודדים’ שערך המכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי בהרצליה את היועצים המשפטיים בכישלון המלחמה בטרור.
השר ארדן אמר: “לצערי, למרות שניסיתי לקדם זאת, לא יהיה גירוש של משפחות מחבלים מיו”ש לעזה”. לדבריו, הוא ניסה לקדם את ההצעה הזאת כצעד מרתיע, אך נתקל בהתנגדות נחרצת הן מצד היועץ המשפטי לממשלה הקודם והן הנוכחי, בטענה כי צעד זה אינו חוקי.
ארדן הדגיש במהלך נאומו כי התעקשותו שלא להחזיר את גופות המחבלים לא מבוססת על חשיבה שזהו צעד מרתיע, אלא במטרה למנוע מסע הלוויה ממלכתי שמאדיר ומפאר את המחבל ומייצר רצון לחקיינות וקבלת כבוד דומה אצל מפגעים פוטנציאליים נוספים.
הוא דיבר על הקושי והאתגר בהתמודדות עם המפגע הבודד, בשל חוסר שיוכו הארגוני שמקשה על מערכות המודיעין לעצרו. לדבריו, ניתן ללמוד דרך ניטור של דפי הפייסבוק על אופיו ודמותו של המחבל החדש כפי שעולה מהפיגוע אתמול, כאשר המחבל, אחמד זכארנה רמז ברשת החברתית כי ינקום את חיסול חברו.
“אנו משקיעים מאמץ רב בניטור הרשתות החברתיות, ובשל פוטנציאל המפגעים הגדול יש להרחיב זאת עוד הרבה יותר”, אמר. “הרשתות החברתיות מהוות היום את אחד מהמחוללים המרכזיים לטרור: הרשתות החברתיות הופכות לא אחת למאיץ לביצוע פיגועים, אנחנו רואים קשר בין המתחולל ברשת לבין הפיגועים.
“דברים אלה עולים מחקירות של מחבלים, וכוחות הביטחון כבר לומדים ומאפיינים את הקווים לדמותו של המחבל החדש. נראה כי רובם הוסתו על ידי מסרים ברשתות החברתיות, הן בחסות ארגוני הטרור והן בחסות ההנהגה הפלסטינית”.
השר ארדן הוסיף כי לאחרונה הציע לקדם, בשיתוף מדינות נוספות, חקיקה בישראל ובמדינות המערב שתטיל אחריות על רשתות חברתיות, כדוגמת פייסבוק, להסיר תכנים שיש בהם הסתה ישירה לרצח ואלימות.
לדבריו, הנושא כבר עלה במספר מפגשים עם שרים שביקרו בישראל וגילו עניין ברעיון.