חדש בליטא: הרב כלב קרעלין נבחר לכהן כרב הראשי של ליטא, והרב שמשון דניאל איזקסון נבחר לכהן כרב ראשי לוילנא. הרבנים נבחרו פה אחד על ידי ועד קהילת ליטא וועד קהילת וילנא – והם ייכנסו לתפקידם בעוד כשבועיים.
ראש קהילת ליטא פאינא קוקלבסקי, וראש קהילת וילנא שמואל לוין, אומרים כי כל המועמדים היו מוצלחים וראויים, אולם ההחלטה למנות את הרב קרעלין כרבה של ליטא והרב איזקסון כרבה של וילנא התקבלה בשל היכולת והעוצמה של הרבנים, והיתרון המשמעותי שלהם בעבודת צוות משותפת לקומם מעפר את שארית הפליטה, לגבש את הקהילות ברחבי המדינה ולייסד מוסדות תורה חינוך וחסד.
הרבנים יגיעו לישראל לקבל את ברכתם של הגראי”ל שטיינמן והגר”ח קנייבסקי, גדולי האדמו”רים וראשי ישיבות.
נשיא ‘ועידת רבני אירופה’, הגאון רבי פנחס גולדשמידט, והמנהל הרבני של הועידה וראש ישיבת ‘תורת חיים’ במוסקבה, הגאון רבי משה לבל, בירכו את הרבנים לרגל בחירתם והבטיחו כי ‘ועידת רבני אירופה’ תעמוד לימינם ותסייע בידם.
רבה הנבחר של ליטא, הרב קרעלין אמר: ” אני מקבל את התפקיד בהכנעה ובחרדת קודש, אעלה לערים שבהם כיהנו מאורי תבל ואעשה כל שביכולתי לגבש את הקהילות ולייסד מסגרות תורה וחינוך. אני מודע לאחריות הרבה לכהן כרב במדינה שבה כיהנו ועמדו בראש מוסדות התורה; גדולי ישראל, גאוני תבל, ראשי ישיבות זיע”א ויבדלח”א. אעשה כל שנדרש כדי להגדיל תורה ולהאדירה ולנסות להשיב, ולו בשולי אדרת העטרה של ליטא בכלל ו’לירושלים דליטא’; וילנא בפרט”.
הרב כלב קרעלין, נולד במוסקבה ולמד בכולל ישיבת הר”ן בירושלים. לאחר מכן כיהן כר”מ בישיבת קופנהגן בדנמרק וכיהן כרב קהילת היידלברג בגרמניה.
שנים אחדות כיהן כר”מ בישיבת ‘סיני’ וכיהן כרב בית כנסת של ‘יאנג ישראל’ בארה”ב. לפני ארבע שנים נקרא לכהן כרב בקהילה בריגה לטביה, שם גם ימשיך לכהן במקביל לליטא. הוא משמש כיום כנציג מערכת הכשרות של ‘ועידת רבני אירופה’ – ECK במדינות הבלטיות.
הרב שמשון דניאל איזקסון נולד בבלארוס. את לימודיו התורניים החל בישיבת ‘תורת חיים’ במוסקבה, שם גם קיבל את הסמכתו לרבנות. לאחר מכן למד בישיבת ‘עטרת ישראל’ שם זכה לקרבה מיוחדת מראש הישיבה, הגרב”מ אזרחי, בכולל ישיבת הר”ן ובכולל לרבנים ‘שבות עמי’.
במשך כשלוש שנים עסק בהוראה ב’תולדות ישורון’ בלימודי גמרא הלכה ומחשבה לדוברי רוסית ולמד במכון להכשרת רבנים הוראה קרוב ומנהיגות בחו”ל, ‘נר לאלף’.
בארבע השנים האחרונות כיהן כרבה של ויטבסק שבבאלרוס.
לאחר נפילת ברית המועצות היגרה מרבית הקהילה היהודית בליטא לישראל. כיום מונה הקהילה כ-4000 יהודים. בשני העשורים האחרונים רמת האנטישמיות בליטא היא מהנמוכות ביותר באירופה.