סנגוריו של המחבל חאלד קוטינה, שדרס למוות את שלום יוחאי שרקי הי”ד ופצע קשה את שירה קליין, בעת שעמדו בתחנת אוטובוס בצומת הגבעה הצרפתית בירושלים באפריל 2015, עומדים לטעון בדיון שיתקיים ביום שני בבית המשפט המחוזי בירושלים כי המחבל “לא היה אחראי למעשיו”.
קוטינה, תושב שכונת שייח ג’ראח שעבר בעקבות נישואיו להתגורר בכפר ענתא מצפון לירושלים, נבדק לפני כשלושה שבועות. חוות הדעת הרפואית צפויה לקבוע כי קוטינה סבל מהפרעה נפשית חמורה שפגעה בכושרו הנפשי, דבר שיוביל את סנגורו לטעון להיעדר אחריות בעת ביצוע המעשה.
מנגד צפויים לטעון בפרקליטות כי אמנם קוטינה סבל מבעיות נפשיות בעברו, אולם במהלך הפיגוע היה מודע היטב למעשיו ואף ניסה להטעות את החוקרים בהתחלה כאילו מדובר בתאונת דרכים ולא בפיגוע מכוון.
לקראת הדיון הצפוי, פרסם היום (חמישי) בצהרים עיתונאי חדשות 2, יאיר שרקי, אחיו של שלום הי”ד, פוסט בדף הפייסבוק שלו, בו הוא קורא לציבור להגיע אל הדיון בבית המשפט.
“המחבל שרצח את שלום אחי, יגיע ביום שני הקרוב לבית המשפט מצוייד בחוות דעת פסיכיאטרית פרטית שתקבע כי לא היה אחראי למעשיו”, פותח יאיר.
“קו ההגנה מזגזג כבר כמה חודשים בפראות בין הטענה שמדובר בתאונה, לבין הגרסה שהתכוון ‘רק’ לפצוע ולא להרוג, וכמובן הסיפור הנוח מכל: הוא חולה נפש שלא היה אחראי למעשיו.
כמעט עשרה חודשים חלפו מאז הרצח. רק עכשיו נזכרו עורכי הדין שלו, אחרי שקיבלו מהשופטים דחייה ועוד דחייה ועוד אחת, להביא את חוות הדעת מטעמם.
בחקירה אגב, הוא סיפר לשוטרים ואנשי השב”כ בפירוט איך תכנן לנקום ביהודים, ואפילו הסביר להם שבהתחלה ‘ניסה לשחק אותה אהבל’, כדי לחמוק מעונש. עכשיו הוא חוזר לקו הזה”.
יאיר ממשיך: “כמידי יום חמישי, קיבלתי היום את המייל השבועי מדוברות בתי המשפט על ‘דיונים בעלי עניין לשבוע הבא’. פתחתי את הקובץ של בית המשפט המחוזי בירושלים, חשבתי שאמצא גם את הדיון הזה ברשימה, כי אולי בכל זאת יש עניין ציבורי בניסיון של מחבל לחמוק מן הדין.
במקום זה מצאתי שם שני תיקים אחרים: גזר דין לרוצחי הנער מוחמד אבו חדיר, וגזר דין לשני נערים שריססו סיסמאות (כן, גרפיטי) נגד המגזר הערבי. אלו הדיונים היחידים בעלי העניין ציבורי שנשלחו לעיתונאים.
אני לא מקל ראש בחומרת התיקים האלה, וגם מבין את ההבדל בין עוד דיון הוכחות לגזרי דין עם שורה תחתונה.
ועדיין, אולי כדאי להבהיר, ברגליים, שגם בתיק הזה יש עניין ציבורי.
מול אולם מלא עיניים בוחנות, השופטים יהיו חדים יותר ויפסיקו את גרירת הרגליים של הסנגורים.
מן הסתם גם הפרקליטות תתאמץ ותגיע מוכנה יותר. אולי מול קהל גדול אפילו אנשי משמר בית המשפט יידאגו שהדיונים במשפט הרצח הזה לא יהפכו לזירת מפגש בין המחבל למשפחתו.
יום שני הקרוב, 9:30 בבית המשפט המחוזי בירושלים. באולם של השופט יורם נועם. בואו”.