ראש הממשלה בנימין נתניהו דחה הבוקר (ראשון) את הביקורת על חוק העמותות שמקדמת שרת המשפטים איילת שקד, אך ביקש להשוותו לסטנדרטים הנהוגים בארה”ב.
“אני לא מבין איך הדרישה לשקיפות היא אנטי דמוקרטית”, אמר נתניהו, בהתייחסו לביקורת. “ההיפך הוא הנכון. במשטר דמוקרטי רוצים לדעת מי מממן עמותות כאלה ואחרות, מימין ומשמאל מלמעלה ומלמטה. מימון של ממשלות ודאי שהוא דבר שהציבור צריך לדעת אודותיו.
“מה שצריך לעשות הוא לאמץ נורמות שהתקבלו בבית הנבחרים בארצות הברית”, אמר נתניהו. “לכן אני מבקש לקדם את החוק הזה עם שני תיקונים: התיקון הראשון הוא להוריד את הדרישה לשים תגים על נציגים של העמותות הללו בכנסת. הדבר הראשון הוא לדרוש דיווח מהשקל הראשון ומהדולר הראשון של ממשלות זרות – וכך נתאים את החוק למה שמקובל בארה”ב”.
מלשכת שרת המשפטים נמסר: “ההצעה שהציג ראש הממשלה, הכוללת החלת שקיפות על עמותות המקבלות מימון ממדינות זרות החל מהשקל הראשון, בתמורה להשמטת סעיף ענידת התג – תבחן בחיוב על ידי שרת המשפטים”.
הצעת החוק מתייחסת לכל עמותה שיותר ממחצית מהמימון שלה מגיע ממדינות זרות. ארגונים שלא יעמדו באחד התנאים של החוק, צפויים להיקנס בסכום של 29 אלף שקל.
העמותות שעשויות להיפגע מהחוק הן “יש דין”, “שוברים שתיקה”, “בצלם”, “שלום עכשיו” ועוד.
נתניהו גם התייחס להסרת הסנקציות מאיראן ואמר: “ישראל תמשיך לעקוב אחרי כל ההפרות הבין-לאומיות של איראן כולל של הסכם הגרעין והסכם הטילים הבליסטיים והטרור. הקהילה הבין-לאומית חייבת לנקוט סנקציות חמורות ותקיפות על כל הפרה”.
נתניהו הוסיף: “אלמלא המאמצים שלנו בהובלת הסנקציות ובמניעת התכנית הגרעינית של איראן, היה לה מזמן נשק גרעיני.
“מה שברור הוא שלאיראן יהיו מעתה יותר אמצעים להפנות לפעילות הטרור והתוקפנות שלה בעולם וישראל ערוכה להתמודד עם כל איום”, דברי ראש הממשלה.