‘חוק העמותות’ של שקד אושר פה אחד בוועדת השרים

נחמן גור
|
ט"ו טבת התשע"ו / 27.12.2015 15:23
החוק של השרה איילת שקד קובע חובת שקיפות מוגברת על עמותות שלפחות 50 אחוז מהתרומות שלהן מגיעות ממדינות זרות • נציגים של עמותה כזו השוהים בכנסת יחוייבו לענוד תג המציין כי העמותה נהנת ממימון מדינות זרות

חוק השקיפות, המכונה גם ‘חוק העמותות’, של שרת המשפטים איילת שקד אושר בצהריים (ראשון) פה אחד בוועדת השרים לחקיקה.

הצעת החוק מבקשת להגביר את השקיפות בפעילותן של עמותות, אשר עיקר מימונן מגיע מתרומות של ישויות במדיניות זרות ולחייבן בשקיפות מוגברת.

החוק יחול על כל עמותה שמעל 50 אחוז מתקציבה מגיע מישויות במדיניות זרות.

על פי הצעת החוק, עמותה אשר עיקר מימונה מגיע מישויות מדינתיות זרות תחויב לציין זאת בפרסומים ובדו”חות שהיא עורכת ומיועדים לציבור או זמינים לו.

בנוסף, בכל פנייה לנבחר ציבור או עובד ציבור אשר נעשית בכתב, וכן בדיונים שנערך להם פרוטוקול והם מתקיימים במקום עבודתו של נבחר הציבור או עובד הציבור, יחויבו עמותות אלו לציין את המימון הזר אותו הן מקבלות.

סעיף משמעותי נוסף בהצעת החוק קובע כי נציגיה של עמותה כזו ששוהים בכנסת יחויבו לענוד תג זיהוי מיוחד, שיציין את העובדה שמדובר בעמותה שנהנית ממימון של מדינה זרה, בדומה לכללים החלים על לוביסטים.

הצעת החוק גם קובעת סנקציה משמעותית בצידה: על כל הפרה של אחד מסעיפי החוק תיקנס העמותה בקנס בגובה 29,200 שקלים.

במידה ונציגי עמותה כזו לא יענדו את התג המיוחד בכנסת – יישלל אישור הכניסה שלהם לכנסת.

שקד: “שגריר האיחוד האירופי התבטא היום נגד החוק ואמר כי לטעמו החוק מהווה פגיעה בדמוקרטיה, וביקש מישראל – להימנע מפעולות שיפגעו בחופש הביטוי וההתאגדות. אני רוצה להרגיע את השגריר ולהבטיח לו כי הצעת החוק אינה פוגעת כלל בחופש הביטוי.

“מלבד זאת, אני דווקא סבורה כי התערבותן של מדינות זרות במשטרה ובמדיניותה של מדינה אחרת הן הן הסכנה האמתית לדמוקרטיה”.

לדבריה, “לא ייתכן שהאיחוד האירופי תורם לעמותות הפועלות בשמה של מדינת ישראל, כאשר למעשה הן משמשות כלי בידיהן של מדינות זרות ליישום המדיניות שלהן”.

שרת המשפטים ציינה עוד: “השגריר הביע גם דאגה מתופעת ה’שיימינג’ לכאורה שהחוק מעודד. ראשית, עמותות הדבקות בדרכן ובעמדותיהן אינן צריכות להתבייש בכך. שנית, מפתיע אותי כיצד השגריר והאיחוד היוצאים נגד החוק אינם עושים בדק בית ורואים כיצד החלטת האיחוד האירופי על סימון מוצרי התנחלויות מבקשות לעשות את אותו הדבר בדיוק, רק שכאשר ההחלטה מגיעה מאירופה ופוגעת בכלכלת ותושבי ישראל היא נחשבת למעשה לגיטימי.

“אנו מבקשים ממדינות המעוניינות להתערב בענייניה הפנימיים של מדינת ישראל לעשות זאת בגלוי, בדרכים הדיפלומטיות המקובלות ובאופן המקובל”.