21 מחברי ועד קהילות הקודש, החברים במועצת איחוד הקהילות היהודיות בוינה, בחרו ברב אריה פולגר לכהן כרבה של בירת אוסטריה. הרב פולגר יחליף את רבי חיים אייזנברג, שפרש לגמלאות וימשיך לכהן כרבה של אוסטריה.
הרב פולגר ייכנס לתפקידו לקראת חג השבועות.
על פי החוקה, הוא יכהן שלושה חודשים כרב הקהילה היהודית ולאחר מכן ייכנס לתפקידו כרבה של וינה.
עם היבחרו יגיע הרב פולגר לישראל לקבל את ברכתם של הגראי”ל שטיינמן -ששיגר את ברכתו עם היבחרו: “שלא יכשל בדבר הלכה וישא חן בעיני הציבור”; הגר”ח קנייבסקי, ששיגר את ברכתו ל’ברכה והצלחה’; גדולי האדמו”רים, וראשי ישיבות.
עם היבחרו לכהן כרבה של וינה, אמר הרב פולגר: “בברכתם ובעידודם של גדולי התורה, אדמו”רים, ראשי הישיבות, מרנן ורבנן שליט”א אני מקבל על עצמי בהכנעה את עול הרבנות בוינה. העיר שבה גדלו והתהלכו גדולי ישראל, גאוני תבל, אדמורי”ם ורבנים זיע”א ויבדלח”א. אעשה כל שנדרש כדי להגדיל תורה ולהאדירה. לייסד עוד מוסדות תורה וחינוך, לגבש את הקהילות ולנסות להשיב, ולו בשולי אדרת העטרה של עיר זו”.
נשיא ‘ועידת רבני אירופה’ ויו”ר הוועדה המתמדת, עימה נמנה הרב פולגר, הגאון רבי פנחס גולדשמידטוהמנהל הרבני של הועידה, הגאון רבי משה לבל, בירכו את הרב פולגר לרגל בחירתו והבטיחו כי ‘ועידת רבני אירופה’ תעמוד לימינו ותסייע בידו להרמת קרן התורה, בחיזוק ובייסוד מוסדות התורה והחינוך ובטיפוח קהילות הקודש ברחבי וינה.
שוקד על ספר הלכה
הרב אריה פולגר נולד באנטוורפן שבבלגיה לאב ניצול שואה ולאם ילידת מרקש שבמרוקו. סבו – רבי אשר זעליג פרטיק, וחתנו רבי יהודה לייב פולגר, היו גבאי קופת רבי מאיר בעל הנס בלאנצוט שבגליציה ונמנו על חסידי קולשיץ ובאבוב.
בצעירותו למד בישיבת ‘עץ חיים’ באנטוורפן, שם זכה לקרבה מיוחדת מהגה”צ רבי יהודה אריה טרגר זצ”ל. לאחר מכן למד בישיבת גייטסהד שבאנגליה אצל הגאון רבי אברהם גורביץ.
כשלוש שנים למד בישיבת ‘מיר’ בירושלים, שם זכה לקרבתו של ראש הישיבה הגר”י אזרחי. לאחר מכן היגר לארה”ב ולמד ב’ישיבת רבנו חיים ברלין’ אצל הגאון רבי אהרן שכטר.
חמש שנים למד בבית המדרש של ישיבת ‘רבינו יצחק אלחנן’ שם גם הוסמך לרבנות, כשהאדמו”ר רבי יעקב ישעיהו הלברשטאם מז’ימגראד סמך אף הוא את ידיו.
במשך שש שנים כיהן הרב פולגר כרבה של באזל ואחר כך כמנהל ההוצאה לאור של ‘הסתדרות הרבנים דאמריקה’.
כשנתיים כיהן כרבה של מינכן ומזה כשנה שהוא עומד בראש מערכת הכשרות בפרנקפורט ובתפקידים רבניים נוספים ומכהן כרבה של קרלסרוהה בגרמניה, מקום כהונתו של ה’קרבן נתנאל’, תוך שהוא שוקד על כתיבת ספר הלכה לארגון ה-OU, המפורסם בזכות מערכת הכשרות מהגדולות בעולם.
ארבע קהילות יהודיות
בוינה חיו עשרות מגדולי וחכמי ישראל זצ”ל ויבדלח”א ובהם מחכמי התלמוד באשכנז, שייסדו את בית המדרש המיוחד ללימודי התלמוד: “גדולי אשטריך”, או “חכמי וינה”, על שם שני הרבנים הראשונים, רבי טוביה מוינה ורבי יונתן מוינה.
לפי כמה מקורות היסטוריים, מקדימים את ביאת היהודים לוינה, עד לתקופה הראשונה שלאחר המבול. לפי אחד המקורות, בא לאוסטריה היהודי אברהם 860 שנה לאחר המבול ויסד בה מדינה יהודית, שמושבה היה בוינה.
לפי מקור אחר, בא היהודי אברהם בשנת 1500 לפני ספירת הנוצרים ויסד בסביבות וינה מדינה יהודית, ששושלת שלמה של ששים ושנים נסיכים יהודים משלו בה, בזה אחר זה. יש המשערים כי אף בשעה שוינה הייתה עדיין מושבה רומאית ונקראה בשום לוינדובונה, נמצאו בקרב לגיוני רומא ששכנו שם, הרבה יהודים.
לאחר מפלת צבאות היטלר, חזרו לוינה כמה אלפי יהודים, והרבה מהם מישראל, והיגרו אליה אלפים משארית הפליטה מארצות אחרות.
כיום חיים באוסטריה כשמונת אלפים יהודים, המשתדלים לשכוח מה שעוללו הווינאים “האדיבים” לאחיהם בימי שלטון הנאצים.
באוסטריה קיימים כיום ארבע קהילות יהודיות כשהגדולה שבהן – המונה כשבעת אלפים נפש – פועלת בוינה.
בולטת במיוחד באירופה העובדה כי גם הקהילות החרדיות בוינה מסונפות לועד הקהילות ולרבה הנבחר.
בעיר קיימים מוסדות תורה וחינוך רבים, תלמודי תורה ובתי ספר.
הרב הנבחר רבי אריה פולגר אמר כי המשימה הראשונה שהוא קיבל על עצמו היא לייסד עוד ועוד מוסדות תורה חינוך וחסד ולרומם ולאחד את קהילות הקודש.