לפי דוח העוני של המוסד לביטוח לאומי בישראל חיים כמיליון ו-700 אלף בני אדם מתחת לקו העוני, אולם שבוע אחרי פרסום הדוח, מפרסם הבוקר (שלישי) ארגון ‘לתת’ את דוח העוני האלטרנטיבי, ממנו עולה תמונת מצב קשה יותר על ציבור העניים במדינת ישראל 2015.
לפי הדוח, במדינה חיים היום בעוני 2,624,000 נפשות (31.9%), מתוכם 998,000 ילדים (35.2%).
מדובר בנתונים חמורים יותר מאלו שהוצגו בדוח של המוסד לביטוח לאומי, בו נקבע כי בישראל חיות 22% מהמשפחות מתחת לקו העוני, ובקרב ילדים 31%.
על פי הנתונים של דוח ‘לתת’, 96% מהקשישים מעידים כי קצבת הזקנה לא מאפשרת לחיות בכבוד.
הדוח מתייחס באופן פרטני לאוכלוסיית נתמכי ארגוני הסיוע בישראל ומעלה נתונים קשים: 89% מהנתמכים ויתרו השנה על קניית תרופות, 14% מהילדים הנתמכים התנסו בקיבוץ נדבות, גניבת אוכל ואיסוף מפחי אשפה; ו-58% עברו השנה תהליך של הוצאה לפועל או פינוי מדירה.
בארגון ‘לתת’ מסבירים כי לעומת מדד העוני הרשמי, המתייחס רק להיבט ההכנסה, המדד הרב-ממדי אומד את מידת המחסור של אדם בחמישה ממדים, המשקפים צרכים חיוניים לקיום בכבוד בישראל: דיור, השכלה, בריאות, ביטחון תזונתי והיכולת לעמוד ביוקר המחיה.
המדד, שיושם במדגם בקרב האוכלוסייה הכללית ובמדגם בקרב האוכלוסייה הנתמכת על ידי ארגוני הסיוע השונים, קובע אם אדם נתון במצב של העדר עוני, עוני או עוני חמור, בהתאם למידת המחסור בה הוא נתון בכל אחד מהממדים.