וועדת הכלכלה נגד ראש הממשלה: חברי הוועדה שבכנסת, בראשות ח”כ איתן כבל, הצביעו היום (שני) ברוב של 7 מול 6 נגד המתווה בין המדינה לחברות הגז, וקבעה כי אין הצדקה להפעלת סעיף 52 העוקף את הממונה על ההגבלים העסקיים.
עם זאת ההמלצות לא צפויות לשנות את דעתו של נתניהו, שיכול לאשר את המתווה ללא עיכובים נוספים, אך הן עשויות להשפיע על החלטת בג”ץ בעניין.
במהלך ישיבת הוועדה המליץ היו”ר איתן כבל לחבריו להצביע נגד סעיף 52 והגיש את הנוסח הבא לאישור הוועדה: “בתום 12 ישיבות של הוועדה, בנסיבות שהתבררו אין מקום לשימוש בסעיף 52” – הסעיף שעוקף את הממונה להגבלים עסקיים. בסוף הישיבה הצביעו שבעה חברי כנסת בעד הצעתו של כבל ושישה נגד.
בהצעה של היו”ר כבל תמכו מלבדו – חברי הכנסת איילת נחמיאס ורבין ויוסי יונה מהמחנה הציוני, דב חנין ועבדל אל-חכים חאג’ יחיא, חיים ילין מיש עתיד ועיסאווי פריג’ ממרצ. חברי הכנסת שהתנגדו: מיקי זוהר, יואב קיש ונורית קורן מהליכוד, יואב בן צור מש”ס, אורי מקלב מיהדות התורה ורועי פולקמן מכולנו.
ספק אם בג”ץ יתערב
נתניהו, שהופיע בשבוע שעבר בפני הוועדה בכובעו כשר הכלכלה, היה מחויב לקיים הליך היוועצות, אך אינו מחויב לשמוע להמלצתה – והוא צפוי בכל זאת לאשר את המתווה. מתנגדי המתווה צפויים לעתור לבג”צ כצעד אחרון נגד אישורו, אם כי ספק אם בג”צ יבחר להתערב.
כבל ביקש להוסיף להחלטת הוועדה סעיף – שהיה שנוי במחלוקת – ולפיו, מהתבטאויותיהם של נתניהו ושטייניץ בדיון עלה כי ההחלטות התקבלו מראש, והליך ההיוועצות היה פורמלי בלבד. “הלוואי שהייתי יכול לומר שההתייעצות הזו יצרה שינוי דרמטי בהליך”, אמר כבל במהלך הדיון.
גם חברת הכנסת יחימוביץ תקפה את רה”מ: “התרשמתי שראש הממשלה לא בקי בפרטי המתווה ולא בפרטי סעיף 52, לעמדה של הועדה יש משקל פרלמנטרי מקצועי מאוד עמוק. למרות שזו רק חובת היוועצות, בגלל אופי ועומק הדיון, חוות הדעת לא ניתנת לביטול”.
“אני משוכנעת שבגלל הפעלת סעיף 52 ייגרם נזק בטחוני עמוק למדינת ישראל. גם בעצמאות האנרגטית וגם נזק ביטחוני”, הוסיפה. “חשפנו את הבטן הרכה שלנו למצרים ולאחרים”.