ועדת הכלכלה תמליץ בצהרים לראש הממשלה: אל תעביר את מתווה הגז

נחמן גור
|
ב' טבת התשע"ו / 14.12.2015 10:45
לאחר סדרת דיונים בוועדת הכלכלה בראשות ח”כ איתן כבל, הדוח המסכם צפוי להודיע לראש הממשלה ושר הכלכלה כי לא נמצאו נימוקים כלכליים או בטחוניים שיצדיקו את עקיפת סמכויות הממונה על ההגבלים העסקיים

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח”כ איתן כבל מהמחנה הציוני, צפויה להודיע בצהרים (שני) לראש הממשלה ושר הכלכלה בנימין נתניהו, כי אין הצדקה לאשר את מתווה הגז, תוך עקיפה של סמכויות הממונה על ההגבלים העסקיים. זאת, לפי הוועדה, כיוון שלא נמצאו נימוקים כלכליים או בטחוניים שיצדיקו זאת. כך מדווח ‘גלובס’.

ההמלצה תוגש בתום שלושה שבועות של דיונים בוועדה.

היום בשעה 11:30 יתכנסו חברי הכנסת באולם הוועדה לדיון סגור לסיכום הליך ההתייעצות, וב-12:30 יכנס ח”כ כבל את הוועדה לישיבה בה יוצגו הסיכום וההמלצות.

לאחר עיון בדוח הוועדה, נתניהו יוכל לבחור לאשר ולהניע סופית את מתווה הגז, וכך ככל הנראה צפוי לקרות.

ח”כ דב חנין, יו”ר השדולה הסביבתית-חברתית וחבר ועדת הכלכלה, אמר לקראת סיום ההתייעצות בוועדת הכלכלה על מתווה הגז והעברת חוות הדעת לראש הממשלה: “כשליו הכלכליים והסביבתיים של מתווה הגז היו ידועים לנו גם לפני השימוע בוועדת הכלכלה, אבל השימוע חידד מאוד את הכשל הביטחוני שיש במתווה. מהדברים ששמענו ברור לחלוטין שהמתווה פוגע בביטחון האנרגטי של ישראל.

“הבטחון האנרגטי לטווח הקצר נפגע קשות מהעדר צינור נוסף ממאגר תמר אל החוף. הביטחון האנרגטי לטווח הבינוני נפגע קשות מהדחייה במועד הפיתוח של מאגר לוויתן. והביטחון האנרגטי לטווח הארוך נפגע מההקלות על הייצוא שנקבעו במתווה וצמצום מלאי עתודות הגז לשימוש המשק הישראלי לטווח הארוך. 

“הטענות לרווחים מדיניים גדולים בעקבות המתווה נראות מופרכות ותלושות מן המציאות הממשית באזורנו. בשורה התחתונה – מתבקש כאן מעקף חסר תקדים של חוק ההגבלים העסקיים בלי שום הצדקה אמיתית, רק כדי להעניק מתנות עצומות לטייקוני הגז, ולאפשר מונופול פרטי אימתני שישלוט בכלכלת האנרגיה של ישראל”.

בשבועות האחרונים קיימה הוועדה סדרת דיונים מעמיקה על המתווה, בהשתתפות ח”כים מהקואליציה והאופוזיציה. בוועדה הופיעו גם מציגי ארגוני סביבה כמו גם גורמים שעמדתם נגד ובעד המתווה.

שיא הדיונים היה ביום שלישי האחרון, אז התייצב ראש הממשלה בוועדה כדי לענות על שאלות חברי הכנסת.

נתניהו הודיע לח”כ כבל בחודש נובמבר כי הוא עומד להפעיל את סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים, שמשמעותו עקיפת הממונה על ההגבלים, כדי לאשר את מתווה הגז בנימוקים של בטחון המדינה.

בוועדת הכלכלה נתניהו טען אף כי אישור המתווה חיוני לקיומה של המדינה.

נתניהו ביצע את המהלך לאחר ששר הכלכלה הקודם אריה דרעי פרש מהמשרד והעביר את סמכויותיו לראש הממשלה.