מדי שנה נפגעים אלפי בני אדם במהלך פעולות הניקיון. בהשגחה פרטית, בחלק גדול מהמקרים הפגיעות הן נקודתיות וחולפות. אולם יש גם פגיעות קשות.
בשבוע שלפני פסח נרשמת עלייה דרמטית במספר פגיעות ילדים עד גיל 6 שניזוקו מחומרי ניקוי, לעומת שבוע ממוצע. למעשה, כל חומר ניקוי וחיטוי הוא מסוכן גם בשתייה, גם במגע וגם בשאיפה, כאשר המסוכנים ביותר הם מסירי השומנים למיניהם.
בהשוואה לפגיעות מחומרים אחרים, פגיעה מתכשיר להסרת שומנים היא החמורה ביותר. מסירי שומנים קרים עלולים לגרום לכוויות חמורות בזמן קצר ביותר, בהן: כיבים בלשון ובפה, פגיעות פנימיות קשות בדרכי הנשימה, בוושט, בקיבה, פגיעה בעיניים הנגרמת כתוצאה מהתזת החומר לעיניים (מסירי השומנים לרוב נמכרים במכלים המצוידים באקדח התזה) וכוויות בעור.
עשה ואל תעשה במקרה חירום
- יש לפנות לטיפול רפואי ללא דיחוי.
- אם הילד בלע חומרים המכילים חומצה כגון מנקי תנורים, יש לתת לו לשתות חצי כוס מים, אם אין קשיי נשימה ואם הילד בהכרה מלאה. אין לתת חומר “נוגד” – אין להשקות לא בחלב ולא במיץ לימון. אין לגרום לילד להקיא, כיוון שפעולה זו עלולה דווקא להחמיר את הפגיעה.
- יש לשים לב לדרכי האוויר ולקצב הנשימה. אם החומר פוגע ישירות בגרון, תתפתח במהרה תגובה דלקתית והגרון יתנפח עד מאוד ואף ייחסם כליל.
- אם נפגעה העין מחומר ניקוי, יופיע כאב עז וקושי לפקוח את העפעפיים. לכן, יש לשטוף את העיניים עם הרבה מים. במהלך השטיפה על הנפגע להפנות את עיניו לארבעת כיווני המבט.
- הקפידו תמיד לקחת אתכם את החומר ממנו נפגעתם על מנת שתוכלו לקבל את הטיפול היעיל ביותר.
אז מהם החומרים המסוכנים בחומרי הניקוי הנפוצים
- חומר לניקוי קר של תנורים. זהו אחד המוצרים הרעילים והמסוכנים ביותר במרחב הביתי. מנקי התנורים מצוידים בדרך כלל במצב שמגביר את יכולת ההיפגעות. בין הפגיעות שנרשמו אצל ילדים וגם אצל מבוגרים כיבים בלשון ובפה, פגיעות פנימיות קשות בדרכי הנשימה, בוושט ובקיבה ופגיעה בעיניים כתוצאה מהתזת החומר. קבוצת הסיכון המובילה היא ילדים מתחת לגיל חמש.
- אקונומיקה. רוב הפגיעות הן בקרב ילדים שבולעים כמויות קטנות. מדובר לרוב בפגיעות קלות יחסית, הודות לתקן הישראלי המגביל יחסית את ריכוז החומר הפעיל באקונומיקה, שהוא חומר הלבנה בסיסי.
- חומרים לניקוי אסלות. מבוססים ברובם על חומצה הידרוכלורית שעלולה לגרום נזק לרצפה אם תפגע בה. ניתן לשטוף איתם את מושב האסלה מכיוון שהם לא פוגעים בו. החומר נחשב לחומר מגרה לעור ולעיניים ובמקרה של בליעה עלול לפגוע בכליות ובכבד. נחשב לחומר מגרה לסובלים מבעיות נשימה.
- מוצרי ניקוי אנטי בקטריאליים עלולים להכיל חומר בשם טריקלוסן, שנספג דרך העור. עלולים להזיק במיוחד לסובלים מאלרגיות.
- מלבינים – מצויים במסירי כתמים או באבקות כביסה. עלולים לגרום לצריבה ואפילו לכווייה על העור, בעיניים ובמערכת הנשימה. במקרה של בליעה עלולים לגרום להקאות ואפילו לאובדן הכרה. כל המוצרים שמדיפים ריח של אמוניה מסוכנים במיוחד לסובלים מאסתמה או ממחלות של דרכי הנשימה ועלולים לגרום להתקף.
- שמפו לניקוי שטיחים וריפוד – רוב הנוסחאות של משפחת החומרים שמתגברים על כתמים משתמשות ברכיבים רעילים מאוד.
- מסירי אבנית גם הם נמנים עם החומרים שגורמים את הפגיעות הקשות ביותר לעור, לעיניים ולדרכי העיכול.
- חומרי ניקוי לחלונות. מבוססים ברובם על כהלים ואינם בעלי דרגת סיכון גבוהה.