הבנק המחתרתי בבורסת היהלומים: 10 שנות מאסר ליהלומן מאיר אוחנה

חיים טוויל
|
כ"ד כסלו התשע"ו / 06.12.2015 10:32
הורשע בעבירות הלבנת הון, עבירות מס ועבירות זיוף בהיקף של 148 מיליון דולר • שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, דוד רוזן, מגולל בפסק הדן כיצד פעל הבנק המחתרתי

היהלומן מאיר אוחנה, מי שניהל את הבנק המחתרתי בבורסת היהלומים, ירצה עשר שנות מאסר וישלם קנס של מיליון שקלים על שורת עבירות חמורות בהיקף של 148 מיליון דולר, שביצע במסגרת פעילותו של הבנק. כך קבע היום (ראשון) שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, דוד רוזן.

אוחנה תיווך בשנים 2011-2010 בין יהלומנים שביקשו להשתמש בחשבוניות כוזבות לצורכי מע”מ לבין חלפנים שהיו מעוניינים להוציא כספים אל מחוץ לגבולות המדינה, ללא דיווח לרשות לאיסור הלבנת הון.

“היהלומנים מסרו לנאשם, במישרין או בעקיפין, שיקים בערכים דולריים, וקיבלו כנגדם כסף מזומן יחד עם חשבוניות מע”מ כוזבות, לפיהן השיקים הדולריים נמסרו לנאשם כתמורה בעסקות מכר יהלומים”, כותב השופט בפסק הדין. “מקור הכסף המזומן שנמסר ליהלומנים כנגד השיקים היו החלפנים. עבור שירותים אלה הנאשם גבה עמלה של 2% לפחות מערכו של כל שיק. הנאשם הפקיד את השיקים הדולריים שקיבל מן היהלומנים בחשבון שבבעלותו בסניף של State Bank of India, הנמצא בבורסה ליהלומים”.

בפסק הדין מגולל השופט כיצד התנהלה המרמה, כאשר לפי הנחיית החלפנים, הנאשם העביר את הדולרים שקיבל מן היהלומנים לחשבונות שונים בחו”ל, כאשר כדי להימנע מדיווח לרשות לאיסור הלבנת הון על העברות אלה, הנאשם הצהיר באופן כוזב בפני פקידי מכס על ייבוא יהלומים, תוך הצגת חשבוניות מכר כוזבות לפיהן רכש יהלומים בחו”ל.

לאחר שקיבל את אישור המכס על ייבוא היהלומים, הציג הנאשם אישור לפקידי הבנק ההודי וביקש להעביר לחו”ל את הדולרים שבחשבונו, תוך מילוי הצהרה כוזבת לפיה העברת הכספים נדרשת לצורך ייבוא טובין לישראל.