האם מי שהורשע בפלילים יכול לכהן כראש ממשלה?

שרי רוט
|
כ"א אייר התשע"ד / 21.05.2014 12:08
הצעת חוק לפסול מי שהורשע בפלילים לכהן כשר, לא עלתה להצבעה בוועדת חוקה • הסיבה: רוצים חוות דעת האם הצעת החוק תחול גם על מועמדים לראש ממשלה וסגן שר

ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת דנה הבוקר (רביעי) בהצעת חוק של ח”כ משה מזרחי וקבוצת ח”כים. ההצעה מבקשת לקבוע כי לא ימונה שר אשר עבר עבירה בתקופת כהונתו כח”כ או שר, הורשע בעבירה שיש עמה קלון ונדון לעונש מאסר בפועל לתקופה העולה על שישה חודשי מאסר.

ההצעה המקורית ביקשה לקבוע תחולה רטרואקטיבית כך שהצעת החוק תחול גם על מי שהורשע לפני חקיקתו של חוק זה. ואולם ח”כ מזרחי חזר בו מהצעתו לתחולה רטרואקטיבית. הייעוץ המשפטי של הוועדה קבע, כי ההצעה לא תחול על מי שתקופת איסור הכהונה על פי החוק הנוכחי (7 שנים) כבר חלפה.

החוק הנוכחי קובע, כי מי שהורשע בעבירה שיש עמה קלון ונשפט למאסר (לרבות מאסר על תנאי), לא יוכל לכהן בתפקיד שר במשך 7 שנים מיום סיום ריצוי עונשו. ועדת שרים לחקיקה החליטה לתמוך בהצעה, בתנאי שזו לא תחול רטרואקטיבית וכן בתנאי שתקופת הפסילה תחול למשך 14 שנה, ולא לנצח.

הצעת החוק עוסקת רק במועמד לתפקיד שר. במהלך הדיון עלתה השאלה האם תחול גם על מועמדים לתפקיד ראש ממשלה וסגן שר. הייעוץ המשפטי של הוועדה סבור כי יש מקום לקבל החלטה בנדון.

נציג משרד המשפטים אמר שהחלטת ועדת שרים לחקיקה לתמוך בהצעה, לא התייחסה למועמדים לתפקידים ראש ממשלה וסגן שר, וככל שהוועדה תבקש לקבל החלטה בהם, הוא מבקש להחזיר את ההצעה לדיון בוועדת השרים לפני ההצבעה.

ח”כ משה מזרחי ביקש להצביע על הצעת החוק בנוסח המקורי, ולקבל את חוות דעת ועדת שרים כאשר הצעת החוק תשוב לדיון בוועדה, להכנתה לקריאה שנייה ושלישית.

יו”ר הוועדה ח”כ דוד רותם החליט שלא להעלות היום את ההצעה להצבעה, ולהמתין לחו”ד של ועדת שרים.