פורשים כנף: מה חיפשו בכירי חברת החשמל בשמורת החי בר בכרמל

תמי גיל
|
י"א כסלו התשע"ו / 23.11.2015 10:49
סמנכ”ל הלקוחות של חברת החשמל, איציק בלמס, יחד עם הנהלת החטיבה ומנהל פרויקט ‘פורשים כנף’ מטעם החברה, ביקרו בשמורת החי בר בכרמל • צפו בפעולות שימור אוכלוסיית העופות הדורסים בישראל בהם שותפה חברת החשמל

  המשנה למנכ”ל וסמנכ”ל הלקוחות של חברת החשמל, איציק בלמס, יחד עם הנהלת החטיבה ומנהל פרויקט פורשים כנף מטעם חברת החשמל, ארז שלייפר, ביקרו בשמורת החי בר בכרמל, שבתחומה גרעין רבייה והשבה לטבע של נשרים ועופות דורסים הנמצאים בסכנת הכחדה.

הביקור נערך במסגרת פרויקט “פורשים כנף” לו שותפה חברת החשמל, יחד עם רשות הטבע והגנים.

קדם לביקור מפגש  שנערך לפני חודשים אחדים בין בלמס לד”ר יהושע שקדי, המדען הראשי של רשות הטבע והגנים, אוהד הצופה, אקולוג העופות של הרשות, ואהוד היילברגר מנהל השמורה.

בביקור השבוע, הציג אוהד הצופה  בפני הנהלת החטיבה את סכנות ההכחדה של הנשרים ומיני העופות הדורסים, ופעולות המניעה וההצלה שמתבצעים במסגרת הפרויקט.

מטרת הביקור השבוע הייתה להעצים את חשיפת הנושא במסגרת חברי הנהלת חטיבת לקוחות, לטובת שיפור נוסף של הטיפול בנושא במסגרת העבודה השוטפת של החטיבה.

 איציק בלמס: “פרויקט פורשים כנף הוא ‘שמורת טבע’ מבחינתה של חברת החשמל ומבטא את ערכי החברה לטבע ולסביבה ומאפשר לחברת החשמל בדרך זו ל’החזיר’ לטבע. זהו פרויקט דגל למחויבות חברתית כחלק מאחריות תאגידית של חברת החשמל ואני רואה חשיבות רבה לפתח אותו ולקחת בו חלק גם בהמשך”.

 בשנת 1996 חברו ביחד חברת החשמל – החברה התעשייתית הגדולה בישראל,  רשות שמורות הטבע והחברה להגנת הטבע (כיום רשות הטבע והגנים), במטרה להגן על אוכלוסיית הנשרים בישראל.

שלושת הגופים שאפו להוות סמן ימני לגורמים נוספים במשק הישראלי ובכלל, בתקווה שיבואו אחריהם ויסייעו לאושש את אוכלוסיית הנשרים, הן באמצעות פעולות מחקר ופעולות מעשיות המתבצעות בשטח והן באמצעות פעילות חינוכית והסברתית, שמטרתה לקרב את הציבור הרחב לנושא. בהמשך הדרך התרחב הפרויקט ותחת כנפיו הוכנסו גם עופות דורסים נוספים, חלקם נדירים ביותר, המצויים בסכנת הכחדה.

 בצד ההגנה על העופות הדורסים, תכליתו של הפרויקט למזער את הנזקים שנגרמים לאוכלוסיית העופות הדורסים, לחברת החשמל ולמשק הלאומי בישראל עקב התחשמלות עופות גדולים על תיילי חשמל.  חברת החשמל עוסקת כבר שנים במיגון קווי החשמל מפני התחשמלות נשרים ועופות דורסים, בעיקר בצפון הארץ ובדרומה, פעילות המתואמת עם הגופים הסביבתיים.

התוכנית משלבת גם פעילות מחקרית ופעולות לאישוש מינים לצד חינוך הדור הצעיר לשמירה על העופות הדורסים והטבע בישראל בכלל. רשות הטבע והגנים משקיעה משאבים רבים בהגנה על מושבות הנשרים בצפון ובדרום כאחד, בין השאר על ידי הפעלת תכנית לעידוד ילודה בשמורת טבע גמלא, לכידה וסימון של נשרים ומעקב רציף אחר שינויים ומגמות באוכלוסיית הנשרים.

התוכנית מסייעת רבות למאמץ זה על ידי הפעלת תכניות חינוכיות בקרב הדור הבא, בעיקר בנושא הרעלות והשימוש בחומרי הדברה, לצד המשך הפעילות החשובה של מיגון עמודי חשמל.

 בד בבד עם טיפול במגוון סוגיות המיגון, תרם הפרויקט להעמקת המחקר בנושאים הקשורים לשימור אוכלוסיית העופות הדורסים בישראל. במסגרתו, הורחבו איסוף המידע ופיתוח שיטות למיגון קווי החשמל על-ידי חברת החשמל.

 הפעילות מופנית לפעולות לשמירה על הדורסים בממשק עם הטבע, ליצירת נקודות האכלה, לפעולות הסברה בקרב תלמידי ישראל והציבור הרחב ולמיגון קווי חשמל מפני התחשמלות בנקודות המועדות לכך.

מאז תחילת פרויקט ‘פורשים כנף’, נמשכת המגמה של ירידה במספר העופות המחושמלים, במיוחד בשטח הפתוח ובאזורים בהם בוצע המיגון. הירידה במספר האירועים הכללי מעודדת מאד, אך קשה לקבוע את משקל המיגון בשינוי זה וכמה מזה זו מקריות מבורכת.