ההסדר עם אהרונוב: שנתיים מאסר • הפרקליטות: לא לקח לכיסו הפרטי

חיים טוויל
|
ה' כסלו התשע"ו / 17.11.2015 11:42
יוסף יצחק אהרונוב הורשע בין היתר בקבלת דבר במרמה, הפרת אמונים ושימוש במרמה ותחבולה בכוונה להתחמק ממס • פרקליטו: הוצאת כספים במזומן נועדה לתשלומי שוחד לפקידים באוקראינה במסגרת פרויקט ההצלה של ‘ילדי צ’רנוביל’

שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, ירון לוי, הרשיע היום (שלישי) את יוסף יצחק אהרונוב, יו”ר צעירי אגודת חב”ד, על פי הסדר טיעון, בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, רישום כוזב במסמכי תאגיד, ושימוש במרמה, עורמה ותחבולה בכוונה להתחמק ממס.

על פי הסדר, אהרונוב ירצה שנתיים מאסר בפועל. גזר הדין בעניינו יינתן ביום ראשון בעוד כשבועיים.

במהלך הדיון טרחה נציגת הפרקליטות לציין בצורה ברורה, כי “הרב אהרונוב אינו נחשד ואינו מואשם בלקיחת סכום כלשהו לכיסו הפרטי”.

על פי כתב האישום, אהרונוב שימש בין השנים 2007-1999  כיו”ר “אגודת צעירי חב”ד”, אשר ניזונה מכספי תרומות שנתקבלו מגורמים שונים בארץ ובחו”ל ומתמיכות אשר קיבלה מתקציב המדינה. אהרונוב שלט בעמותה ובעמותות הקשורות אליה, בפעילותה הפיננסית, בעובדיה, בתיעוד ורישום פעילותה הכספית, ולרוב פעל באמצעות אחרים אשר ביצעו הוראות ומטלות אשר הטיל עליהם.

לפי האישום, במסגרת שליטתו המוחלטת והבלעדית בעמותה ועל מנת לקבל כספים במרמה בהיקף של מיליוני שקלים, ניהל אהרונוב את פעילותה הפיננסית של עמותת צעירי חב”ד בשני מישורים: האחת גלויה לכל והשנייה נסתרת מעיני החשב ורואה החשבון של העמותה ונסתרת מרשם העמותות ורשויות המדינה.

אהרונוב קיבל במרמה כספי תרומות שיועדו לחב”ד על ידי כך שפתח חשבון בנק פרטי בבעלותו על שם “חב”ד צ’רנוביל צ’ילדרן” והורה לתורמים מחו”ל להעביר לחשבון הנ”ל כספים. בהמשך הורה אהרונוב להנהלת החשבונות של העמותה לא לרשום את מלוא התרומות אשר הועברו לאותו חשבון וכן לרשום תרומות שנתקבלו – כהלוואות.

כתוצאה מפעולותיו קיבל אהרונוב לידיו כ-3.5 מיליון ש”ח והעלים הכנסות נוספות, וכן סייע לעובדי העמותה להעלים הכנסות ולקבל תמיכות ממשרד החינוך שלא כחוק.

הסניגור, עו”ד נתי שמחוני, התייחס בדיון לזמן הרב שחלף מאז החלה החקירה, וטען כי המשטרה עצרה במתכוון את אהרונוב ערב חתונת בנו, אליה הגיע תחת מגבלות ופיקוח. עוד הרחיב את הדיבור על מפעלי העמותה, ובראשם פרויקט ילדי צ’רנוביל, שלדבריו יש לזקוף לזכותו של אהרונוב אישית.

לדברי שמחוני, מבצע זה היה כרוך בהוצאת כספים במזומן ובין היתר בתשלום שוחד לפקידים באוקראינה, ולכן פעל אהרונוב כפי שפעל – וכי איש אינו טוען שלקח את הכספים לכיסו.

הפרקליטות מצידה הפצירה בפני השופט להעניק משקל סגולי רב לעינוי הדין הממושך, למעלה משמונה שנים, שעבר אהרונוב וכן ביקשה להביא בחשבון את שליחותו למען עם ישראל בכל שנות פעילותו.

בפני השופט הופיעה כעדת אופי אחת מניצולות פרויקט ההצלה של ילדי צ’רנוביל, שאותו ניהל והוביל אהרונוב באופן אישי ולניהולו התקין מיוחסות רוב העבירות שבהסדר הטיעון.

אנה קבנובסקי, כיום מעצבת תכשיטים מצליחה, שטחה בפני בית המשפט את מסכת חייה ואת הצלת חייה שאותם זקפה לזכותו של אהרונוב. “רק בזכותו אני בחיים”, אמרה.

קבנובסקי, כיום נשואה ואם לשלושה ילדים, ציינה בפני כבוד השופט כי היא מהווה פה ופתחון דברים לעוד 3,000 ילדים וילדות שהועלו ארצה בפרויקט וחייהם ניצלו.

רגע לפני סיום הדיון העניק השופט את זכות הדיבור לאהרונוב, שהביע חרטה ונטילת אחריות על המעשים המיוחסים לו. אהרונוב הוסיף ואמר: “גם אם בדרך עשיתי מעשים שאינם ראויים ועליהם אני מביע חרטה, אני חש שבמילוי שליחותי פעלתי במסירות ובאמונה למען עם ישראל ויחידים בעם ישראל. אני מבקש לשים על כפות מאזני הצדק את מאות החיים שניצלו, את רבבות החיוכים שעולים על פניהם של אומללים ונדכאים באשר הם. אם המציל נפש אחת מישראל כאילו הציל עולם מלא, כמה עולמות נזקפים לזכותי ומטים את הכסף לטובתי?

“הוסכם שמעונשי ינוכו 16 ימי המעצר בהם הייתי. כיצד ינוכו שמונה שנים בהם התעניתי עינוי דין ונפש? בהם התהפכתי על משכבי בשעות המעטות שהרשיתי לעצמי לישון? גם אם חטאתי, לא לביתי עשיתי ולא למען בצע כסף ונהנתנות פעלתי. ישים נא כבוד השופט על כף המאזניים את שנות ההשפלה והכאב. אני מקווה שבית המשפט ידון אותי לכף זכות. ואוכל להמשיך לשרת את עם ישראל בשליחותו של הרבי בדרך הנכונה”.

יצוין כי במהלך הדיון נמסר, כי בית המשפט המחוזי מרכז הוציא  ביום ראשון צו פירוק זמני לעמותת צעירי חב”ד ומינה את עו”ד חגי אולמן למפרק הזמני שלה. הדבר נועד לאפשר את הבראת העמותה ואת החלפת מנהליה, ובראשם אהרונוב.