פגישתם של ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש ונשיא ארצות ההברית הנערכת היום (שני) התארכה 45 דקות מעבר למתוכנן, ולדברי גורמים במשלחת הישראלית היא “הייתה טובה”.
הנשיא אובמה הבהיר בפתח הפגישה שביטחון ישראל בראש מעייניו. “חלק נרחב מהדיון שלנו יעסוק בנושאי הביטחון הדחופים ששנינו מתמודדים איתם. ביטחון של ישראל נמצא במקום גבוה בסדרי העדיפויות של מדיניות החוץ שלי, וזה בא לידי ביטוי לא רק במלים – אלא גם במעשים.
“יש לנו שיתוף פעולה צבאי ומודיעיני קרוב יותר מכל הממשלים והממשלות שהיו בהיסטוריה. הסיוע הצבאי שאנו מספקים, הוא לא רק חלק חשוב מהמחויבות שלנו לביטחונה של מדינת ישראל, אלא גם חלק חשוב של תשתית ביטחונית שלנו במזרח התיכון”.
אובמה ציין כי חלק נרחב מהפגישה יוקדש לנושא המדיני. “אנחנו רוצים להיות ברורים ולהגיע להבנות שבאופן פוטנציאלי אפשר לנהל משא ומתן”.
הוא הזכיר גם את נושא הגרעין האיראני ויישום ההסכם שנחתם: “זה לא סוד שראש הממשלה ויש לי חילוקי דעות חזקים בעניין, אבל אין מחלוקת שאסור שאיראן תגיע לנשק גרעיני. אנחנו נמצא את המכנה המשותף שלנו בנושא”.
הנשיא אובמה התייחס לגל הטרור וגינה באופן נחרץ את “האלימות הפלסטינית הקשה ביותר נגד אזרחים ישראלים חפים מפשע”.
“לישראל יש לא רק זכות, אלא חובה להגן על עצמה. אדון עם ראש הממשלה על רעיונות כיצד להוריד את המתיחות בין ישראל והפלסטינים ולנסות לעלות על דרך השלום”.
נתניהו אמר: “המדינות שלנו יחד ביותר ממובן אחד, וברצוני להודות לך על הזדמנות זו לחזק את הידידות בינינו, שכבר חזקה, ולחזק את הברית בינינו, שכבר חזקה.
אני סבור שזה מושרש בערכים המשותפים לנו. זה נתמך על ידי אינטרסים משותפים, זה מונע קדימה באמצעות תחושה של גורל משותף. אנו נבחנים כיום ללא ספק בחוסר היציבות ובחוסר הביטחון במזרח התיכון, כפי שהגדרת זאת. אני חושב שכל אחד יכול לראות זאת בברבריות של דאע”ש, בתוקפנות ובטרור של שליחיה של איראן ובאיראן עצמה, ושילוב המהפכות הפך מיליוני אנשים לחסרי-בית, טבח במאות אלפים ואיננו יודעים מה עוד יקרה.
אני חושב שזאת הזדמנות חשובה מאוד עבורנו לעבוד יחד, לראות כיצד נוכל להגן על עצמנו נגד תוקפנות זו ונגד טרור זה, וכיצד נוכל להחליש אותו – זוהי משימה מרתיעה.
כמו כן, ברצוני להבהיר שלא ויתרנו על התקווה לשלום, לעולם לא נוותר על התקווה לשלום. ועודי מחויב לחזון של שתי מדינות לשני עמים, מדינה פלסטינית מפורזת המכירה במדינה היהודית. איני חושב שאפשר לפקפק בנחישותה של ישראל להגן על עצמה מפני טרור וחורבן, אך גם לא ניתן לפקפק בנכונותה של ישראל לעשות שלום עם מי משכנותיה שמעוניינת שבאמת להגיע לשלום עמנו.
אני מצפה לדון אתך בדרכים מעשיות שבהן נוכל להפחית את המתח, להגביר יציבות ולהתקדם לעבר השלום.
ולבסוף, אדוני הנשיא, ברצוני להודות לך על מחויבותך להמשיך ולחזק את ביטחונה של ישראל, ועל מזכר ההבנות שבו אנו דנים. נטל הביטחון שנושאת במשך השנים ישראל על כתפיה כבד להחריד, ועשינו זאת בזכות התמיכה הנדיבה של ארצות הברית. ברצוני להביע את הערכתי לך ואת הערכתם של אזרחי ישראל על מאמציך בנושא זה במשך שנות העבודה המשותפת שלנו, ועל הדברים שבהם אתה עוסק כעת: כיצד לחזק את ביטחונה של ישראל, כיצד לשמר את היתרון האיכותני הצבאי של ישראל כדי שישראל תוכל, כפי שאתה אומר תכופות, להגן על עצמה בעצמה מול כל איום.
בשל הסיבות הללו, ברצוני להודות לך שוב לא רק על האירוח, אלא גם על התמיכה בידידות ובברית בין ישראל לארצות הברית ועל חיזוקן”.