חשפת שחיתות במקום העבודה? המדינה תסייע

לפי הצעה תסייע המדינה בהוצאות מאבקים משפטיים אתם נאלצים להתמודד חושפי שחיתות במקום העבודה • ח"כ מזרחי יוזם ההצעה: "עדי מדינה מושחתים מקבלים הגנה ועובדים ישרים החושפים שחיתות לא"
כ' אייר התשע"ד / 20.05.2014 00:02

מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את התוספת להצעת חוק הסיוע המשפטי, כלומר – סיוע משפטי לחושפי מעשי שחיתות, עבירות, פגיעה בטוהר המידות או במנהל התקין במקום עבודתם, התשע”ד- 2014 – של חברי הכנסת מיקי רוזנטל ומשה מזרחי (העבודה).  הצעה זו הוצמדה להצעת חוק ממשלתית.

לפי ההצעה יש לתקן את התוספת לחוק הסיוע המשפטי, התשל”ב–1972 ולקבוע כי יוענק סיוע משפטי בלא מבחן זכאות כלכלית בהליכים שנוקט עובד, הן במגזר הציבורי והן במגזר הפרטי, שעניינם פגיעה או גרימה לפגיעה בתנאי עבודתו של העובד משום שחשף מעשה שחיתות או התנהלות בלתי תקינה במקום העבודה. התיקון לחוק יחול גם על הליכים שהיו תלויים ועומדים ערב תחילתו של התיקון המוצע.

בדברי ההסבר להצעה נכתב: “נגע השחיתות הינו נגע חמור ביותר, אשר פשה בחלקים נרחבים של המשק הישראלי. הטיפול בנגע זה הינו בעל חשיבות מהמדרגה הראשונה. מנתונים אשר התפרסמו במדד השחיתות העולמי לשנת 2009 ניתן ללמוד, כי ישראלים רבים אינם סומכים על טוהר המידות הנהוג במגזר הציבורי. 82% מהציבור הישראלי סובר, כי המגזר הציבורי הינו המגזר המושחת בישראל, ו- 86% חושבים שמאמצי המדינה להילחם בשחיתות אינם יעילים.

מאחר שכך, האמצעי הטוב ביותר לחשיפת השחיתויות הינם אותם עובדים ישרים, המשמשים כ’מתריעים בשער’, ואשר מגנים בגופם על המנהל התקין וטוהר המידות. פעמים רבות נאלצים אותם מתריעים בשער לשלם ‘על בשרם’ מחירים כבדים ביותר. החושפים נאלצים להתמודד עם התנכלויות במקום העבודה, הידרדרות מערכת היחסים עם המעביד, פגיעה בשכר ובמקרים מסוימים אף פיטורים. בכדי להתמודד עם אפליה פסולה זו, נאלצים חופשי השחיתויות לערוך מאבקים משפטיים ארוכים, הכוללים הוצאות כספיות נרחבות”.

עד מדינה כן חושף שחיתות לא?

שרת המשפטים ציפי לבני (התנועה) הסבירה כי גם כיום ישנה הגנה לחושפי שחיתויות, אבל מאחר שמדובר במעבידים בעלי ממון, נמצא החושף לאחר מיכן עם פחות כלים משפטיים לאחר פיטוריו, והוא אינו יכול להתגונן. מתן סיוע משפטי בחינם יעודד בעצם אנשים לבוא ולומר שבמקום שהם עובדים מתנהלים דברים לא תקינים.

יוזם הצעת החוק הפרטי ח”כ משה מזרחי (העבודה) ציין כי מבחינתו היה מעדיף לוותר על ההצעה ושלא תבוא לעולם בכלל, אבל המציאות מוכיחה אחרת: “דווקא השותפים לדבר עבירה וחוצים את הקו, הופכים להיות עדי מדינה מקבלים טובות הנאה וזוכים להגנה על מי שהיה לו חלק בשחיתות, ואילו עובדי הציבור המעטים שיש בהם אומץ בלתי נתפס, נותרים חשופים ללא הגנה ונדרסים במקומות עבודתם ואף בחייהם הפרטיים”.

28 ח”כים תמכו בהצעה ללא מתנגדים. ההצעה תועבר לוועדת הכנסת שתכריע היכן תוכן לקריאה שנייה ושלישית

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות