מליאת הכנסת אישרה בקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק של ח”כ מאיר שטרית (התנועה) לשינוי שמו של “חוק משפחות חד הוריות” לחוק “סיוע למשפחות שבראשן הורה עצמאי”, כך שהמונח “הורה עצמאי” יחליף את המונח הישן “הורה יחיד”.
יו”ר עמותת ‘הורות משותפת = טובת הילד’, גיא רוה אומר כי “אבות גרושים הרגישו, מטאפורית כמובן, שבהגדרה של ‘חד הורי’, המדינה פשוט מאיינת אותם ואת מקומם בחיי ילדיהם והופכת אותם, האבות הגרושים, להורים משניים, שאין להם חלק אינטגרלי במשפחת הילד”.
השימוש במילים “חד הורית” מעוות את המציאות ולמעשה מאיין לחלוטין את הורותו של ההורה האחר – לרוב האב – אם מבחינת תפיסה (שהרי הגדרה יוצרת מציאות), ואם מבחינה מעשית – לא רק בעיני האם והילד, אלא גם בעיני החברה כולה.
לדברי חברת עמותת ‘הורות משותפת = טובת הילד’ רותי דניאל, “אמא גרושה או פרודה, וכמו כן אבא גרוש או פרוד, אינם משפחה חד הורית, שהרי לילד שני הורים מוכרים בלי קשר לרמת האחריות ההורית של כל הורה. אין הצדקה שילד יגדל בידיעה שההגדרה של אמא שלו בחוק היא חד הורית”.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: “הורה יחיד מוגדר בחוק משפחות חד הוריות, התשנ”ב–1992, כתושב ישראל אשר בהחזקתו ילד הנמצא עמו והוא אינו נשוי ואין עמו אדם הידוע בציבור כבן זוגו. כלומר, משפחה חד הורית בהגדרתה היום כוללת מי שהוא גרוש, אלמן או רווק עם ילד.
יו”ר הוועדה לקידום מעמד האישה ח”כ עליזה לביא אמרה: “במהלך דיוני הוועדה נשמעו טענות וחששות בדבר פגיעה אפשרית בזכויות שמוענקות למשפחות אלה מכוח החקיקה כיום. הוועדה בדקה, בחנה ומצאה כי השינוי המוצע הוא סמנטי בלבד, ואין הוא פוגע בזכויות המוקנות למשפחות אלה מכוח חוק. מטרת התיקון המוצע לחוק הוא להשפיע על השיח המשפטי והציבורי, על מנת לחזק את התפיסה, כי גם במקרים של פירוד בין בני זוג, לילד שלהם יש זוג הורים, הרוצים בטובתו ותורמים לגידולו והתפתחותו”.
ח”כ מאיר שטרית אמר: “החוק משנה דבר מאוד מהותי לגבי ההגדרה. חיפשנו הגדרות, פנינו לאקדמיה ללשון עברי ובסופו של דבר זה מה שהוחלט. מהתגובות שאני מקבל מאנשים זה נראה שאנחנו עושים את הצעד הנכון”.
יש לציין כי מדובר בשינוי מונח בלבד ואין בהצעת החוק כל פגיעה בזכויותיהן של אימהות באשר הן, אשר הוגדרו עד כה כ”חד הוריות”, או לפגוע בהטבות שהן מקבלות.