מזיעים בקיץ? תתחילו לחשוב על בוטוקס

ד"ר מיכאל שוחט, ד"ר אייל קרמר
|
כ' אייר התשע"ד / 19.05.2014 21:40
הקיץ בא ועמו באה סימולטנית הזיעה: מהי הזעת יתר? איך מטפלים בה? מאיזה גיל ניתן לגשת לטיפול וממה צריך להיזהר? • ד”ר מיכאל שוחט והכירורג ד”ר אייל קרמר על התופעה המטרידה ודרכי הטיפול בה

הקיץ בא – ועמו מגיעה סימולטנית הזיעה. כולנו מזיעים בקיץ, אבל יש כאלה שיותר. למרות מה שמקובל, הזעת יתר אינה קשורה בחום והיא גורמת אי נעימות רבה למי שסובל ממנה.

מהי הזעת יתר ומתי מטפלים בה?

זיעה היא הפרשה של נוזל מימי המופרש מבלוטות הזיעה המצויות בעור, ומשמשת בדרך כלל כגורם המצנן את הגוף. בעוד שהזעה היא תהליך טבעי הנחוץ לגוף, הרי ש”הזעה בעודף” (היפרהידרוזיס) היא תהליך שאינו קשור בחום.

להזעה מספר דרגות:

הזעה נורמלית: מופיעה בעיקר בבית השחי, אינה נראית לעין בדרך כלל ואינה מפריעה לפעילות היומיומית התקינה.

הזעה נסבלת: הזעה שמפריעה מדי פעם, רק בפעילות.

הזעה לעיתים קרובות: הזעה שמפריעה כשהיא מתרחשת.

הזעה תמידית: הזעה שגורמת סבל בתפקוד היומיומי.

שתי הדרגות האחרונות – הזעה לעיתים קרובות והזעה תמידית – נחשבות להזעת יתר והן מצדיקות טיפול. אפשר להגדיר הזעת יתר כשהתופעה מתרחשת יותר מפעם אחת בשבוע, יותר מ-6 חודשים ברציפות וגורמת סבל לאדם.

אנשים הסובלים מהזעת יתר חשים רטיבות וכתמי זיעה בעיקר באזור בית השחי אך גם בכפות הידיים והרגליים, באזור הגב והישבן, מתחת לחזה ועוד. התופעה גורמת פעמים רבות למבוכה שמובילה את סובלים מהזעת היתר להימנע מלחיצות ידיים, וממגע עם אנשים אחרים, ובאופן אקטיבי – להתקלח כמה פעמים ביום, להחליף מספר חולצות במשך היום ולאמץ סגנון לבוש כהה כדי שה”עיגול” הלא מחמיא לא ייראה בצורה בולטת.

בישראל ישנו כאחוז אחד מהאוכלוסייה הכללית סובל מהזעת יתר. אין הסבר ברור מה הסיבה לכך, אך חוקרים מצאו כי ל-25% מהסובלים מהבעיה יש קרוב משפחה נוסף הסובל ממנה. התיאוריה המוסכמת ביותר על רופאים היא כי מדובר בתופעה הנגרמת בשל כשל או גירוי יתר של מערכת העצבים. אלו שסובלים מהזעת יתר הם בדרך כלל אנשים בריאים וצעירים מגילאי 18-16 ועד שנות ה-50 שלהם. מגילאים אלה ואילך התופעה מצטמצמת או נעלמת.

בשורות הבאות נעלה שורת שאלות ותשובות על הטיפול והשלכותיו בתופעה המטרידה.

מהו הטיפול בהזעת יתר?

הטיפול העיקרי בהזעת יתר נעשה באמצעות הזרקת בוטוקס. הזרקה של בוטוקס גורם לחסימה של הסיגנל העצבי המועבר לבלוטות הזיעה המורה להפריש את נוזלי הזיעה.

הפרוצדורה מבוצעת בהרדמה מקומית, כאשר סוג ההרדמה משתנה לפי אזור הטיפול. בבתי השחי מורחים קרם הרדמה (אמלה) כשעה לפני הטיפול. בכפות הידיים והרגליים, שבהם ההזרקה אינה כואבת, לעיתים יש צורך לבצע הרדמה אזורית.

לאחר שהאזור הורדם מבוצעת סדרה של דקירות שטחיות במחט דקיקה, במרווחים קבועים.

קיימת גם אפשרות להוציא את הבלוטות בניתוח אנדוסקופי (באמצעות טלסקופ זעיר, וללא חתכים חיצוניים), שבמהלכו נחתך העצב שאחראי להזעה. מעבר לכך שמדובר בניתוח על כל המשתמע מכך, קיים סיכון שהגוף “יפצה” על כך ויגרום להזעה מוגברת במקומות אחרים בגוף.

כמה זמן נמשך הטיפול?

משך הטיפול בבוטוקס הוא 30-20 דקות.

באיזה גיל אפשר לגשת לטיפול?

מגיל 18.

אילו הכנות יש לעשות לקראת הטיפול?

לפני הטיפול הרופא יבקש לשלול סיבה רפואית להזעת היתר. יש להגיע לטיפול לאחר מנוחה, מקלחת ולא למרוח דאודורנט. חשוב לא לעשות כל מאמץ גופני לפני ההזרקה כדי שבלוטות הזיעה יהיו במצב מנוחה. בדרך כלל, אין צורך לגלח את בית השחי. בטיפול באזור בתי השחי יש למרוח קרם אמלה שעה לפני הטיפול.

איך מרגישים לאחר הטיפול?

לאחר הטיפול הרופא יזמן את המטופלים לביקורת קצרה, וכשבוע-שבועיים לאחר הטיפול בבוטוקס חשים הפחתה משמעותית של הזעת היתר. אם תבחרו לעשות את הטיפול באביב, תוכלו לעבור את העונה החמה בשלום שכן הבוטוקס מחזיק מעמד חצי שנה בממוצע. אפשר לבחור אם לעבור טיפול נוסף בסתיו או להסתפק בטיפול חד־שנתי לקראת הקיץ.

מהם הסיבוכים האפשריים של הטיפול?
ישנם דיווחים של אחוז אחד מהמקרים המפתחים הזעה מפצה במקום אחר בגוף.

האם ישנן הגבלות לאחר הטיפול?
בדרך כלל מומלץ לא למרוח דאודורנט מייד לאחר הטיפול ולא לשפשף את האזור למשך 24 שעות.

מתי “אחזור לעצמי”?
הטיפול קצר, ומייד לאחריו אפשר לחזור לשגרה.

 • ד”ר מיכאל שוחט – מומחה ברפואת עור ומנהל תחום רפואת עור אסתטית ברשת מרפאות “כללית אסתטיקה”.

 • ד”ר אייל קרמר, מומחה לכירורגיה פלסטית ברשת מרפאות “כללית אסתטיקה” ורופא בכיר במחלקה לכירורגיה פלסטית בבית החולים וולפסון.