סקר הלמ”ס: רוב הישראלים מכבים אורות ומיזוג כשיוצאים מחדר

יעל חן
|
כ"א חשון התשע"ו / 03.11.2015 14:10
95% מהאוכלוסייה מכבים את האור כשיוצאים מחדר – בבני ברק רק 86 אחוז • בכמה בתים יש מקרר, מכונת כביסה או מזגן חסכוניים בחשמל • ובמה הישראלים משתמשים לצורך חימום הבתים?

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום (שלישי) לקט נתונים חדש מתוך הסקר החברתי 2014 בנושא איכות הסביבה. לפי הסקר, רוב הישראלים חוסכים בחשמל ומכבים אורות, מיזוג אוויר או אמצעי חימום כשיוצאים מחדר וממלאים מכונת כביסה או מדיח כלים לפני הפעלתם.

מהסקר עולה גם כי כמחצית מהאוכלוסייה סבורה שהוזלת העלות של מכשירי חשמל חסכוניים היא הגורם העיקרי שיעודד את הציבור להפחית בצריכת האנרגיה.

ואלו הנתונים:

95% מהאוכלוסייה מכבים את האור כשיוצאים מחדר. התנהגות זו מקובלת בשיעורים גבוהים בכל רמות ההכנסה. בכל הערים הגדולות, שיעור המכבים את האור עולה על 90%, למעט בני ברק (86%).

88% מכבים את מיזוג האוויר או את החימום כשיוצאים מחדר. גם במקרה זה לא ניכרו הבדלים לפי רמת הכנסה. בערים הגדולות, נע השיעור בין 81% בחיפה ל-92% בתל אביב-יפו.

88% נוהגים למלא את מכונת הכביסה או את מדיח הכלים לפני הפעלתם, ללא הבדלים לפי רמת הכנסה.

84% נוהגים לתלות כביסה לייבוש, במקום שימוש במייבש כביסה, 88% בקרב בעלי רמת הכנסה נמוכה, ו-80% בקרב בעלי רמת הכנסה גבוהה.

55% מהאוכלוסייה מדווחים כי בפעם האחרונה שקנו מכשירי חשמל גדולים (כגון מקרר או מזגן), הם בדקו את רמת החיסכון שלהם בחשמל. שיעור האנשים שבדקו זאת נע בין 45% באשקלון ל-64% ברחובות. בקרב בעלי רמת הכנסה נמוכה, נמצא שיעור נמוך יחסית – 45% בודקים את רמת החיסכון, לעומת 64% מבעלי רמת הכנסה גבוהה.

עוד עולה מהסקר, כי בביתם של 69% מהאוכלוסייה יש מקרר, מכונת כביסה או מזגן חסכוניים בחשמל.  12% מהאוכלוסייה כלל לא ידעו אם יש בביתם מכשירים חסכוניים בחשמל.

בביתם של 90% מהאוכלוסייה יש נורות חסכוניות. השיעור דומה בערים השונות וברמות ההכנסה השונות.

עוד עלה מהסקר כי 92% מהאוכלוסייה משתמשים בחשמל לצורך חימום בתיהם. שיעור המחממים באמצעות חשמל עולה על 90% בכל הערים הגדולות המונות 100 אלף תושבים ומעלה, למעט ירושלים שבה 83% משתמשים בחשמל (82% מהיהודים ו-85% מהערבים בעיר מחממים את בתיהם באמצעות חשמל).

לשם השוואה, בנתניה 98%, בתל אביב-יפו ובפתח תקווה 96% ובחיפה 95% מחממים את בתיהם באמצעות חשמל.

9% מהאוכלוסייה מחממים את בתיהם באמצעות גז, נפט או סולר. מבין הערים הגדולות, בירושלים שיעור גבוה יחסית – 37% מחממים את בתיהם באמצעות גז, נפט או סולר (42% מהיהודים ו-28% מהערבים).

5% מהאוכלוסייה מחממים את ביתם באמצעות עץ או פחמים, 20% מהערבים לעומת 2% מהיהודים. בערים הגדולות 1% מחממים בעץ או פחמים, לעומת 9% ביישובים הקטנים.

ייצור החשמל בישראל עלה פי 3 בין השנים 2013-1990 (מ-20,279 קוט”ש ל-61,321, בהתאמה).

עלייה זו נובעת בעיקר מגידול באוכלוסייה ומהעלייה ברמת החיים. צריכת החשמל לנפש עלתה ב-65% בשנים הללו, בעוד שצריכת מוצרי הנפט ירדה ב-5% בתקופה זו.

מאז תחילת שנות ה-2000 ניכרת מגמת ירידה בצריכת מוצרי נפט והתמתנות בעלייה בצריכת החשמל. מגמות אלו נובעות בין היתר מתהליכי התייעלות אנרגטית במגזרים השונים.

בשנים האחרונות עובר שוק האנרגיה שינויים מפליגים עם כניסתן של יצרניות פרטיות ומעבר לייצור חשמל באמצעות גז טבעי.