יום כיפור, מלבד משמעות הניקוי הרוחנית והמכפרת שלו, אסור גם באכילה ושתיה, ומכאן שגם הגוף זוכה ל’סוג של ניקוי’ במשך 24 שעות.
התגובות של הגוף כלפי הצום הינן לגמרי סובייקטיביות, וכל אדם מגיב אחרת. לאנשים הסובלים ממחלות שונות נדרשת התייעצות מעמיקה עם רופאים ומורי הוראה קודם הצום. לאנשים בריאים הצום לרוב איננו מסוכן, אך הכנה מוקדמת אליו עשויה להקל את מהלכו.
הנה כמה טיפים של עשה ואל תעשה, ממומחים של בית החולים ‘הדסה’, ומד”ר שרה קפלן PHD דיאטנית ראשית במאוחדת.
ערב הצום
מהבוקר ועד לסעודה המפסקת מומלץ להימנע מצריכת קופאין ושתייה מוגזת. כדאי לאכול ארוחות קטנות ועתירות פחמימות.
מחסור בנוזלים יגרום לכאבי ראש, ולכן מומלץ לשתות משעות הבוקר מים עד לתחילת הצום.
נסו שלא להפריז באכילה בארוחה מפסקת. המעיטי במלח. במזון מטוגן. ובעוגות.
כדאי לוותר בארוחה המפסקת על: שתייה מתוקה מוגזת, עוגות ומני מתוקים שכן אלה מאיצים את הפרשת האינסולין לדם ומקדמים את תחושת הרעב.
צמחונים יכולים להחליף את מנת הבשר בביצה או בתחליף בשר אחר כמו טיבעול או טופו. בנוסף מומלץ להפחית במלח, על מנת להפחית את תחושת הצמא שתהיה לאחר הארוחה.
נשים, אל תהססנה לשאול ולהתייעץ עם הרופא שלכן, ועם הרב בכל בעיה ולו הקטנה ביותר.
בסיום הצום
כדאי לשבור את הצום בשתיה, תה ממותק או מים, החזירו בהדרגה את הנוזלים שאבדו.
שברו את הצום עם פרוסת עוגה.
לאחר כשעה הארוחה תהיה ארוחה קלה. אין צורך בבשר, עדיף להסתפק בעמילנים דוגמת לחם ומוצרי חלב. למחרת הצום ניתן לשוב לאכילה הרגילה.