ועדת הכספים אישרה הבוקר (חמישי) את הורדת המע”מ החל מה- 1 באוקטובר מ- 18% ל- 17%.
זאת לאחר שבחודשים האחרונים הצטברו עודפי הכנסה גדולים. הפסד הכנסות המדינה מהורדת המע”מ באחוז אחד עומד על 4.5 מיליארד שקל – 4.8 מיליארד שקל.
חברי האופוזיציה בוועדת הכספים הביעו תרעומת קשה על התנהלות האוצר והאופן שבו מובא הצו להפחתת המע”מ לוועדה בדיון.
חברי הכנסת דרשו להמתין עם אישור מהלך הפחתת המע”מ ועם דיוני התקציב לקראת אישורו הסופי בקריאה שנייה ושלישית, עד להופעת שר האוצר בפני ועדת הכספים להצגת התקציב המעודכן לאחר שינוי המספרים בעקבות עודפי הגבייה וכן להצגת השלכות הורדת המע”מ על התקציב.
יו”ר ועדת הכספים, ח”כ משה גפני: “אני תומך בהפחתת המע”מ, אם כי אני חושב שבכסף הזה ניתן היה לעשות הרבה דברים אחרים, כמו למשל להגדיל את קצבאות הילדים. אני לא חושב שזה ישיג את מטרתו ויוביל להורדת מחירים”.
קודם לכינוס הוועדה שיגר ח”כ הראל מרגלית מהמחנה הציוני מכתב ליו”ר הוועדה, ח”כ משה גפני, ובו טען כי יש לכבד את הנוהג הקיים 15 שנה ולא לקיים שום דיון בנושא הפחתת המע”מ עד ששר האוצר יופיע בפני הוועדה.
ח”כ מרגלית מרכז את סיעות האופוזיציה בוועדה.
“בניגוד למקובל בכנסת זה יותר מ-15 שנה, שר האוצר לא טרח להגיע לוועדה בכדי להציג בפני חבריה את תקציב המדינה ל-2015-2016”, כתב מרגלית.
הוא הוסיף: “חמור מכך, מייד לאחר הגשת התקציב, הודיע שר האוצר על כוונתו להפחית את המע”מ ב-1% ואת מס החברות ב-1.5% – צעדים בעלי משמעות פיסקלית כבדה של למעלה מ-5 מיליארד שקל – שהפכו את התקציב המונח על שולחן הכנסת ללא רלוונטי.
“ועדת הכספים, כגוף האחראי לפיקוח הפרלמנטרי ההדוק על התנהלותה הכלכלית של הממשלה לא קיבלה הסבר כיצד הורדת המע”מ ומס החברות תשפיע על יכולתה של המדינה לעמוד ביעדי התקציב, שזה עתה הוגש ועדיין לא אושר”.
מרגלית מציע לגפני, כיו”ר, לפנות לשר ולדרוש “בשם כלל חבריה” להתייצב “ולהציג לנו את תקציב המדינה”.
גם סגן שר האוצר לשעבר, ח”כ מיקי לוי תקף: “לא השר ולא סגנו לא הופיעו בפני הוועדה. שליחת פקידים רמי דרג ככל שיהיו לא מספיקה. שר האוצר בורח ולא מופיע בפני הוועדה, זה דבר חסר תקדים. גם שר הכלכלה וגם יו”ר ועדת הכספים אמרו שהופתעו ממהלך הורדת המע”מ, כך לא מתקיים דיון רציני”.
בתום ויכוח נוקב ולאחר התייעצות שקיימו קראו חברי האופוזיציה לעצור את הדיון ודרשו לקבל את חוות דעתו של היועץ המשפטי לכנסת בעניין.
יו”ר ועדת הכספים, ח”כ משה גפני (יהדות התורה): “הפחתת המע”מ איננה רלוונטית למועד הגשת התקציב. ניתן להגיש זאת בכל זמן במהלך השנה. נכון שזה לא ראוי להגיש את זה יומיים אחרי אישור התקציב, כי ברור של- 4.8 מיליארד ₪ יש השפעה על התקציב. על התקציב לא קיימתי את הדיון כי המספרים עוד ישתנו, כך שלפחות מבחינת ועדת הכספים התהליך יתקיים באופן הראוי ביותר”.
היועצת המשפטית לוועדת הכספים, שגית אפיק, הגיבה לדברי חברי האופוזיציה ואמרה: “די בהופעת הפקידות הבכירה של האוצר על-מנת להשיב על שאלות חברי הכנסת בעניין הורדת המע”מ”.
לדיון הגיעו הכלכלן הראשי והממונה על הכנסות המדינה באוצר, יואל נוה, סגנית ראש אגף התקציבים, יעל מבורך ונציגי רשות המיסים.