פחות מיממה לכינוס הפגרה המיוחד, שיחל מחר (שני) בשעה 10 בבוקר – ובסביבת ראש הממשלה בנימין נתניהו עדיין לא בטוחים כי הרוב המיוחל להעברת מתווה הגז מונח בכיסם.
ברקע יש התוהים על מה ולמה מיהר נתניהו להכריז על כינוס המליאה, ביודעו שלא ברור אם יש לו רוב. אלא שהרבה ברירה לא הייתה לו. ברקע יש לחצים עצומים, כולל בינלאומיים, ועל סאגת הגז להיפתר עוד לפני ראש השנה.
שני נושאים אמורים לעלות מחר להצבעה במליאה: האחד – מתווה הגז עצמו, בו כבר הודיע יו”ר ישראל ביתנו, ח”כ אביגדור ליברמן, כי הוא תומך; השני – העברת סמכויות שר הכלכלה אריה דרעי לעקיפת הממונה על ההגבלים העסקיים – סעיף 52 – לידי ראש הממשלה.
העברת המתווה עצמו, מבלי להפעיל את ההעברה (סעיף 52) לא תקדם דבר באשר לגז הטמון עדיין בבטן האדמה, כך שהלחץ סביב העברת שני הסעיפים גואה והולך, ככל שמתקדמות השעות ואין כל סגירה עם כל חברי הכנסת של הקואליציה.
האופציה החלופית: המתנה למינוי קבוע של ממונה על ההגבלים העסקיים, שיחתום על המתווה. אלא שמינוי כזה עלול להתמשך חודשים ארוכים.
השר דרעי עצמו מתעקש שלא להשתמש בסמכותו המוקנית לו מכוח סעיף 52 לחוק, ומעדיף להמתין עד שהממונה החדש יעשה זאת.
יו”ר סיעת ישראל ביתנו עצמו שוהה בחו”ל בימים אלו, אך שאר חמשת חברי סיעתו יגיעו מחר למליאה. כפי שהדברים נראים כעת הם יצביעו בעד המתווה (אורלי לוי-אבוקסיס מסרבת לתמוך), אך יצביעו נגד העברת הסמכויות משר הכלכלה לראש הממשלה.
מי שהתקזזו הם ח”כ חיים ילין מיש עתיד עם בני בגין – השוהה עם רעייתו לצורך טיפול רפואי בחו”ל, וכן יו”ר יש עתיד יאיר לפיד הנמצא בחו”ל ומקוזז עם יו”ר הבית היהודי נפתלי בנט היושב ‘שבעה’ על פטירת אביו ביום חמישי האחרון. ליברמן עצמו לא התקזז עם איש.
כפי שכבר הודיעו בעבר, כך גם הפעם: שר הרווחה חיים כץ לא ישתתף בהצבעה, כמו גם יו”ר ‘כולנו’ שר האוצר משה כחלון ועמו שר השיכון יואב גלנט – השלושה נימקו את אי הצבעתם ב’ניגודי עניינים’, והתעקשו על כך גם לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה קבע כי הם יכולים להצביע.
שאר הסיעות מתכוונות להגיע מחר בהרכב מלא: 23 חברי המחנה הציוני, 5 חברי מרץ ו-9 ח”כי יש עתיד.
אם בבוקר עוד נפוצו שמועות אודות תקווה מסתמנת סביב הצבעתם של חברי ‘הרשימה המשותפת’, הרי שבחלוף השעות הוכחש ה’דיל’, ובסיעה הבהירו כי יגיעו בהתייצבות מלאה ויצביעו גם נגד המתווה וגם נגד העברת הסמכויות לראש הממשלה.
הבוקר הודיע ח”כ מסעוד גנאים, יו”ר הסיעה כי חברי המפלגה יצביעו נגד. גם יו”ר הרשימה, ח”כ עיימן עודה, הבהיר: “שדות הגז שייכים לאזרחים וצריכים להוות מקור הכנסות לצמצום הפערים החברתיים והכלכליים במדינה ולא להימכר לטייקונים במחירי רצפה.
“הממשלה ניהלה את הדיונים במחשכים, תוך התעלמות מוחלטת מהאינטרס הציבורי. נצביע נגד המתווה וכנגד מכירת אוצרות הטבע לבעלי ההון על חשבון האזרחים”.
לפני מספר ימים הבטיח ראש הממשלה העברה בסך 900 מיליון שקלים לפרויקטים שונים במגזר הערבי, ובסביבתו תלו תקווה בכך שהרשימה לכל הפחות תימנע מלהגיע להצבעה.
סיכום מעלה כי לקואליציה יש לא יותר מ-56 תומכים בהעברת הסמכויות, לעומת 56 מתנגדים באופוזיציה. אלא שמנהלי הקואליציה מקווים כי ‘מחלה’ כלשהי של אחד מהח”כים באופוזיציה תסייע בידם להעביר את החוק.
אפשרות נוספת: הכרזה על ההצבעה כהצבעת אמון, מה שיחייב את השרים כולם לתמוך.
פחות מיממה נושא נוסף המעלה חששות בסביבת נתניהו הוא הצבעתה של סיעת ‘דגל התורה’, שלאחרונה לא ממש מוצאת את עצמה מחויבת להחלטות סיעת יהדות התורה כולה.
אם אכן ינתן חופש הצבעה ל’כולנו’, אין שום סיבה לפיה ח”כ משה גפני (ועמו, כמו תמיד, גם ח”כ אורי מקלב) יצביע בניגוד להשקפת עולמו השוללת את מתווה הגז.
ב’דגל’ שומרים נכון לעכשיו על מסך איפול ומבהירים כי טרם החליטו.
אם יחסרו גם שני קולות אלו לקואליציה, הסיכוי להעביר את שני הסעיפים מחר שואף לאפס.