דוח: מבצעים מעצרים מיותרים; רק חצי מתלונות על שוטרים נחקרות

חיים טוויל
|
כ"ב אלול התשע"ה / 06.09.2015 11:18
מספר המעצרים לא רק שלא פחת מאז חקיקת חוק המעצרים, אלא שהוא אף גדל בעשור האחרון • תלונות רבות על אלימות שוטרים אינן מגיעות למיצוי במסגרת חקירה, וחקירה כזו מתקיימת רק בכשליש עד כמחצית מכלל התלונות

מדוח שערכה והכינה הסנגוריה הציבורית לשנת 2014 עולה, כי משטרת ישראל מבצעת מעצרים מיותרים ובית המשפט מקנה לה אפשרות להארכת מעצר, גם במקרים שבהם התיקים נסגרים בסופו של דבר.

מהדוח – שהוגש לשרת המשפטים איילת שקד ולוועדת הסנגוריה הציבורית – עולה עוד, כי מספר המעצרים לא רק שלא פחת מאז חקיקת חוק המעצרים, אלא שהוא אף גדל בעשור האחרון.

עוד נטען בדוח, כי קיימת מגמה של הנמכת הרף להגשת בקשות למעצר עד תום ההליכים, במיוחד כשמדובר באוכלוסיות חלשות, לרבות נפגעי נפש ובעלי מוגבלויות. הסנגוריה קוראת לגורמים הרלוונטיים, ובכלל זה למקבלי ההחלטות במשרד המשפטים ובמשרד לביטחון פנים, להידרש לנושא בהקדם.

הדוח חושף, לכאורה, גם טיפול לקוי בתלונות על אלימות שוטרים.

במסגרת ייצוג לקוחותיה, נתקלת הסנגוריה הציבורית במקרים רבים של תלונות על אלימות שוטרים, אולם הדוח מציין כי תלונות רבות על אלימות שוטרים אינן מגיעות לכדי מיצוי במסגרת חקירה, וכי חקירה כזו מתקיימת רק בכשליש עד כמחצית מכלל התלונות שמוגשות מדי שנה.

“לדעת הסנגוריה, התופעה של אלימות שוטרים פוגעת אנושות בזכויות הפרט ונדרשת התגייסות מערכתית למיגורה”, נאמר בדוח.

הדוח גם חושף מקרים שבהם עצורים בעלי מוגבלויות נשלחו לבדיקות הסתכלות כשהם אזוקים בידיהם וברגליהם למיטות בבתי חולים פסיכיאטריים. מחברי הדוח גם טוענים כי בעלי מוגבלויות שכליות העוברים על החוק נשלחים לתקופות מעצר ומאסר ממושכות, בהיעדר מסגרות טיפוליות מתאימות בשירותי הרווחה.