ח”כ אייכלר הצליח אמש להחדיר הסתייגות בחוק השידור הציבורי המחייבת את עובדי התאגיד להימנע מהבעת דעה אישית.
על פי ההסתייגות שהציע אייכלר, “בשידורי הרשות יש להימנע מחד צדדיות, ממשפט קדום, מהבעת דעה אישית, ממתן ציונים והדבקת תגים, מהעלמת עובדות או מהטעמתן באורח סלקטיבי שלא לפי ערכן החדשותי”.
משמעות התיקון הוא כי שדרנים וכתבים ברשות השידור לא יוכלו להביע את דעתם במהלך השידור.
לפני כשנתיים אימצה רשות השידור את השינויים בקוד האתי – ‘מסמך נקדי’, לרבות אפשרות להביע עמדה אישית. אולם, הלילה חזר הקוד בגרסתו הישנה, הקובעת כי אסור לעיתונאים ולפרשנים להביע דעה אישית.
גורמים בלשכת ח”כ אייכלר אמרו: “עיתונאים שהתרגלו לקבל משכורת מכספי הציבור ולתפוס בעלות על המיקרופון ולהשמיץ ולהסית ולנהל קמפיינים ואג’נדות אישיות, נדהמו מהחוק המצוטט מ’תדריך נקדי’ להגינות בתקשורת.
“זהו הקוד האתי המחייב את כל עובדי הרשות והופרו ברגל גסה ובצורה בוטה בכל השידורים במשך שנים רבות. הכונו להשתוללות תקשורתית, נגד הפגיעה ב’חופש הביזוי'”.
מארגון העיתונאים נמסר: “ארגון העיתונאים מגנה את התוספת שהוגנבה אמש לחוק באישון לילה ובמחשכים, לפיה תיאסר הבעת דעה במסגרת השידור הציבורי החדש שיוקם.
“מדובר בתוספת הזויה שפוגעת בדמוקרטיה ובאושיות השידור הציבורי, והיא מהווה התערבות פסולה של המחוקק בעניינים של אתיקה עיתונאית.
“התוספת הועברה בצורה פסולה, שטחית תוך עקיפת הדיון הציבורי וביזוי הכנסת והדמוקרטיה הישראלית. הארגון מתכוון לפעול בכל דרך משפטית, חקיקתית וציבורית כדי לבטל את התוספת הזאת לחוק, ובוחן כרגע את האפשרות לפנות לבג”ץ”.
בארגון אמרו עוד: “לפני כשנה, מדי יום במשך יותר מחודש התקיימו דיונים מרתוניים על כל סעיף וסעיף בחוק החדש, בהשתתפות נציגי הציבור והעיתונאים. לא יעלה על הדעת שסעיף כה חשוב ומשמעותי, שנוגע בלב לבה של העבודה העיתונאית, יקודם ללא כל דיון ציבורי ואף ללא כל דיון בכנסת, בהיחבא, במחטף מכוער שמבייש את הכנסת בפרט ואת הדמוקרטיה הישראלית בכלל”.