צפו: הרב הראשי שר בקיבוץ עם המבצע של הלחן ‘ונתנה תוקף’

אליעזר היון
|
כ"ה אלול התשע"ה / 09.09.2015 12:19
הרב הראשי הגאון רבי דוד לאו יצא ל’מסע המושבות’ גירסת 2015: בקיבוץ בית השיטה הוא פגש את חנוך אלבלק בן ה-80, המבצע של הלחן המצמרר ‘ונתנה תוקף’, ששר וריגש את הרב דוד לאו • צפו בתיעוד מהמפגש יוצא הדופן

“מאז הקמת ‘מזרע’ לפני 92 שנים, לא דרכה כאן רגלו של רב ראשי”, אמרו חברי קיבוץ מזרע לרב הראשי לישראל, הגר”ד לאו שביקר במקום במסגרת ‘מסע המושבות’ של איילת השחר, גירסת 2015.

בשת 1913 יצאה קבוצת רבנים בראשות הרב אברהם יצחק הכהן קוק והרב יוסף חיים זוננפלד, למסע בו ביקרו ב-26 יישובים בצפון הארץ. מסעות נוספים נערכו בשנים 1923 ו-1927.

תוצאות המסע שהיה למיתוס, היו מופלאות. הרבנים התקבלו בכבוד גדול והשפעות ביקורם הביאו לתוצאות ארוכות טווח, בהיבט הדתי, כמו הקמת בתי כנסת ביישובים, הבאת מורים דתיים, שמירת שבת וכן הלאה.

קצת יותר ממאה שנה אחרי המסע ההיסטורי הגה ויזם הרב שלמה רענן, ראש ארגון ‘איילת השחר’ הפועל רבות ביישובי הצפון, מסע דומה, כשהפעם הוא מציב בראש המסע את הרב הראשי, הגאון רבי דוד לאו.

ונתנה תוקף של בית השיטה

המשלחת בראשות הרבנים לאו ורענן החליטו להקדיש את מסעם הראשון ליישובי עמק יזרעל.

האתר הראשון אליו הגיעו היה בית הכנסת מוזיאון העמק שבקיבוץ יפעת שהוקם בסיוע איילת השחר. במפגש בבית הכנסת ששוכן לצד המוזיאון השתתפו חברי הקיבוץ, הנהלת המוזיאון ובני הנוער של הקיבוץ. הרב שמע מפי מנהלי המוזיאון על סיפורו של בית הכנסת לאחר מכן נערך רב שיח מרתק עם חברי הקיבוץ ובני הנוער.

תחנה הבאה הייתה בקיבוץ מזרע. המפגש התקיים במוזיאון הקיבוץ. חברי הקיבוץ הוותיקים הגדירו את הביקור כ’היסטורי’ וציינו, כי מאז שהוקם הקיבוץ, לפני כ-92 שנים, לא ביקר בו מעולם רב ראשי.

משם הגיעו הרבנים ופמלייתם לקיבוץ ‘בית השיטה’ בה נערך מפגש מרתק עם מובילי תפילה, חברי הקיבוץ וקיבוצים נוספים מהעמק.

בתגובה לדבריו של סגן שר החינוך לשעבר וחבר הקיבוץ משה פלד שאמר לרב הראשי כי קיימת תחושה כי הרבנות לא מספיק רגישה ומתחשבת אמר הרב לאו: “היחס ברבנות הוא טוב, רגיש ומתחשב לאין שיעור יותר מכל משרדי ממשלתי אחר במדינת ישראל”.

רגעים מרגשים במיוחד נרשמו כאשר הרב הראשי פגש בחבר הקיבוץ חנוך אלבלק בן ה-80, לשעבר זמר להקת ה’גבעטרון’. אלבלק הוא המבצע של הלחן המיתולוגי ‘ונתנה תוקף’, שהלחין יאיר רוזנבלום ז”ל, לזכר 11 לוחמי צה”ל, בני הקיבוץ, שנפלו במלחמת יום הכיפורים.

 חנוך אלבלק, המזוהה עם הלחן המצמרר, שורר עם הרב בצוותא עם שאר הנוכחים את הקטע המוכר והמרגש כל כך.

אנשי איילת השחר תיעדו את המפגש יוצא הדופן בין הרב לבין הקיבוצניק, כשברקע עומדת לה מקהלה ספונטנית של הנוכחים.

ראה את התמונה בעיתון

התחנה הבאה במסע הייתה ביישוב תימרת. היישוב הקהילתי הראשון בארץ. בבית הכנסת ‘גלעד’ שהוקם לעילוי נשמת חייל המילואים גלעד שטוקלמן הי”ד בן היישוב שנפל במלחמת לבנון השנייה.

בית הכנסת היפהפה שבתמרת הוקם בסיוע “איילת השחר” יחד עם הוריו של גלעד הי”ד והנהלת היישוב. אמו של גלעד ריגשה את הנוכחים כשסיפרה כי בימי השבעה על גלעד הופיע פתאום הרב רענן שבא לנחם את הורי של גלעד ששימש כדייל ב’אל-על’ והתיידד עם הרב רענן בנסיעותיו התכופות לחו”ל.

היא סיפרה כי הרב רענן אמר לה כי בבוקר שאחרי נפילת גלעד ראה הרב את תמונתו בעיתון, הוא אפילו לא זכר את שמו אך חש כי הוא חייב לנחם את הוריו. אז נולד הרעיון לבנות את בית הכנסת יחד עם הוריו של גלעד.

לאחר תחנה נוספת ביישוב נופית, הגיע המסע בשעת ערב מאוחרת לתחנתו האחרונה בקריית טבעון. באולם ‘צוותא’ שבשכונת ‘קרית עמל’ במועצה נערך לכבוד ביקור הפמלייה ערב פיוט רב-עדתי בהשתתפות מאות מטבעון והסביבה.