בג”ץ מתערב שוב: מסתננים ישוחררו אחרי שנה • השר ארדן: פגיעה קשה

שופטי העליון פסלו את הסעיפים בחוק ההסתננות המאפשרים להחזיק מסתננים במתקן חולות למשך שנה ושמונה חודשים • פעילים בדרום תל אביב תוקפים ההחלטה: "זריקת עידוד לשהייה בלתי חוקית"
חיים טוויל
כ"ו אב התשע"ה / 11.08.2015 20:12

שופטי בג”ץ פסלו הערב (שלישי) את סעיפי התיקון לחוק למניעת הסתננות, המאפשרים להחזיק מסתננים במתקן חולות למשך שנה ושמונה חודשים וקבעו כי תקופה זו “בלתי מידתית”.

בהחלטתם קבעו השופטים כי לכנסת תינתן תקופה של שישה חודשים לתקן את הוראת החוק ולקבוע תקופת שהייה מירבית במתקן חולות שתהיה מידתית. עד שתתקבל החלטה בכנסת, קבע בג”ץ כי תקופת השהייה המירבית תעמוד על 12 חודשים.

עם זאת, השופטים אישרו את שאר סעיפי החוק, בהם זה המאפשר לכלוא מסתננים חדשים שייכנסו לישראל במתקן סהרונים למשך שלושה חודשים.

“הזכות להחזיק מסתננים במשמרות, בכפוף לקיומם של הליכים לזיהויים או למיצוי אפיקי הרחקתם מישראל, חוקתית היא”, קבעה נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור.

ההחלטה התקבלה ברוב של שמונה שופטים מתוך הרכב של תשעה, בראשות נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור, ובו השופטים צבי זילברטל, סלים ג’ובראן, אסתר חיות, חנן מלצר, ניל הנדל, עוזי פוגלמן, יצחק עמית ויורם דנציגר.

הנדל, בדעת מיעוט, סבר כי יש לדחות את העתירה נגד התיקון במלואה.

במערכת הפוליטית נחלקו הערב התגובות. ראש הממשלה בנימין נתניהו הביע שביעות רצון על כך שעמדת המדינה התקבלה עקרונית על-ידי בית המשפט העליון, ולפיה לא ניתן להשלים עם תופעת ההסתננות הבלתי חוקית, ואישר כי ניתן לכלוא את המסתננים לצורך השגת ההרתעה הנדרשת.

“פסק הדין ילמד והמדינה תפעל ליישמו”, נמסר מלשכת ראש הממשלה.

השר לביטחון פנים גלעד ארדן, אשר חוקק כשר פנים את החוק למניעת הסתננות בגרסתו הנוכחית, הביע ״צער עמוק על החלטת בג״ץ שפוגעת פגיעה קשה בניסיון המדינה למנוע השתקעות של מסתננים בלתי חוקיים בערי ישראל”.

שרת המשפטים איילת שקד אמרה: “לא היינו צריכים להגיע לדיון שלישי בסוגיית חוק ההסתננות, וידיה של הרשות המחוקקת לא היו צריכות להקשר באופן בו נקשרו. זו הסיבה לנחיצותו של חוק יסוד החקיקה, שיביא להסדרת הסמכויות בין הרשות המחוקקת והשופטת”.

מאי גולן, מנכ״לית עמותת ‘העיר העברית’, פעילה חברתית ותושבת דרום תל-אביב, תקפה את החלטת בג”צ: “בית המשפט מנותק מהמציאות. שוב בית המשפט בחר להתערב בחוק שחוקקה הכנסת למניעת הסתננות ושוב אותו בית המשפט שמנותק לחלוטין מהמציאות הקשה של תושבי דרום ת״א, אילת, ערד, אשקלון, אשדוד וערים נוספות”.

גולן טוענת כי החלטת בית המשפט “גוזרת גזר דין של חיי סבל וגיהינום לתושבים שלא חטאו מעולם”.  לדבריה, השופטים נתנו “זריקת עידוד” לשהייה בלתי חוקית בישראל, “החלטה כזאת מורידה את המוטיבציה של המסתננים לחזור לארצותיהם שכן אפילו במתקני השהייה הם מקבלים את כל העולה על רוחם”.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות