לראשונה: בעלי רשתות חוברים לסוחרים נגד פעילות מסחר בשבת

שייע קליין
|
ד' אב התשע"ה / 20.07.2015 13:03
קבוצת תעשיינים וסוחרים קראו היום במסיבת עיתונאים להגביר האכיפה נגד בתי עסק שפועלים בשבת: פוגעים בעסקים שמכבדים את החוק • אבי כץ, מבעלי קופיקס: “התארגנות של אנשים שנושא המנוחה בשבת כואב להם, פוגע בהם” • מנכ”ל רשת אושר עד: “נוצר מצב מעוות בו מי ששומר על החוק מפסיד כסף, ומי שמצפצף עליו מרוויח כסף – והרבה”

קבוצת תעשיינים, בעלי עסקים קטנים, סוחרים, פעילים חברתיים וארגוני סוחרים מכל הארץ, שהתאחדו תחת איגוד בשם ‘הקואליציה לשבת שוויון’, כינסה היום (שני) מסיבת עיתונאים בבית סוקולוב בת”א בקריאה להקפיד על סגירת בתי העסק בשבת, למען יום מנוחה.

בין חברי הקואליציה נמנים אבי כץ – מבעלי ‘קופיקס’, יהודה לניאדו – מנכ”ל רשת השיווק ‘אושר עד’, וצביקה אורן – נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר, עו”ד יובל אלבשן – הדיקן לפיתוח חברתי בקריה האקדמית אונו, ד”ר מאיר בוזגלו – יו”ר תנועת תיקון; יאיר קורח – יו”ר התאחדות הסוחרים. כמו כן נכחו בעלי עסקים קטנים מראשל”צ, אשדוד, ב”ש, ותל אביב החברים במאבק.

חברי הקואליציה התאחדו לפעילות משפטית וציבורית משותפת על מנת לאפשר יום מנוחה בשבת. בין המהלכים שהקואליציה מקדמת: שינויי חקיקה על מנת להפריד באופן מובהק בין פעילות תרבות ופנאי – שתישאר פתוחה בשבת – ובין פעילות מסחר.

בעלי ‘קופיקס’ ו’סופר קופיקס’ אבי כ”ץ, אמר: “אני זועק את כאבי כמקופח. מנכ”ל רשת שיווק שפתוחה בשבת לא עבד יום שבת אחד בחיים שלו, את זה אני מבטיח לכם.

“הקואליציה הזו היא התארגנות של אנשים שנושא המנוחה בשבת כואב להם, פוגע בהם ולכן אנו פועלים בעניין. התארגנו לקואליציה כדי לומר ‘די לקיפוח’. אנו נאבקים על קיפוח במספר מישורים: הסוציאלי – ישנם גורמים שתוך כדי הסתתרות מאחורי ערך הפלורליזם, מעסיקים עובדים זרים שנאלצים לעבוד 7 ימים בשבוע.

“העובדים האלו שינסו לסרב לעבוד ביום השביעי ימצאו את עצמם ללא עבודה. כמו כן במישור המסחרי הקיפוח צועק לשמיים – ישנם מקומות שבהם המסחר בשבת מותר וישנם שאסור. מישהו החליט על מי יטילו קנס ועל מי לא – מדובר באפליה ברורה. אי אפשר לנצח קיפוח כזה, איזה מצב זה שלאחד נותנים לפתוח בשבת ולשני לא”.

כץ הוסיף: “מי שעובד בשבת הם הקופאים, הסדרנים – כל אותם עובדים שנמצאים בסוף שרשרת המזון התעסוקתי. אני מאמין כי מדינת ישראל צריכה ליהנות מהשבת, לשמור עליה ולנוח בה כמו שהיא מבינה”.

צביקה אורן, נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר, אמר: “לכולנו הזכות לנוח יום בשבוע, כדי להגיע במצברים מלאים ובכיף לעבודה. היום כולנו מתלוננים על נושא של עובדי קבלן, האנשים המקופחים בחברה הישראלית. אנחנו מתנגדים לכך שבית קפה או חוף הים או המסעדה יסגרו בשבת, אך עם זאת, כל דבר אחר שקשור למסחר כמו רהיטים או מכוניות – הם לא צריכים להיסחר בשבת. יש לזה משמעות של פדיון העבודה מעבר לצביון היהודי”.

יהודה לניאדו, מנכ”ל אושר עד: “אמנם אני מנהל רשת שיש לה צביון דתי-חרדי, אבל בנושא הזה אני חושב שאני מייצג את כל הרשתות והעסקים שלא פתוחים בשבת, כשאני אומר שנוצרה אפליה לטובת האנשים שמצפצפים על החוק וגורמים לנזק כלכלי לצייתנים שלא פותחים את עסקיהם בשבת”.

עו”ד יובל אלבשן, הדיקן לפיתוח חברתי בקריה האקדמית אונו: “אין הגיון בקריאה ‘שבת חופשית’ כאשר החופש נשלל ממי שנאלץ לעבוד בה. בכל מקום בעולם שאין יום מנוחה אחד אין מנוחה בכלל. אם אין פקחים שמאפשרים לאכוף את יום המנוחה, אז העובד המוחלש הוא שנפגע ושנכפה עליו לעבוד 7 ימים בשבוע. זה מאבק חברתי ליברלי, זה מאבק של זכויות אדם”.

יאיר קורח, יו”ר התאחדות הסוחרים: “את המאבק לשמירה על השבת כיום מנוחה התחלנו עם כ-800 בעלי מכולות בתל אביב, כיום נשארנו עם כ-500. 300 בעלי מכולת פשוט סגרו את העסקים שלהם, הם לא הצליחו לעמוד במכירות והיום הם נטל על החברה.

“אותם מוצרים שנרכשו בשבת לא יירכשו במהלך השבוע, ולכן פתיחת העסקים בשבת מקפחת אותם”.