השורה התחתונה של דוח הוועדה הבינלאומית של האו”ם, שחקרה את מבצע ‘צוק איתן’ ברצועת עזה: ישראל והפלסטינים ביצעו פשעי מלחמה במהלך המלחמה בקיץ 2014.
“הוועדה מצאה האשמות מבוססות לביצוע פשעי מלחמה הן על ידי ישראל, והן עלי ידי הארגונים הפלסטיניים”, נכתב בדוח.
הוועדה אמנם ציינה לחיוב מספר צעדים שעשתה ישראל כדי לחקור את עצמה, אך הבהירה גם כי עלו פגמים רבים בהתנהלות הישראלית, תוך הפרת החוק הבינלאומי, וחבריה דורשים מישראל למצות את הדין עם “מפרי חוק מסוג זה”.
עם זאת, בדו”ח טוענים חברי הוועדה כי, לדעתם, על מדינות העולם להעביר את העיסוק במתרחש במה שהגדירו “שטח פלסטיני כבוש”, לטיפול בית הדין הפלילי בהאג.
“היקף ההרס והסבל האנושי בעזה היה חסר תקדים בהיקפו וזה ישפיע על הדורות הבאים”, אמרה יושבת ראש הוועדה, השופטת בדימוס מארי מקגוואן דייוויס בתדרוך לעיתונאים שנערך היום בז’נבה. היו”ר הוסיפה: “ישנו בישראל פחד מתמשך בציבור, שחי תחת איום מתמיד”.
“ההיקף הגדול של ההרס ושל הנפגעים יוצא דופן”, טענה עוד יושבת ראש הוועדה, והבהירה כי “על ישראל לתת על כך את הדעת”.
הוועדה כמובן האשימה את ישראל בפגיעה בחפים מפשע, בהיקפים עצומים, ובעיקר טענה נגדה שהיא פועלת תוך שימוש בתחמושת שיש לה הדף רב, באיזורים צפופים בהם מתגוררים תושבים.
חברי הוועדה טוענים עוד כי ישראל היתה צריכה לקחת בחשבון שהתושבים אינם נשמעים לאזהרות החיילים לעזוב את בתיהם, ונותרים בהם. לטענת חברי הוועדה בדרך זה נהרגו מאות בני אדם “חפים מפשע”.
בדו”ח נטען בין היתר, כי ישראל תקפה במהלך ‘צוק איתן’ שבעה בתי ספר של האו”ם ברצועת עזה והביאה למותם של 44 פלסטינים שביקשו בהם מקלט.
נקודת האור לישראל במסמך היא האצבע המאשימה כלפי הפלסטינים שהיו, לדעת חברי הוועדה, “אנמיים ולא התכוונו כלל לחקור את הפעילות של הארגונים החמושים שפעלו בעזה”.
על ירי הרקטות נכתב בדו”ח: “פעולות הטרור גרמו לפגיעה בשיגרת החיים של אזרחי ישראל. הארגונים פעלו במטרה לזרוע אימה ופחד, ואיתור מנהרות טרור גרם לטראומה בקרב אזרחים שחששו מפני אפשרות שיותקפו”.
האבסורד: בשולי הדו”ח מואשם גם חמאס בפשעי מלחמה, בעיקר בשל הרג מי שנחשדו בשיתוף פעולה עם ישראל.
ישראל החרימה באופן רשמי את הוועדה, אך היו מי שהפרו את החרם והעידו בפניה, ביניהם ח”כ חיים ילין מיש עתיד, ופרסמה בשבוע שעבר דו”ח נגדי שהבהיר כי נעשו כל הפעולות האפשריות, כדי להבטיח את שלומם של האזרחים והפלסטיניים, וצמצום למינימום של הפגיעה האפשרית בהם.
בשבוע שעבר הכריז ראש הממשלה בנימין נתניהו על הדו”ח הצפוי: “יהיה זה בזבוז זמן לקרוא אותו”. נתניהו הסביר כי מסקנות הדוח נגד ישראל נוסחו מראש, עוד לפני שהבדיקה כלל החלה.
שר החוץ לשעבר, אביגדור ליברמן, אמר בתגובה לדו״ח ועדת החקירה של האו״ם: “ישראל אינה מבצעת פשעי מלחמה. מועצת זכויות האדם של האו״ם והועדות המוטות שהיא מקימה מבצעות באופן קבוע פשעים נגד האנושות כשהן משכתבות את ההיסטוריה ומעוותות מציאות שבה יש מדינה שנלחמת בכדי להגן על ילדיה שמותקפים בטילים על-ידי ארגון טרור שפועל מתוך ריכוזי ילדים”.
חברת הכנסת ציפי לבני תקפה היום בישיבת הסיעה של ‘המחנה בציוני’ את דו”ח האו”ם על ‘צוק איתן’ ואמרה כי הדו”ח נולד בחטא על ידי ועדה שתוקפת את ישראל באופן שיטתי ויזום.