ל”ג בעומר: איך מתמודדים עם פצעים, כוויות וחתכים
העור שלנו הוא איבר משמעותי המספק הגנה, מונע זיהומים, משתתף בשמירה על מאזן הנוזלים – אך חשוף ביותר לפגיעה, שכן הוא רגיש לגורמים חיצוניים העלולים לפגוע בשלמותו.
• לערוץ המיוחד: חוגגים ל”ג בעומר בחרדים 10
פגיעות פנימיות או חיצוניות:
הפגיעה בעור נחלקת לשני סוגים של פגיעות: הסוג הראשון הוא פגיעה חיצונית, כלומר פגיעה שאינה חודרת את עובי העור. הסוג השני הוא כמובן פגיעה עמוקה בה שלמות העור נפגמת ונוצרת חשיפה של תת עור או רקמת שומן לסביבה החיצונית. בנוסף לשני סוגים אלו, ישנם גורמים נוספים המשפיעים על אופי הפגיעה בעור: גודל הפגיעה כמו גם גורם הפגיעה. כלומר, ישנו הבדל אם האדם נפגע מברזל חלוד או אם מסכין ניתוח סטרילית.
הפגיעה בעור יכולה להיווצר בכל הגילאים, כמובן, אך פגיעות אלו נפוצות בעיקר בקרב ילדים. יש לכך מספר סיבות. ראשית, אופיים הסקרן של ילדים, שגם אינם זהירים במיוחד, גורם לכך שהם נפצעים לעיתים תכופות. בנוסף, שטח העור יחסית לגוף הרבה יותר גדול אצל ילדים בהשוואה למבוגר, כך שהסיכון לפגיעה בעור היא גדולה יותר מלכתחילה.
חשוב לטפל בכל פציעה:
סוג הפגיעות בעור הוא מגוון מאוד, אך סוג הפגיעה העיקרי הוא כתוצאה משפשוף. בנוסף נפוצים מאוד חתכים כתוצאה משימוש בכלי מטבח, בסכינים ובמסורים בקרב גילאים מבוגרים יותר. הטיפול הנכון בפגיעות ופציעות הוא על ידי מניעתן, צמצום חשיפת הילדים למצבים וחפצים העלולים לסכנם וישנם דברים פשוטים יחסית אותם מומלץ לעשות כדי לצמצם את הסיכון. העיקר הוא להרחיק חפצים מסוכנים מסביבתו של הילד, כולל צעצועים חדים, כלי זכוכית, רהיטים עם פינות חדשות וכד’.
אם בכל זאת אירעה פגיעה, חשוב מאוד לטפל בה. הסיבה לכך היא שגם שפשוף קל יכול להזדהם במידה ומזניחים אותו. זיהום יכול לגרום לפגיעה מורכבת שתחייב טיפול מורכב יותר, ממושך יותר וכואב יותר.
הדבר הראשון שיש לעשות הוא לנקות את המקום. כלומר לשטוף עם מים ולהרחיק את הגורם הפוגע. במידה ומדובר בפצעים קלים של העור, ניתן להשתמש במשחות מרגיעות כדוגמת בפנטן פלוס של חברת באייר, המיועדת בין השאר לטיפול בפצעים קלים. במידה ומדובר בפגיעה מורכבת יותר, יש להתייעץ עם רופא.
סכנה ושמה כוויה:
סוגיית הטיפול בפציעות של העור הופכת להיות משמעותית מאוד עם התקרבותו של ל”ג בעומר. ילדים, ולפעמים ההורים שלהם, נהנים מערב המדורות, מאיסוף הקרשים, מהעברתם לאזור המדורה, מהבערת האש – ועל כך אפשר לברך.
אך למעשים אלו יש לעיתים מחיר בלתי רצוי של פציעות בגלל החשיפה לאש, דבר שבמקרים קיצוניים עלול להוביל לפגיעות קשות יותר.
פגיעה תרמית בעור, כלומר כוויה, מתחלקת לפי עומק וחומרת הפגיעה לשלוש רמות: כוויה בדרגה ראשונה באה לידי ביטוי באודם וברגישות, כוויה בדרגה שניה מתבטאת בהופעת שלפוחיות וכוויה בדרגה שלישית מתבטאת בפגיעה בשלמות העור עם נזק לחלקים העמוקים של העור ולרקמות שתחתיו.
בנוסף למדד זה אנו מתייחסים לכוויה בהתאם לשטח העור שניזוק. נהוג למדוד את השטח באחוזים כאשר יחידת המדידה הינה אחוז אחד. לשם השוואה, שטח כף היד מחושב כאחוז אחד.
כוויות אינן הבעיה היחידה העלולה להתעורר. העיסוק באיסוף עצים וקרשים, המכילים לעיתים מסמרים חלודים, יכולה גם היא לגרום לפגיעה בעור שבמידה ואינה מטופלת, יכולה לגרום לבעיות משמעותיות.
סבלנות והרבה זהירות:
השמירה על הילדים צריכה להתחיל טרם הבערת המדורה. כלומר, חשוב לספק להם אמצעים בטוחים לאיסוף ולשינוע הקרשים, כולל כפפות, חולצות עם שרוולים ארוכים ואמצעי נוח להעברת הקרשים שאינו עגלה של הסופרמרקט. זה לא ימנע כוויות, כמובן, אך ימנע פגיעות אחרות בעור.
בכל הקשור לכוויות, הדרך הנכונה ביותר לטפל בהן היא להמנע מהן. הדבר החשוב ביותר, במיוחד אם אנו הורים לילדים קטנים, הוא להשגיח עליהם לאורך כל זמן שהמדורה בוערת, במטרה למנוע מגע ישיר בינם לבין האש.
בכל הקשור למדורה עצמה, מומלץ שלא להשתמש במאיצי בעירה. חומרים נוזליים אלו מתלקחים בקלות והם מסוכנים ביותר, במיוחד בסביבת ילדים. המשמעות היא שייקח יותר זמן להבעיר את המדורה, אך כך אתם נמנעים מהסיכון שנוזל שנשפך על הגוף מתקלח בעוצמה גבוהה וגורם לנזק משמעותי. כאשר מגיע השלב להוציא גחלים לתפוחי האדמה, עשו זאת בעצמכם ואל תתנו זאת לילדים.
אם בכל זאת הילד נפגע? תלוי בעוצמת הפציעה או הכוויה. אם זו פגיעה קלה יחסית, השתמשו בתכשירים ומשחות שיכולים לסייע בהחלמה של העור. במידה ונוצר זיהום, השתמשו במשחות המכילות אנטיביוטיקה.
במידה ומדובר בכוויות נרחבות המשלבות שלפוחיות, חשוב לגשת לאבחון רפואי כדי לקבל טיפול מתאים הכולל משחות מיוחדות, מתן נוזלים, ומניעת זיהום משני.
• הכותב הינו יועץ למותג ‘בפנטן פלוס’, מומחה ברפואת ילדים, מנהל מרכז בריאות הילד בכפר סבא.
תגובות
אין תגובות