סקר ‘מדד השלום’: רוב היהודים תומכים בהפרדה באוטובוסים בין ערבים ליהודים

על פי הסקר 'מדד השלום' של המכון הישראלי לדמוקרטיה: 71% מהנשאלים חושבים שמדינות העולם דורשות מישראל מוסר שאינו נדרש ממדינות אחרות • רוב הנשאלים נגד החרם על ההתנחלויות • 62% בציבור היהודי אינו מרוצה מחלוקת התיקים בממשלה החדשה • ו-71% מהציבור היהודי מעריך שאין סיכוי לכניסת סיעת המחנה הציוני לממשלה
יוני גרין
כ"ב סיון התשע"ה / 09.06.2015 10:23

סקר ‘מדד השלום’ של המכון הישראלי לדמוקרטיה בשיתוף עם אוניברסיטת תל אביב, שנערך בחודש מאי, מציג כיצד אזרחי ישראל רואים את סוגיית החרמות והיחס לישראל בזירה הבינלאומית.

הסקר, שתוצאותיו מבוססות על תשובותיהם של 600 מרואיינים, מגלה כי 71% מהישראלים בציבור היהודי מסכימים לטענה כי “מדינות העולם מציגות בפני ישראל דרישות להתנהגות מוסרית שאינן מציגות בפני מדינות אחרות הנמצאות במצב של סכסוך”, וכי 66.4% מהישראלים חושבים שיחסי מדינות העולם עם ישראל הם לא כל כך טובים – עד לא טובים בכלל.

מנגד, מיעוט של 3.2% מהנשאלים מאמינים כי יחסי מדינות העולם עם ישראל הם טובים מאוד ו-30.5% סוברים כי היחסים הם די טובים.

בסקר נבדקה גם עמדת הנשאלים על סוגיית ההפרדה בין פלסטינים למתיישבים בתחבורה הציבורית ביהודה ושומרון: למעלה ממחצית הציבור היהודי  – 52% –  תומך ביישום ההפרדה באוטובוסים בין נוסעים יהודים לפלסטינים ביו”ש, לעומת 42% שמתנגדים.

בסקר נבדקה גם סוגיית תנועות החרם על מוצרים מההתנחלויות ברחבי העולם: 75.7% ענו כי ימשיכו לקנות, או חושבים שימשיכו לקנות, מוצרים המיוצרים בהתנחלויות, גם אם הם יוחרמו. 10.5% מהנשאלים אמרו כי אם יהיה חרם על מוצרים המיוצרים בהתנחלויות, הם יימנעו מלקנות אותם, ו-8.3% אחוז סבורים, אולם לא בטוחים, שיימנעו מקנייתם. לעומתם

פילוח הנתונים על פי הצבעת הנשאלים לכנסת ה-20, מראה כי רק בקרב מצביעי מרצ יש רוב של 71%, שהצהירו כי יצטרפו לחרם על מוצרים מההתנחלויות.

בקרב מצביעי כל שאר המפלגות, רק מיעוט מהנשאלים אמרו כי יתמכו בחרם כזה. בקרב המגזר הערבי, 59% הצהירו כי אם יהיה חרם צרכני על המוצרים, הם יצטרפו אליו ולא יקנו אותם.

והאם הישראלים מוכנים לעבור לגור ביהודה ושומרון?

רוב של 75% מהנשאלים ענו כי גם אם יקבלו דיור משופר במחיר נמוך. בהקשר זה, 48% מהישראלים בציבור היהודי הצהירו, כי לא ביקרו ביישוב יהודי אחד או יותר ביו”ש בחמש השנים האחרונות.

53% מהנשאלים בסקר סבורים כי ראש הממשלה בנימין נתניהו אינו מוכן לשקול הסדר מדיני הכולל ויתור על התנחלויות מחוץ לגושי ההתיישבות. רק 36% ענו כי הם בטוחים או חושבים כי נתניהו באמת מוכן למהלך כזה.

ומה באשר לממשלה החדשה?  62% בציבור היהודי אינו מרוצה מחלוקת התיקים בממשלה החדשה. הציבור גם איננו מרוצה מחלוקת הסמכויות של משרד החוץ. 62% מהציבור היהודי העריך כי “חלוקה זו לא תועיל ליכולת של ישראל לנהל טוב יותר את ענייניה הדיפלומטיים”.

71% מהציבור היהודי מעריך כי הסיכוי לכניסתה של סיעת המחנה הציוני לממשלה נמוך מאוד או די נמוך. גם בקרב מצביעי המחנה הציוני, 87% סבורים כי המפלגה לא בדרכה להיכנס לקואליציה.

‘מדד השלום’ נערך על ידי פרופסור אפרים יער ופרופסור תמר הרמן, בחסות תכנית אוונס לגישור ופתרון סכסוכים (אוניברסיטת תל אביב) ומרכז גוטמן לסקרים של המכון הישראלי לדמוקרטיה.

הסקר נערך על ידי מכון המחקר “מדגם” בתאריכים 1-4 ביוני 2015, בקרב 600 מרואיינים, המהווים מדגם ארצי מייצג של כלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל בגילאי 18 ומעלה.

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות