עוד ילד או עוד תואר? • הטור של מירי שניאורסון
תואר ראשון לאישה החרדית. בשביל מה?
תאמרו בשביל הידע: קודם כל עדיף לדעת את מה שהתורה מצווה אותנו.
תאמרו בשביל הפרנסה: העובדה היא שמרבית הנשים החרדיות העובדות אינן בעלי תואר אקדמי. יש להן תואר בגידול ילדים, בבניית בית של תורה. אבל לא בהכרח כזה שהגיע מהאקדמיה.
תאמרו בשביל השכר: בעידן הפוסט-אקדמי, אין הרבה הבדל בין אימא בעלת תואר לאימא נטולת תואר. שתיהן צריכות להתמודד עם הסתייגות המעסיקים מהעסקת אישה מטופלת בילדים ומשפחה. יתרה מכך, זאת בעלת התואר בוודאי רוצה שכר גבוה יותר. ובצדק.
תאמרו שאני כותבת את הדברים בגלל שלי עצמי אין תואר – אז תאמרו. הייתי פריקית של לימודים. רשימת התעודות שצברתי במהלך השנים ארוכה מאוד. ואתם יודעים מה, הקורס היחיד שתורם לי גם כיום הוא “פסיכולוגיה יהודית על פי תורת החסידות”. היה בו כל מה שאני צריכה לניהול הבית היהודי, לשיפור הזוגיות ולשיפור האני שלי.
אה, וזה היה הקורס האחרון שלקחתי. לפני מספר חודשים החלטתי להיגמל מההתמכרות ללימודים. גדול תלמוד. למה? כי הוא מביא לידי מעשה. אין כל תועלת בלימוד שממנו לא מפיקים מעשה. להבדיל מלימוד התורה הקדושה שהוא עצמו מעשה. מעשה מצווה.
המנחה הופתע
אני מלאת הערצה לגב’ עדינה בר-שלום, לנחישות שלה ולמלחמת החפירות שניהלה במשך כל השנים, על מנת להחזיק את מסגרת הלימודים האקדמאיים שהקימה לחרדים. כי אני מכירה את התחום הזה מקרוב. הייתי שם וראיתי עד כמה “משתדלת” המדינה לעזור לציבור החרדי לצאת לעבודה. אצל הגברים יש איזו עזרה כלשהי, במקרה של הנשים, כמעט ואין כלום. כל מה שהושג, אם על ידי עדינה ואם עלי ידי אחרים, הושג בדם, יזע ודמעות.
אבל, כן. יש אבל, אבל גדול. בשביל מה לימודים אקדמיים? אם כבר, בואו ללמוד תורה. בקריאתי אני מכוונת לציבור הנשים. על הגברים החובה מוטלת בין אם ירצו בכך ובין אם לא.
ישבתי בפאנל שעסק בנושא לימודים לנשים לצידה של עדינה בר-שלום. 20 נשים ישבו בפאנל וכל אחת מהן הציגה מגוון עשיר של תחומי לימוד לנשים, הן לימודי תעודה והן לימודי תואר. כאשר הגיע תורי (ייצגתי את מכללת ‘אור חיה’), פתחתי והבהרתי שאיני מהווה תחרות לאף אחת מהנוכחות. אני לא באתי להציע לימודי מקצוע. באתי להציע לימוד תורה, לימוד הנושאים הרלוונטיים לבית היהודי, לקיום התורה והמצוות, לאמונה היהודית.
המנחה המופתע שאל: “מה עושים עם הלימודים? כמה מרוויחים בעקבותיהם?” יכולתי רק לסלוח לו על שאלתו. מה מרוויחים? מרוויחים ילדים יראי שמים. מרוויחים בית של אור תורה וחסד, בית של חום יהודי. מה שווה יותר מזה? בשביל מה אנחנו עובדות כל-כך קשה אם לא בשביל הבית, המשפחה והילדים שלנו.
מימוש עצמי אמיתי
אישה שלומדת תורה, הלכה, מוסר, חסידות, עבודת המידות, פרקי אבות, הבית היהודי, זוגיות ואימהות היא זו שביתה יהיה בית רגוע יותר, שליו יותר ושמח יותר. לאישה כזו יהיה קל יותר למלא את שליחותה בעולם הזה. מימוש עצמי זה נחמד, אבל רק אחרי שאנו מממשים את השליחות לשמה ירדה נשמתנו לעולם.
אני לא יכולה להתייחס לעניין הזה מבלי להביא תקציר משיחה שניהלו כ”ק אדמו”ר מליובאוויטש זצ”ל ויבדל”א האדמו”ר מבעלזא שליט”א. בפגישה שהתקיימה לפני 33 שנה עסקו שני האדמו”רים בלימוד תורה אצל נשים.
הרבי מבעלזא: האם לדעת הרבי יש ללמד בנות משניות או גמרא?
הרבי מליובאוויטש: משניות הן הלכות. אם כן בוודאי שהבנות צריכות ללמוד.
בנוגע לגמרא, הסביר הרבי מליובאוויטש, כי בדורנו, דור פתוח בו כל אחד יכול להגיע למידע, עדיף שהבנות תלמדנה את עיקרי הדברים בדרך הטהורה ולא תגענה לכך ממקורות אחרים.
הרבי מבעלז: אם כן, מה נכנס בגדר תִּפְלוּת? (חז”ל הורו לא ללמד נשים גמרא ואמרו כי כל המלמד בתו גמרא כאילו למדה תפלות).
הרבי מליובאוויטש: הדיוק שלי בדבר הוא, שכיום את לימוד ה”תפלות” יש כבר להן כבר ממילא. אלא שבידינו להעמידן על דרך הישר.
• הכותבת היא בעלת “הבחירה שלי”, מנחת אירועים, מרצה ושדרנית רדיו
-
יפה תורה עם דרך ארץ והיום תואר כמובן בטוהר ( בדרך התורה ) הכרחי ככלי לברכת ה׳
-
אם כבר אישה יוצאת ללמוד מקצוע כדי לעזור בפרנסת הבית, שתזכור תמיד שזה רק לצורכי פרנסה ולא לטובת קריירה כזו או אחרת. וממילא הזמן והאנרגיות המושקעים יהיו בהתאם ולא על חשבון התפקיד העיקרי שלה.
-
מירי שניאורסון היא מהמשוחדים של דרעי…
טור המשווה בין רחל של רבי עקיבא ליפה של אריה דרעי… -
יש כאלו שהצליחו – כמוך מירי,
אבל ישנן נשים רבות שעדיף להן ולמשפחתן שהן תלמדנה תואר ותוכלנה לפרנס בכבוד את משפחתן.
אגב, בהקשר לכותרת – גם במחיר של דחיית הילד הקרוב ! -
לימוד תואר חשוב ולו בגלל הידע שהוא מנחיל והאיכויות העצמיות של האשה בעקבות הלימודים גם מכללת בית רבקה שאליה שולחים את בנות חב:”ד מוציאה תואר ראשון ללומדות ולו מקביל
-
את כ”כ צודקת!!
אהבתי את הטור!! -
בואו לא נשכח שהסדר הטבעי הראוי הוא שעול הפרנסה בעיקרו מוטל על הבעל.
יש מצבים שאישה צריכה לסייע בפרנסת הבית ,אבל ברור שזה לא האידאל. -
משום דברים שפעם היו ברורים במגזר החרדי,הפכו להיות שנויים במחלוקת
-
אחרי חטא אדם הראשון נגזר על האישה בעצב תלדי בנים ועל האיש בזעת אפיך תאכל לחם,.
בשנים האחרונות נוצר מצב בו העמיסו גם את עול הפרנסה על האישה,ברור שזה לא המצב האידאלי -
שכחת לשים את החיג’ב היום
-
אוהבת את הטורים של מירי שניאורסון ניכרת האיכות שהיא מביאה לאתר.
-
כל הכבוד למירי ,שבזמן בו מתחולל מאבק איתנים על דמותה של החברה החרדית,עומדת איתן אל מול רוחות פלורליסטיות סוערות הנושבות בעורפנו,אם בחקיקה אנטי דתית,כמו גם במאבק בעולם התורה,,גיוס בחורי הישיבה ,חוק הגיור,לימודי ליבה ועוד ומציגה עמדה יהודית גאה ושורשית,מבלי להתכופף או להגרר אחרי רוחות הזמן.
צריך להיות עיוור או מטומטם כדי לא לראות שיש גורמים ׳נאורים׳ שמנסים בכל הכוח ל׳חנך מחדש את הציבור החרדי ,לשלב אותו בחברה,ולפתוח אותו לעולם החופשי.
דווקא בזמן שאנשים כמו יעקב הנכבד,לא יודעים לעשות את ההבדל בין חיגב לפאה וכורכים את היהדות השורשית עם פנאטיות פונדמאליסטית מבלי למצמץ,צריכים לחזור לשכל היהודי הישר ולכן כל הכבוד למירי-
12/05/2014 13:26
מאבק איתנים בהחלט מתחולל בים הקיצוניות שפשטה במחוזותינו, צריך להחזיר חזק בשורשים כדי לא להיגרר אחרי הדת החדשה שקמה פה.. באיצטלה חרדית- תורנית והופכים את הקיצוניות לנורמליזאציה..
צדק יעקב שאמר חיגאב…
-
12/05/2014 14:08
ככל הידוע לי מירי שניאורסון עשתה קריירה מוצלחת גם במושגים של העולם המערבי כאשת עסקים מצליחה שהקימה וניהלה את רשת קדישיק והיום מנהלת קריירה מרשימה כאשת תקשורת ומנחת אירועים וסנדאות להצלחה כלכלית כל״ז בלי לימודים אקדמאים אלא תוך ניצול הכישורים הטבעיים שחנן אותה ה׳ ומתוך אמונה שלימה שהוא הזן ומפרנס וכן עם פאה ולא חיג׳ב.
ו
-
-
-
ש הבדל בין פרנסה לבין לימודי תואר שאכן כמעט ואינם נותנים כלום מלבד כאב לב ותסכול על הזמן שחלף. עבודות הדורשות תואר אכן מתנגשות עם התואר העיקרי שאני כל כך מתגאה בו עקרת בית.