החינוך החרדי מתמודד עם הרבה בעיות: אפלייה, סמינרים, צפיפות, חוסר תקציבים, לימודי ליבה, וההתנכלות ל’פח השמן הטהור’.
בימים אלו עולה על כסאו של השר מבית ‘יש עתיד’, שי פירון, מיניסטר חדש: נפתלי בנט, איש ‘הבית היהודי’. בנט, אינו בהכרח דמות חרדית, אבל עם זאת הוא מצליח לעורר הרבה פחות אנטגוניזם מן השר שהשתייך למפלגתו של יאיר לפיד. מה עוד שלצידו ישמש כסגנו מאיר פורוש מיהדות התורה.
האם הגיעו ‘ימי השובע’ כפי שבחרו חלק מכלי התקשורת החרדיים להכריז? או שיש עדיין מה לתקן בחינוך החרדי?
חרדים 10 פנה לעשרה אנשי חינוך ותקשורת מובילים, וביקש מהם לשרטט את מפת הליקויים – כפי שהם רואים אותם – בחינוך החרדי, לצד הצעות שיפור.
שמואל חיים פפנהיים: בנט, בא לבקר במוסדות היישוב הישן
כתושב בית שמש המשתייך ל’בני היישוב הישן’ אני מזמין את “שר החינוך” מר נפתלי בנט לבוא לביקור וסיור במוסדות החינוך של הישוב הישן בעיר.
הייתי רוצה שיראה את התנאים הקשים בהם נמצאים מוסדות החינוך של הציבור הזה, הסובלים מתת-תנאים מיום היווסדם לפני חצי יובל שנים.
ולמה?
רק בגלל בירוקרטיה אכזרית ומסורבלת שלא נותנת כל סיכוי לחינוכם הסביר של כריבוא תלמידים ותלמידות, אזרחי ארץ-ישראל, המוזנחים בשיטתיות על-ידי הרשויות.
עשיתי סיורים כאלו עם אנשים בעלי תפקידים בכירים בחינוך הציבורי המתגוררים בעיר בית-שמש, ודי אם נזכיר שניים מהם: ד”ר צבי צמרת, היסטוריון, איש חינוך ופעיל ציבורי; הדוקטורנטית עליזה בלוך, מנהלת רשת בתי הספר של ברנקו וייס.
הביקור הזה נחרט עמוק בתודעתם, כאשר גילו מצד אחד את החינוך והפדגוגיה של הישוב הישן, ומצד שני את התנאים הקשים שבהם נמצאים מוסדות הללו.
איננו מבקשים תמיכה כספית, לא מבנים ולא כספים מיועדים.
מה שאנחנו צריכים אלו אישורים להקים מבני ציבור במימון עצמאי משלנו, בשטחים שנועדו לכך, אחרי שקנינו את הדירות בכסף מלא, והחוק הפקיע מאתנו שטחי ציבור שנועדו להקים שם מוסדות חינוך למען ילדינו.
אנחנו דורשים לקבל אפשרות לחנך את ילדינו בדרך שלנו, אבל עם קורת גג סבירה, אשר אנו זכאים לזה, והזכות הזאת מעוגנת בחוקי היסוד של המדינה.
חוק לימוד חובה, התש”ט-1949 (הידוע בציבור בטעות כחוק חינוך חובה), קובע שכל ילד בישראל חייב להיות במסגרת חינוך.
חוק לימוד חובה תקף החל מגיל 3 בגן חובה ועד סיום כיתה י”ב. החוק כולל תנאים רבים ומוגבל בלא מעט סעיפים, חלקם ברורים וחלקם מנוגדים וסותרים זה את זה.
עם זאת, בדבר אחד לא יחלוק איש: החוק מדבר על זכותו של כל ילד לקבל חינוך בילדותו! והחוק במדינת ישראל מכיר בזכות לקיים בתי ספר פרטיים, כשהזכות לבחור חינוך פרטי מעוגן באמנות בינלאומיות ובתי ספר פרטיים קיימים כמעט בכל מדינות העולם.
יש לנו זכות לקיים מוסדות חינוך משלנו, בפרט כשאנחנו לא מבקשים תקצוב או תמיכה.
אנו רק אומרים: תנו לנו לרכוש בעצמנו את המבנים ואת השטחים הציבוריים שנוכל להקים עליהם את מוסדותינו. זה אפשרי, זה חוקי.
אנא מר בנט, בוא לעזרתנו, ותוכל למחוק חרפה שלטונית ממושכת, למען החינוך הטהור.
• שמואל חיים פפנהיים, עורך ביטאון ‘העדה’ לשעבר, ופעיל חברתי.