אמנון לוי: “רוב הציבור החרדי עובד. אז אולי ‘טפילים’ זו סתם הסתה?”
שיעורי התעסוקה של הגברים החרדים עדיין רחוק מהיעד הרב-שנתי שהציבה לעצמה הממשלה בשנת 2010, כך עולה מסקירה של משרד האוצר, שפורסמה היום (ראשון) באתר כלכליסט.
הכלכלן הראשי באוצר, יואל נווה, כותב כי בעוד היעד שהציבה לעצמה הממשלה הוא של העלאת שיעור התעסוקה מ-40% ב-2010 ל-63% ב-2020 – נכון לתחילת השנה הנתון הוא 45.7% בלבד, רחוק מאוד מהיעד.
אולם בעוד אצל הגברים כמעט ולא ניכר שינוי משמעותי ביציאה לתעסוקה, הרי שאצל הנשים החרדיות הנתונים כבר עקפו את היעד שהוצב 63% של שיעור תעסוקה, כאשר כבר עתה מדובר על שיעור תעסוקה של לא פחות מ-71.4%.
יעדי התעסוקה הם תוצאה של עבודת ועדה בראשות מי שהיה אז המשנה לנגיד בנק ישראל, פרופ’ צבי אקשטיין.
שיעור התעסוקה הכללי בישראל הוא 76.2%.
בתגובה לנתונים צייץ שחר אילן מעמותת חדו”ש:
“האוצר: 45% מהגברים החרדים עובדים והנתון לא עומד ביעד הלאומי. האם 45% זה מספר פסימי או אופטימי? שאלה לא פשוטה”.
-
לא די שעובדים, חשוב גם במה עובדים. החרדי המצוי, אם איננו בעל מלאכה או סוחר, נאלץ לעבוד בעבודות שהשכר בהם נמוך וגם אינן עונות על היכולות שלו. פקידות פשוטה, זבנות, סידור סחורה ונהגים – כל אלה עבודות של שעות רבות שהשכר בהן נמוך. בנוסף, ועל זה לא מרבים לדבר, העובד לא נהנה מהן והן לא מתאימות לכישורים האינטלקטואליים שלו. אנשים שהיו מתאימים להיות מהנדסים, חוקרים ויצואנים, נאלצים להסתפק בעבודות נמוכות בגלל חוסר השכלה ושפה. זו החלטה שלהם, אבל מספיק כבר לנפנף בזה ש”רוב הגברים עובדים”. תחיו אתם משכר מינימום ותגידו עד כמה זה נקרא לעבוד.
-
כי מעט רופאים, מהנדסים, חוקרים ותעשיינים צריכים להחזיק ציבור גדל והולך של עובדים שעובדים שהשוק רווי בהם.
-
הרי גם רוב החילונים לא מרויחים הרבה (60 אחוז לא מגיעים לסף המס)