יו”ר יש עתיד, ח”כ יאיר לפיד, מאיים לפנות לבג”ץ אם בממשלה שתקום יתמנה, על פי ההסכם הקואליציוני, ח”כ יעקב ליצמן לסגן שר במשרד הבריאות ולא לתפקיד שר.
בתנועה למשילות ודמוקרטיה פנו היום ללפיד בבקשה כי ימנע מפניה לבג”ץ בנושא.
בפניית התנועה נכתב: “כידוע לך, פניה שכזו אינה מתפקידו של חבר כנסת. כנבחר ציבור, המייצג את רצון בוחריו וכחבר בכנסת ישראל, אם הינך סבור שהמצב החוקי הנוכחי דורש תיקון, ביכולתך ובסמכותך לפעול לשינוי המצב באמצעות תיקון החוק”.
בתנועה מציינים כי יש להצר על כך שנבחרי ציבור מפנים סוגיות חשובות הראויות לטיפול ולדיון ציבורי לידי גורמים שיפוטיים.
עוד נכתב: “בית המשפט העליון מקבל פניות רבות לטיפול בנושאים שאינם בסמכותו, ויש בפניות אלה פגיעה בעיקרון הפרדת הרשויות, החלשת המערכת הנבחרת וטשטוש תפקידי הרשות השופטת”.
במכתב לח”כ לפיד מובאים דבריו של נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט אשר גרוניס, שלא רואה בברכה פניות של חכי”ם לבג”ץ.
גרוניס כתב: “דומה, כי התופעה שבמסגרתה החלו חברי כנסת לפנות באופן תדיר לבתי המשפט כ’עותרים ציבוריים’, בהחלט מעוררת דאגה.
“זאת, על רקע ההנחה כי נבחרי הציבור יכולים לנסות ולקדם את העניינים המועלים בעתירות הציבוריות באופן בלתי אמצעי, במסגרת הליך החקיקה או באמצעים אחרים הנתונים בידי חברי הכנסת. לא יהיה זה מופרך לטעון, כי עתירות ציבוריות של חברי כנסת מוגשות לעתים על חשבון דיון ציבורי מקיף בהליכים הפנים-פרלמנטריים, מה שגורר אחריו, לא אחת, פגיעה במעמדה של הכנסת”.
כהמשך לדבריו של גרוניס, אומר מנהל התנועה למשילות ודמוקרטיה, יהודה עמרני, כי פניה של ח”כ לבג”ץ עלולה להוביל לפגיעה אף ברשות השופטת עצמה, “שכן מעורבות יתר של הרשות השופטת בהליכים פנימיים של הרשויות האחרות, עלולה להוביל למהלכים שיפגעו ביכולת בית המשפט להתערב גם במקרים בהם התערבותו נדרשת”.