נותרו רק שלושה ימים להרכבת הממשלה: מי ימצמץ ראשון?

נחמן גור
|
י"ד אייר התשע"ה / 03.05.2015 09:07
צוות המשא ומתן של הליכוד ייפגש היום עם נציגי מפלגות ש”ס, הבית היהודי וישראל ביתנו, בניסיון של הרגע האחרון לפתור את המחלוקות שעדיין מונעות חתימה על הסכם קואליציוני • במוקד: המחלוקת בין ש”ס לבית היהודי על השליטה במשרד הדתות, התקציב שדורש בנט בחינוך, ההתנגדות של ליברמן להסכמים עם יהדות התורה, ועונש מוות למחבלים

ביום רביעי הקרוב יסתיים המועד שקיבל ראש הממשלה בנימין נתניהו מנשיא המדינה ראובן ריבלין להציג את ממשלתו החדשה, אבל מחלוקות רבות מול ש”ס, הבית היהודי וישראל ביתנו טרם נפתרו.

היום (ראשון) ייפגש צוות המשא ומתן של הליכוד עם נציגי שלוש המפלגות, במטרה להגיע לפריצת דרך במגעים לפני תום פרק הזמן החוקי.

המחלוקת העיקרית המונעת את הצטרפותן של ש”ס והבית היהודי לממשלה נסובה סביב תיק הדתות: יו”ר ש”ס אריה דרעי, שנאלץ לוותר על תיק הפנים, אינו מוכן להתפשר בנושא משרד הדתות.

נתניהו ודרעי נפגשו הלילה בניסיון להגיע להתקדמות. הפגישה ארכה כשלוש שעות והסתיימה לפנות בוקר.

בפגישה עם נתניהו הבהיר דרעי בצורה נחרצת כי לא יאפשר למנות ח”כ מהבית היהודי לתפקיד סגן שר במשרד הדתות, וכי המשרד יהיה בשליטה בלעדית של ש”ס. דרעי גם תובע להעביר חזרה אל משרד הדתות את האחריות על בתי הדין הרבניים, הנתונים כיום לאחריות משרד המשפטים.

מנגד, גם יו”ר הבית היהודי נפתלי בנט הבהיר כי לא יסכים למצב שבו ש”ס תשלוט באופן בלעדי על המשרד. בבית היהודי הדגישו לפני מספר ימים כי במידה והמשרד יועבר לשליטה מלאה של ש”ס, תהיה בכך עילה לפיצוץ המו”מ בינם לבין הליכוד.

גורם המוגדר כמקורב למגעים הקואליציוניים, ככל הנראה מהליכוד, מצוטט הבוקר בעיתון ‘ישראל היום’ אומר על ההתעקשות של אריה דרעי: “שר ללא קבלת סמכות מהשר אינו יכול ממילא לקבל כל החלטה במשרד. התעקשותו של דרעי שלא למנות נציג מהבית היהודי לתפקיד נועדה לסחוט ברגע האחרון תיק נוסף לעצמו, כפיצוי על מינוי סגן שר מהבית היהודי במשרד הדתות”. 

דרעי, בנט

מלבד המחלוקת על תיק הדתות, קיימות סוגיות נוספות שטרם נפתרו: דרעי דורש לקבל שלושה תיקים: את משרד הכלכלה, את משרד הרווחה או את המשרד לפיתוח הנגב והגליל, ותיק נוסף. בליכוד, לפי שעה, מסרבים להעניק לש”ס שלושה תיקים.

גם עם הבית היהודי העניינים יגעים: שר החינוך המיועד נפתלי בנט דורש כי הסיכומים הכספיים שאליהם הגיע צוות המו”מ של הליכוד עם יהדות התורה, הנאמדים בתוספת של כמיליארד שקלים למוסדות החינוך של הציבור החרדי, לא ימומנו מתקציב משרד החינוך, אלא מתקציב נוסף שיקצה משרד האוצר. גם בנושא זה טרם חלה התקדמות.

גם בזירת המו”מ מול ישראל ביתנו נרשמים קשיים: ליברמן מתנגד להסכם שנחתם עם יהדות התורה, בעיקר בכל הקשור לחוקי הגיור והגיוס. בישראל ביתנו גם עומדים על קידום חוק עונש מוות למחבלים – חוק שלפי שעה אין לגביו הסכמה.

דרעי, ליברמן

אם בסופו של דבר יצליחו בליכוד להגיע לפשרה עם הבית היהודי ועם ש”ס, יהיו בקואליציית נתניהו 61 חברי כנסת בטוחים, מה שיאפשר את השבעת הממשלה בכל מקרה, גם אם המגעים עם ישראל ביתנו לא יתקדמו.

אמש אמר השר משה כחלון בראיון שהעניק לתכנית ‘פגוש את העיתונות’ בערוץ 2, כאשר נשאל על האפשרות שתקום ממשלה בת 61 חברי כנסת: “אני חושב שממשלת 61 היא רעה, בטח מול האתגרים שמחכים לנו, ואני מאמין שתהיה לנו ממשלה רחבה יותר. צריך לעשות הכול כדי שנתניהו ירכיב ממשלה רחבה”.