באולמו של שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, עודד מודריק, התקיים היום (שלישי) שלב הטיעונים לעונש של הרב יאשיהו פינטו, שהורשע לפני שבועיים, על פי הודאתו ובמסגרת הסדר טיעון במתן שוחד והצעת שוחד לתת-ניצב אפרים ברכה ובשיבוש מהלכי משפט.
אל בית המשפט הגיעו עשרות מחסידיו של הרב, שגדשו את ספסלי האולם כשבידיהם ספרי תהילים.
עם תחילת הדיון דחה השופט מודריק את בקשת צוות ההגנה להגיש את הודעותיו במשטרה של תת-ניצב אפרים ברכה.
סניגוריו של הרב פינטו, עו”ד צביקה קלנג ואיל רוזובסקי, טענו כי קיים חשש כי אם הרב ייכלא מאחורי סורג ובריח אפילו ליום אחד, הרי שבשל העובדה שרעייתו אינה בקו הבריאות – ילדיו יילקחו למשפחת אמנה שאינה יהודית.
חתן פרס נובל לשלום, הסופר אלי ויזל, שהיה צפוי, לדברי ההגנה, למסור עדות אופי במשפט לטובת הרב פינטו, לא יעיד בסופו של דבר.
מי שכן מסרו עדות היו, בין היתר, העיתונאי שלום ירושלמי ממקור ראשון, הנמנה על מוקרביו של הרב פינטו, רואה חשבון של עמותה לה תרם הרב פינטו, ושרית וענונו, אם שכולה שבנה נפל במבצע צוק איתן, שסיפרה כיצד הרב סייע לה להתמודד בזמנים הקשים שעברה.
העיתונאי שלום ירושלמי אמר בעדותו: “הרב פינטו הוא אדם שרוצה לקרב בין אנשים ודאג מאד למעמד האישה, שזה לא דבר מקובל. הוא הביא קול אחר של עמדות ליברליות. זו לא הייתה רק חוכמתו ואישיותו המיוחדת, אלא גם היחס הטוב לכל אחד, בלי הבחנה בין אשכנזי לספרדי, דתי או חילוני”.
רופאיו של הרב פינטו מסרו עדויות על מצבו הרפואי בדלתיים סגורות. השופט רמז בדיון כי למצבו של הרב לא תהיה השפעה על גזר הדין.
ההרשעה
על פי כתב האישום נתן הרב פינטו שוחד בסכום של כ-400 אלף שקל לתת-ניצב ברכה, המכהן כיום כמפקד יחידת החקירות להב 433 של המשטרה.
מערכת היחסים בין ברכה לרב פינטו החלה בשנת 2007, במסגרתה הגיע ברכה, אדם שומר מצוות, לאירועים תורניים של הרב פינטו. בפברואר 2012 נתן הרב פינטו תפילין שהיו בשימושו האישי לתנ”צ ברכה, במטרה להוציא ממנו מידע שהיה ברשותו. בכתב האישום מצויין כי ברכה התנה את קבלתם בכך שהוא ישלם את מחירם של התפילין.
כאשר נחקרו הרב פינטו ורעייתו בנוגע לעמותת ‘חזון ישעיהו’ פנה הרב, על פי כתב האישום, לברכה והציע לו שוחד בסך 100 אלף פרנק שוויצרי ששווים עומד על 422,500 שקלים.
בסוף שנת 2013 זימן היועץ המשפטי על עורכי דינו של הרב לשימוע ואלו הציגו ראיות לפיהן קיבל ניצב משנה ארביב, מפחד יחידת להב, טובות הנאה ממקורבים לרב פינטו. עורכי הדין דרשו שבתמורה לשימוש בחומרים תיסגר החקירה נגדו בעניין השוחד לתת ניצב ברכה.
הפרקליטות הסכימה לתנאי הסדר הטיעון עם הרב פינטו בפרשת השוחד לתת-ניצב ברכה. ההסדר ספג ביקורת ציבורית, והתנהלות הפרקליטות “זכתה” לביקורת מצד שופטי בג”ץ. בסופו של התהליך אישרו שופטי העליון את ההסדר.
על פי הסדר הטיעון נקבע כי המדינה תדרוש כי יוטל על הרב פינטו עונש של שנת מאסר בפועל, ובנוסף תדרוש כי יוטלו עליו עונש של מאסר על תנאי, קנס כספי בסכום משמעותי וחילוט כל הכספים שנתפסו.