המחדל והטרגדיה בהלוויית פוסק הדור: המשטרה, העירייה, הציבור – מי האשם במחדל הנורא שהתרחש אמש במסע הלוויתו של הגאון רבי שמואל הלוי וואזנר זצ”ל בבני ברק, במהלכו נמחץ למוות מרדכי גרבר ז”ל, בן 27 מאלעד, שלושה נפצעו באורח אנוש וקשה, ולמעלה מ-100 נזקקו לטיפול רפואי?
משטרת ישראל הודיעה הבוקר כי תחקור את מארגני הלווייה, בה השתתפו כמאה אלף בני אדם – בחשד לרשלנות. לפי ההודעה, כבר היום יגבה החוקרים עדויות ממארגני ההלוויה, יבדקו אם קיבלו אישורים כנדרש ואם עמדו בכל ההתחייבויות כנדרש.
בהוראת המפכ”ל חקירת המשטרה הועברה ממרחב דן למפלג ההונאה של מחוז ת”א. במסגרת החקירה יזומנו לתת עדות לא רק גורמים מקרב עיריית בני ברק, שארגנה את מסע הלוויה, כי אם גם שוטרים – ביניהם בכירים – שהשתתפו באבטחתו.
עד כה, נגבו עדויות מאנשים שהיו מעורבים בארגון האירוע מטעם ישיבת ‘חכמי לובלין’, ממנה יצא מסע הלוויה.
מפקד מרחב דן במשטרה, ניצב משנה שמעון לביא, אמר הבוקר בגל”צ “כי המשטרה נערכה כראוי. האחריות היא בראש ובראשונה על כתפיי ואני מוכן לכל בדיקה”.
לדבריו, “אני ער משעות הערב המוקדמות ואני חושב אם הייתי עושה משהו בצורה אחרת, אך אני חייב לומר שבשלב הזה לפחות לא עלה שום דבר. לקחנו בחשבון את כל האפשרויות, השקענו באבטחת הקהל ושמירה על ביטחונו ככל שאפשר”.
לוואלה אמר: “נערכנו מראש ועשינו את כל ההכנות, יחד עם המארגנים. היו באירוע כ-300 שוטרים, עשרות פרמדיקים ואנשי מד”א ורכבי חילוץ של כיבוי אש.
“לקחנו בחשבון עומס ודחק, ואפילו שברנו את החומה המקיפה את בית העלמין על מנת לאפשר מעבר חופשי שלא יסכן חיי אדם.
“כשהוציאו את הארון הייתה ריצת אמוק להוטת יצרים של מאות אנשים שרצו לגעת ברב. הנקודה הקריטית הזאת הביאה לאסון שראינו אתמול. גם חלק מהשוטרים נפצעו. יש דברים שהם מעבר לתכנון וידיעה מוקדמים, דברים שקורים”.
עו”ד פלילי ציקי פלדמן סבורה כי “על המשטרה מוטל נטל מאד כבד לברר מי האחראי, ו”ייתכן מאד שהאחריות נמצאת אצלם. במיוחד לאור העובדה כי הם ידעו על הלוויה, ואישרו את האירוע.
“אינני יודעת את כל הפרטים לעומקם וקשה לומר דברים נחרצים, אבל שוב, מדובר כאן בלוויה שהיתה מתוכננת מראש, והיתה ידיעה על סדר הגודל שלה ועל רבבות המלווים המוקירים את זכרו של הרב, וממילא שהיו צריכים להיערך בהתאם.
“הנטל כעת על המשטרה לבחון היכן נפל פה דבר, ואני מקווה שהאחראים יתנו על כך את הדין”.
עו”ד יגאל ויינשטיין: “קשה מאד בכלל בדיני נזיקין לתת חוות דעת בלי לדעת את הפרטים המדוייקים. באופן כללי ישנם מספר רבדים על מנת שמישהו יהיה חייב בנזיקין, כמו חובת הזהירות גם הכללית וגם הספציפית מבחינת מי שהיה אחראי לארוע.
“אי אפשר לקבוע מסמרות, אבל בוודאי שיש צפי ונוצרת זיקה בין הגורמים הסביבתיים השונים, בין אם זה משטרה או עירייה או חברה כזו או אחרת שנשכרת לארגן, להכרעת בית המשפט שיבחן מי אחראי.
“צריך לזכור שלהבדיל מפסטיבל ערד או משחקי כדורגל גדולים, ששם יש כללים הרבה יותר מוסדרים של כמה אנשים יכולים להיות במקום מסויים, וכיבוי אש, ומרכיבים של רשיון עסק, פה מדובר בלוויה שאינה משהו שחוזר על עצמו, ולא ניתן לפסוק בקלות שיש כאן רשלנות של עירייה למשל…
“כך למשל אם יעלה בבית המשפט כי המשטרה הוזהרה והתבקשה להיערך באופן מסויים והיא התעלמה מהערכות הללו, הדבר יכול לעלות לכדי הטלת אחריות.
“מאידך, אם המשטרה נערכה באופן מסוים והסיטואציה גרמה להשתנות הערכות, הרי שהדין יהיה שונה לגמרי. בראש ובראשונה צריך לזכור שמדובר בארוע מצער ולא באירוע משפטי”.
“הכתובת הייתה על הקיר”, אומר יועץ התקשורת, משה פרידמן, שהשתתף בלוויה.”מי שאמון על הסדר הציבורי בישראל, מי שיודע לשלוח מאות שוטרים לאירועים… היה יכול וחייב היה להיערך כיאות. אפילו במשחק כדורגל, להבדיל, בין קבוצות בליגה ד’, יודעים להיערך כנדרש.
“איש לא טרח לבצע חסימה של קטע הרחוב שבו בית המדרש ממנו אמור היה מסע ההלויה לצאת. איש לא טרח להציב שם שוטרים. מחסומי לחץ. ניידת נט”ן עם רופא כמובן ואמצעים נוספים ש’כשהם רוצים’ הם יודעים כיצד ומה לעשות.
“אינני מומחה בתחום. אבל כל בר דעת הבין. ולצערי, כשעתיים בטרם החלה הקריסה, רקעתי ברגליים וזעקתי למי שרק היה בסביבה ובטלפון – הטרגדיה בדרך, לצערי.
“צעדתי בין ההמונים. ומאוחר יותר צפיתי מבית סמוך על הקטסטרופה המתרגשת ובאה. צילמתי. הסרטתי. שלחתי לכל מי שרק חשבתי שיכול לסייע. לצערי – לשווא.
“לאירוע בסדר גודל שכזה לא נערכים כמו להכנסת ספר תורה ומשגרים כמה שוטרים לצמתים. זה דורש טיפול יסודי. היערכות אמיתית ולא תצלומי יח”צ ליד או בתוך חדרי החפ”קים. מספיק עם תרבות הצ’קלקות. אנו זכאים לאבטחה נכונה. אנו דורשים שיתייחסו לאירועים במגזר שלנו, כמו לכל ארוע המוני בישראל. והיה את הזמן הנדרש לכך. והיו, וישנם לגורמים המוסמכים, את כל הכלים לכך.
“הגיע הזמן שתקום כאן ועדת חקירה-בדיקה אמיתית. לא טיוח! כי האירוע הבא, עם המוני בני אדם, כן, גם הם חרדים, יתקיים כבר בחודש הבא”.
“בואו נהיה כנים עם עצמנו, זה שעד היום אירועים לא הסתיימו באסון זה נס, ואין סומכים על הנס”, אמר יצחק פינדרוס, חבר מועצת עיריית ירושלים לאתר nrg. “הציבור החרדי צריך לעשות תכנית לארגון ורישוי בסדר גודל כזה.
“צריך לקום גוף ממלכתי שייקח אחריות לנהלים. אלו חיי אדם ואסור לעשות קיצורי דרך. אירועים בסדר גודל כזה חייבים נהלים ברורים ולא יכולים להסתמך על משפחה פרטית או אפילו על מנהל מוסד חשוב”.
מישיבת חכמי לובלין נמסר: “זהו אסון טראגי שפקד את אחד מבחירי בני הישיבה הקדושה. אין מילים לנחם על היגון והאבל.
“מסע ההלוויה תוכנן ואורגן על ידי הגורמים המקצועיים ולפי הוראותיהם פעלנו. מדובר באירוע נדיר שהעיר בני ברק לא ראתה כמוהו, מבחינת כמות המשתתפים אל מול זמן התארגנות מינימלית. אנו עומדים בקשר שוטף עם המשפחה ועם כל הגורמים המוסמכים”.