כל הדרכים מובילות לבית המשפט: תביעת ענק נגד ‘וויז’

שלמה בן חיים
|
כ"ח אדר ב' התשע"ד / 30.03.2014 14:36
תביעה ייצוגית כנגד חברת ההזנק ‘וויז’ • התובעים: ‘וויז’ הונתה את הציבור • העותרים דורשים: לפתוח את קודי המקור המפה והמידע שנאגר – לכלל הציבור • על הכוונת: אפליקציית המפות של ‘גוגל’

‘ווייז’ בדרך לבית המשפט: בקשה לאישור תביעה ייצוגית  הוגשה לבית המשפט  נגד חברת ‘ווייז’ – מפתחת אפליקציית הניווט החינמית וחמישה נתבעים נוספים.  בשלב זה מוערכת התביעה ב-64 מיליון דולר.

מגיש התביעה, רועי גורודיש, המיוצג על ידי עו”ד יצחק אבירם טוען כי ‘ווייז’ הפרה התחייבות מפורשת לפיה התוכנה, המפה והמידע שנאגר על ידי ‘ווייז’ יהיו פתוחים – כך שלכל אדם תהיה גישה אל קוד המקור, המפות, ושכבות הנתונים כולם. עוד הוא טוען לגזל קניין, וזכויות יוצרים של הקהילה בתוכנה, במפה, ובפרויקט כולו, מאחר ולדבריו גזלה ‘ווייז’ את הפרויקט Freemap מבעליו תוך כדי פגיעה בזכות המוסרית של היוצרים, ומכירתו לאקרום, חברה בת של גוגל.

קוד התוכנה של Freemap ושל ‘ווייז’ הינם ‘קוד פתוח’, ומאחר שכך טוען גורודיש, חייב לעמוד לרשות כל מי שיבקש להשתמש בו בכל דרך שימצא לנכון. עוד מבקש גורודיש כי כל המפות שבידי הנתבעים וכל שכבות הנתונים שבהן אשר נוצרו באמצעות אפליקציית Freemap או ‘ווייז’ יהיו נגישים ופתוחים לשימוש לכל מי שיחפוץ בכך.

בנוסף, הוא דורש כי מומחה מטעם בית המשפט יבדוק את הקוד של google maps – אפליקציית המפות של גוגל, שהחלה לכלול מרכיבים מ’ווייז’ – כדי לקבוע אם פסק הדין יחול גם על אפליקציה זו.

‘וויז’ של כולנו

 גורודיש מבקש להציג בפני בית המשפט טיעון חריף בפשטותו: ווייז, לדבריו, לא עידכנה במכירה לגוגל שהיא לא ייצרה את המפה ואת התוכנה. התוכנה והמפה נבנו על יסוד תוכנה חופשית בשם 1Roadmap,  ובמסגרת פרויקט Freemap שהיה פרויקט קהילתי ושהקהילה היתה בעליו, הוספו לתוכנה תכונות ובוצעו בה שינויים. את רוב השינויים ביצע אמנם אחד הנתבעים – מפתח בשם אהוד שבתאי – אך גורודיש טוען שחלק מהם עודכנו על ידי משתמשים אחרים. “התוכנה והמפה היו תוצר של קהילה שלמה שבחנה ותיקנה אותה יומיומית, ובלעדיה לא היתה נוצרת תוכנת ‘ווייז'” הוא אומר.

כשוויז מכרה את הפרויקט בכמיליארד דולר, קובל גורודיש, יוחסו 90% מתוכם לקניין הרוחני, והיא חילקה את הסכום בקרב המקורבים. את הנהגים שעבדו בפרויקט Freemap על הפיתוח, יצירת המפה והתאמתה לתוכנה, שכחה ווייז על הכביש. גורודיש מזכיר כי ביום הקמת הפרויקט, הוא הוצג לחברי הקהילה כמיזם בבעלות הקהילה. מאוחר יותר, כשהוקמה ‘ווייז’ והתוכנה היתה בגרסה מתקדמת עם מוצר מוגמר ברובו, שינו בעלי החברה את התנאים באופן חד-צדדי ללא הסכמת הקהילה.

כעת כאמור, פנה גורודיש לבית המשפט כשהוא מקווה לקבל בפסק בית משפט פיצוי השווה ל-50% מערך הקניין הרוחני של ווייז, המוערך כיום על ידיו  בכ- 880 מיליון דולר, ובנוסף תשלום מפצה בסך מאה אלף שקלים עבור כל אחד מחברי הקבוצה בגין הנזק שנגרם לו מהפגיעה בזכות המוסרית הפרת זכויות היוצרים. במקביל דורש גורודיש כי בית המשפט יקבע שעל הנתבעים להקים קרן הון להשקעה בפרויקטים של קוד פתוח בישראל בשווי ערך הקניין הרוחני וערך התמורה של הקוד הפתוח ונתוני המפות.