מתגרשים? לא בטוח שהדרך הנכונה היא לפתוח בתביעות משפטיות בערכאות השונות. לעיתים, ניתן להגיע לפתרון בעזרת טוען רבני מגשר. על היתרונות בהליך גישור בכלל ובגירושין בפרט – הטוען הרבני רפאל אוחנה מסביר:
מהו הליך גישור?
הגישור הינו הליך המשמש אלטרנטיבה למיצוי זכויות בתביעות משפטיות, אשר לעיתים אורכות זמן רב ועלויות כספיות, ואף משאירות עכירות בין בעלי הדין. בהליך הגישור מסכימים הצדדים על זהותו של גורם שלישי שאינו מעורב בסכסוך, ואשר חשוב שיהיה נייטרלי. תפקידו של המגשר ליצור שיח במישרין או בעקיפין בין הצדדים, לסייע לבני הזוג לנהל משא ומתן על מנת להגיע להסדר מרצון ליישוב הסכסוך, לגלות את הצורך האמיתי של הצדדים, ולהגיע להסכם אשר יראה לשני הצדדים הוגן וצודק, תוך גילוי אמפתיה ויכולת לשקף את האינטרס של כל צד. חשוב לציין, כי אין בידי המגשר כל סמכויות ליתן כל החלטה המחייבת. כמו”כ הוא אינו יכול לכפות על הצדדים להמשיך בהליך.
האם הליך גישור מוגבל לסכסוך מסוים?
הליך גישור, יכול שיהיה במגוון רחב של סכסוכים – סכסוכי שכנים, צרכנות, עובד ומעביד, ירושות וגירושין ועוד.
היתרונות בהליך גישור בגירושין
אין זה סוד כי בעשור האחרון גדל מספר המתגרשים בישראל במידה ניכרת. בשל כך, העומס המונח על הערכות המשפטיות – בתי הדין הרבניים ובתי המשפט – הינו רב. זאת ועוד, מיצוי הזכויות בדרך של תביעה משפטית מסלימה את הסכסוך ואת המתח המתמשך הכרוך בניהול הליך משפטי, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בתביעות גירושין אשר עשויות להיות רוויות אמוציות ואשר כרוכות גם בקושי רגשי לבני הזוג ולילדיהם.
הליך הגישור מהווה מסגרת מתאימה לפירוק נישואין, בהיותו ממתן קונפליקטים, ממזער פערים ומעודד שיתוף פעולה. כך גם תהליך הפרידה יהא פוגע ומכאיב פחות אם ימנעו בני הזוג ממאבק משפטי. הליך הגישור הינו מהיר ויעיל, ויחסוך עלויות של ייצוג משפטי וניהול דיונים. הצדדים שולטים בקצב התהליך וכמו כן נשמרת פרטיותם. כמו”כ אין ספק כי שיתוף הפעולה בין ההורים שנפרדים מקל על הילדים להסתגל לחיים החדשים.
יתרון נוסף ומשמעותי להליך גישור הוא, שבעוד שפסקי דין הניתנים לאחר יריבות משפטית אינם תמיד באים לידי כיבוד פסק הדין, הרי שהסכמים אליהם מגיעים הצדדים לאחר גישור ומתוך הסכמה, יותר באים לידי ביצוע ומכובדים על ידי שני הצדדים.
מי יכול להיות מגשר?
ככלל, אין חוק המגביל אדם מלעסוק בגישור. כמו”כ אין כל דרישה כי המגשר יהיה משפטן או בעל תואר כלשהו בהשכלתו, ואכן, מגשרים רבים אינם משפטנים או בעלי תואר אקדמאי. משכך, ככל שיסכימו הצדדים, יוכלו לפנות בהסכמתם לכל גורם אשר באמצעותו יוכלו להגיע לגישור. למותר לציין, כי קיימת חשיבות רבה לכך כי על המגשר להיות נייטרלי, ואכן כיום, מזה כשנתיים, אשר הוקמו יחידות סיוע הפועלות לצד בתי הדין הרבניים, אשר מאוישות ע”י עו”ס תוך ניסיון לנטרל את האמוציות בין בני הזוג ולהביא את הצדדים לידי הסכמות.
יחד עם זאת, כן קיימת חשיבות רבה שלמגשר תהיה השכלה חוקית ומשפטית בעניין הרלוונטי, בפרט כאשר מדובר בדיני משפחה, שכן המגשר אחראי להעברת מידע נכון לצדדים על הפתרונות המוצעים במהלך הגישור, על מנת לאפשר לצדדים בחינה יעילה של הסיכויים והסיכונים בפתרון המוצע. כמו”כ על המגשר לנסח את ההסכם הסופי בצורה שתביא לכלל יישוב הסכסוך על פי הפתרון אליו הגיעו הצדדים, שההסכם יהיה מנוסח ותקף משפטית ויהא ניתן לאישור ולמתן תוקף פסק דין, לאור זאת ועל מנת להגיע להסכם הוגן וסביר שיעמוד באמות מידה משפטיות עבור שני הצדדים, רצוי אכן שההסכם יהא מנוסח בסיוע מגשר עו”ד או טוען רבני.
• אין מאמר זה תחליף ליעוץ משפטי