אני רוצה לנשל את ילדי מצוואתי. האם זה אפשרי?

עו"ד אריאל דרור
|
י"ז אדר התשע"ה / 08.03.2015 21:31
פרק נוסף בסדרת השו”ת של עו”ד אריאל דרור: יש לי קשר חם והדוק עם ילדי, מה הסבירות שאוכל לקבל משמורת משותפת? • אני מתגרשת, האם אוכל לגור בדירה המשותפת עליה אנו משלמים משכנתא ביחד?

שאלה:

לי ולאשתי יש 2 בנות, הבכורה בת 9 והקטנה בת 7. הקשר שלי איתן מאוד הדוק וחם. אשתי עזבה איתן את הבית לפני חודשיים וכעת הגישה תביעות משמורת ומזונות. האם אוכל לבקש משמורת משותפת? מה הסיכויים שדרישתי יתקבל? והאם יש לכך השפעה על המזונות?

תשובה:

בעת האחרונה ביהמ”ש נוטים יותר ויותר לאשר משמורת משותפת, במקרים המתאימים . באם תגיש תביעה מתאימה, ביהמ”ש ימנה איש מקצוע שיערוך תסקיר ויבחן מה רצון הילדים, האם ביכולת ההורים לעמוד במשמורת המשותפת, היכן גר כל צד, מהו טיב היחסים בין ההורים , ומהי טובת הילד – ולבסוף ייתן את מסקנתו.

לאור גילאי הבנות, לא מתקיימת חזקת הגיל הרך, מה שמגביר הסיכויים למשמורת משותפת, אולם לא ניתן לקבוע מסמורת מראש,  מה גם שמדובר בנושא רגיש מאוד, המחייב עירוב של גורמי מקצוע.

ביחס למזונות, הרי שאם תפסק משמורת משותפת, יתכן והמזונות יהיו נמוכים מהמזונות שהיו עלולים להיקבע ללא משמורת משותפת, אולם כל מקרה הבחן לגופו.

שאלה:

אני ובעלי נמצאים בהליכי גירושין והוא הגיש כנגדי תביעה לפירוק שיתוף. אנו הורים לשלושה ילדים קטינים, ויש לנו דירה על שמנו, עם משכנתא לא גבוהה. האם אוכל להישאר לגור בדירה עד שילדינו יגיעו לגיל 18, וכך לא אצטרך לשכור דירה בעלות גבוהה, או שאני חייבת לעזוב?

תשובה:

לפי חוק המקרקעין, לבעלך הזכות לבקש פירוק השיתוף בעל עת. אולם, סעיף 40 א לחוק זה קובע כי ניתן לדחות הפירוק כל עוד בית המשפט לא שוכנע כי לקטינים ולהורה המשמורן ישנו הסדר מגורים הולם אחר.

על כן, בהנחה ולבעלך יהיו קשיים לשלם דמי המזונות והמדור, עלייך לטעון בביהמ”ש כי אין למכור את הדירה, אלא בהגיע הקטינים לגיל 18, כדי להבטיח את מדורם. במקרה וביהמ”ש יקבל את טענתך, תוכלי להמשיך לגור בדירה ולשלם את המשכנתא – כאשר גובה המדור שהאב ישלם ייגזר מסכום המשכנתא – שלטענתך אינו גבוה. עם הגיע הקטינים לגיל 18, היא תימכר ותחולק ביניכם.

שאלה:

אני רוצה לערוך צוואה בה ינושלו ילדיי, כך שרק אחי יקבלו את כלל הרכוש. האם זה אפשרי? מה יקרה אם לא אערוך צוואה כלל?

תשובה:

אתה רשאי לצוות את רכושך למי שאתה רוצה שירש אותך, אחרי 120 שנה. אתה יכול בהחלט לנשל את ילדיך ולתת את הרכוש לאחיך, אבל אני ממליץ כי הצוואה תכלול הסבר בנוגע לנישול, כדי שבניך לא ינסו לפסול אותה לאחר מותך.

אם לא תערוך צוואה, הרכוש יחולק בין בני משפחתך הקרובה – ילדיך, ואשתך ( אם תהיה נשוי באותה עת).

 בכל שאלה ניתן לפנות אלינו למייל [email protected]

 כל האמור במאמר זה לא בא במקום ייעוץ משפטי פרטני ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד.