לפני גירושין: אשתי יכולה לקבל חלק מקיצבת הנכות שלי?

עו"ד אריאל דרור
|
ג' אדר התשע"ה / 22.02.2015 15:44
השו”ת של עורך הדין אריאל דרור על נושאי גירושין ומזונות • אשתי דורשת סכום אסטרונומי למזונות, אלא שאנו מעולם לא פינקנו כך את הילדים? • בעלי הותיר חובות בעקבות בזבוזיו התכופים, האם כאשר אנו נפרדים עלי לשאת בהם גם כן?

שאלה:

אשתי הגישה לאחרונה תביעת מזונות נגדי, בשם 4 ילדינו. התביעה היא על סכום אסטרונומי, וכוללת דרישות בנוגע למותרות שמעולם לא הוצאנו בפועל. אציין כי  גם אני וגם אשתי עובדים באופן חלקי בלבד, כאשר אני לומד ביתר הזמן.  בנוסף למשכורתי, יש לי דירה שקבלתי בירושה מהוריי, והשכירות בגינה הינה 4000 ש”ח. האם בית הדין מתחשב בדמי השכירות כאשר הוא קובע את המזונות? מה הסכום שהוא עלול לפסוק לי? 

תשובה:

כאשר בית הדין או בית המשפט קובע מזונות, הוא בוחן את צרכי הילדים ואת השתכרות ההורים, לרבות השתכרותם מנכסים שונים. לכן, השכירות שלך בהחלט רלבנטית לפסיקת המזונות. בית הדין בהחלט יבחן את אורח חייכם, וההוצאות שלכם בפועל. ככל שהאישה לא תצליח להוכיח כי הוצאתם כספים עבור מותרות- קיים סיכוי גבוה כי לא תחויב בהם, או שהחיבו יהיה נמוך. כמו כן, יש משמעות לגילאי הילדים, שכן עד לגיל שש כלל החיוב על האב, מגיל שש עד 15 החיוב על צרכים הכרחיים על האב – ומעבר לכך שווה בשווה בין שני ההורים, ומגיל 15-18- הכל מתחלק שווה בשווה בין ההורים.

שאלה:

אני ובעלי מנהלים הליכי גירושין, והמחלוקת העיקרית הינה לגבי כיסוי חובות. אני טוענת כי בעלי משך כספים מחשבון העו”ש שלנו להוצאות שהן בגדר מותרות, אותם לא נמהגנו להוציא בעבר, מאחר ונהגנו בחסכנות בכספינו, וכעת נקלענו לחובות. האם אני אמורה להשתתף בחובות אלו?

תשובה:

ככלל , חוק יחסי ממון  שחל על בני זוג שנשאו לאחר 1.1.1974, קובע כי על בני זוג לכסות במשותף חוב שנוצר במהלך הרגיל של  חיי הנישואין. כלל זה תקף גם אם מדובר בהוצאה שהינה בזבזנית, כל עוד ניתן לומר כי  היא שמשה את המשפחה.

ניתן לסתור הנחה זו, בין היתר, אם תוכיחי כי בעלך  ביצע משיכות חריגות לצרכיו בלבד,   סמוך לפרידה, למטרות הברחת כספים.

שאלה:

הנני נכה, ומקבל כל חודש תשלום מביטוח לאומי. זוהי הכנסתי העיקרית. אשתי הגישה כנגדי תביעה רכושית, ובה דרשה לקבל חלק מהתשלום. האם היא זכאית לכך?

תשובה:

בעיקרון, לפי חוק יחסי ממון, כספים אלו הינם שלך בלבד, מאחר ונתנו לך לאור מצבך וללא קשר לנישואין. אולם, הפסיקה נוהגת לבחון את אופן השימוש בתשלום.

כאשר מוכח כי סכום הגמלה ו/או הקצבה, אף שהינו אישי – שימש את כלל המשפחה, ולא רק אותך, ונעשה בהם שימוש משותף, ניתן יהיה לטעון ביתר קלות כי מדובר ברכוש משותף ויש לחלקו ביניכם, לפחות בחלקו. מנגד, אם  יוכח כי מדובר בסכום ששימש רק אותך, תוך הפרדה מיתר הכנסות משק הבית- יהא קל יותר להוכיח כי הוא שלך בלבד.

כל האמור במאמר זה לא בא במקום ייעוץ משפטי פרטני ולא מהווה לו תחליף ויש לבחון כל נסיבות מקרה לגופו. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד.

ניתן לפנות אלינו בשאלות למייל :

[email protected]