משה גפני: “לא ישולבו נשים ביהדות התורה. הן לא רוצות”

יוני גרין
|
כ' שבט התשע"ה / 09.02.2015 15:01
ח”כ משה גפני שוחח בצ’אט עם גולשי אתר ‘הארץ’, והתייחס לשאלות שהוצגו בפניו במגוון נושאים • על מי ימליצו אצל הנשיא? “אנחנו לא סולחים לביבי, אבל מעולם לא הלכנו עם השמאל” • על יאיר לפיד: “הוא לא מתאים להיות בכלל איש ציבור, אלא איש תקשורת” • ועל הפילוג הליטאי: “מקווה שלא נאבד קולות. הציבור אינטליגנטי דיו כדי להצביע”

חבר הכנסת משה גפני, המתמודד במקום השני ברשימת יהדות התורה, התארח  היום (שני) במערכת ‘הארץ’ וענה על שאלות גולשים בצ’אט.

תחילה נשאל יו”ר דגל התורה לדעתו על הדרת נשים: מה דעתך על התנועה החדשה של נשים חרדיות שמבקשות להצטרף לפוליטיקה?

גפני השיב: “אין תנועה כזו. בדקתי את העניין. למרות שאני לא מכיר את כולן, אין תנועת נשים חרדיות שרוצות לרוץ לפוליטיקה. אם היינו מכניסים לרשימה נשים חרדיות או בכלל, הנשים החרדיות לא היו מצביעות.

הנשים החרדיות בדורנו, בניגוד לעבר, הן ברמה חרדית יותר גבוהה מהגברים. דעתן היא ברורה בעניין הזה. אנו נמצאים בדור שהנשים החרדיות הן ברמה רוחנית יותר גבוהה מהגברים. הן לא יסכימו לשים אשה”.

כתב הארץ יאיר אטינגר שאל: הצעת לצרף נשים לרשימה? אתה חושב שיכול להיות שינוי בעמדה הזו במפלגה?

גפני: “דיברתי עם נשים חרדיות. לא רלוונטי כל העניין. זה נשמע יפה, מהפכה בציבור החרדי. אבל הן לא מסכימות. הנשים המדוברות לא מייצגות אף אחד, ולכן הן לא יכולות להיכנס לרשימה.

לא יהיה שינוי בשום שלב. לציבור החרדי הכנסת היא לא חזות הכל. יש דברים של נשות ציבור ואישי ציבור שעוסקים בדברים יותר חשובים מאשר הכנסת, בתוך המערכת הציבורית.

הציבור החרדי לא שולח לכנסת את הטובים ביותר אצלו, בניגוד לציבור החילוני ששולח רמטכ”לים וכו’. בציבור החרדי הטובים ביותר הולכים להיות ראשי ישיבות, אדמו”רים ורבנים.

אני פעם אמרתי במליאת הכנסת שאפילו שאנחנו לא שולחים את הטובים ביותר והחילונים כן, חוץ ממני – החילונים טובים יותר”.

גפני נשאל גם מה הסיכוי שיהדות התורה תשב בממשלה תחת בוז’י הרצוג והמחנה הציוני, ואיך החרדים יכולים לסלוח לביבי – והשיב: “א. אנו לא סולחים לביבי. ב. עבדנו עם הרצוג באופוזיציה בשיתוף פעולה. לא מכל הדברים היינו מרוצים. תהום אידיאולוגית פעורה ביננו לבין העבודה, מרצ והתנועה של לבני.

היא (לבני) את האמת קצת מבלבלת אותי, כי היתה שותפה של נתניהו כל השנים. עדיין, לנתניהו אנחנו לא סולחים.

אני מייצג את דגל התורה בתוך יהדות התורה. מעולם לא הלכנו עם השמאל. נהלנו מו”מ ב-92′ אבל מעולם לא הלכנו עם השמאל. להוציא מקרה אחד שתמכנו בברק, אבל לא לקחנו תפקידים ופרשנו תוך זמן קצר.

אבל קרה משהו בקדנציה הזו. ישבה ממשלה שעיקרה היה ימין ועוד כמה לא מזוהים. היה הליכוד, הבית היהודי שותף משמעותי, ושלושת השותפים הנוספים – לפיד, לבני וליברמן לא מזוהים. פעם ימין, פעם שמאל. פעם בעד מו”מ ופעם נגד. הממשלה הזו היתה רעה מאוד למדינה.

לפיד היה שר אוצר, הוא לא מבין מהחיים שלו בכלכלה ועשה נזק למדינה. הוא קיבל את התפקיד מסיבות פוליטיות ולא יודע, פשוט לא יודע. בקדנציה הקודמת, שהייתי יו”ר ועדת הכספים. עשינו דברים למדינה. היה משבר עולמי, העלנו את הצמיחה במשק, המערכת הפיננסית – בניגוד לארה”ב ואירופה – התחזקה מאוד. והנה הגיע יאיר לפיד לאוצר והכל מתרסק”.

גפני המשיך: “אנחנו הציבור החרדי, כמו כלל אזרחי המדינה, סבלנו בכל מצב שקשור לתפקוד של הממשלה הרעה ההיא. אבל גם קיבלנו מכות נקודתיות שהיו מכוונות בעיקר לציבור החרדי.

ועכשיו אנחנו צריכים לקבל החלטה האם אנחנו ממשיכים עם נתניהו. טבעי היה שנמשיך ללכת עם נתניהו והימין. החלטנו אסטרטגית שנקבל החלטה אחרי הבחירות. השיקולים יהיו לא פשוטים. נתכנס אחרי הבחירות חברי הכנסת שייבחרו מיהדות התורה – אני מקווה שיהיו לפחות שמונה, נדון בעניין, נמשיך בפני הרבנים ואשר יחליטו כך נעשה”.

גפני נשאל האם אין אפשרות מבחינתו לשבת עם לפיד בקואליציה – והשיב: “גם לבית היהודי היה חלק לא מבוטל בהדרת החרדים בממשלה היוצאת. לגבי לפיד אני חושב שהוא לא מתאים להיות בכלל איש ציבור, אלא איש תקשורת.

אבל בהתאם לתשובה הקודמת, כל ההחלטות בדברים האלה יתקבלו רק לאחר הבחירות”.

גפני נשאל גם על ההפגנות האלימות של ‘הפלג הירושלמי’. “הילדים שלי והנכדים שלי לומדים בישיבות ולא נמצאים שם”, אמר. “צריך לשאול את מי שנמצא שם. אני לא חושב שאני צריך להשיב מעבר לזה”.

ומה אתם עושים בדגל התורה כדי לא לאבד קולות בגלל הפילוג הליטאי? הוא נשאל.

גפני: “אני מקווה שלא נאבד קולות. אני לא חושב שהיתה תקופה כל כך קשה כמו זו, של מה שהיה פה ועשו לציבור החרדי. אני חושב שהציבור הוא אינטליגנטי דיו כדי ללכת ולהצביע ולהתמודד עם הדברים הללו.

יצביעו יותר מבפעם הקודמת. הציבור מכיר את הבעיות, את ההסתה, ולכן בסופו של דבר אני מציע שבמקום לדבר כולם ילכו להצביע”.

על הנאום המתוכנן של נתניהו בקונגרס אמר: “אני הייתי מוותר על הנאום בקונגרס, אפילו שאני אוהב לנאום”.