ח”כ עליזה לביא וליהיא לפיד בטקס ‘הפרשת חלה’. איך זה קרה? • ראיון
מפלגת ‘יש עתיד’ ממשיכה לנסות למשוך קולות מהציבור הדתי-לאומי: ח”כ עליזה לביא תקיים השבוע טקס ‘הפרשת חלה’, בהשתתפות לא אחרת מאשר ליהיא לפיד, רעייתו של יו”ר יש עתיד, יאיר לפיד.
לקראת האירוע התפרסמה הודעה המזמינה את הציבור להשתתף בטקס, שייערך ביום חמישי הקרוב בנתניה. מי שעומדת מאחורי הטקס היא פעילה מרכזית מקומית ב’יש עתיד’, ג’וליאנה בן אברהם.
בשיחה עם ח”כ עליזה לביא, היא מתקשה להבין על מה הפליאה.
• יש עתיד? הפרשת חלה? מה הרעיון?
“האמת, היוזמה הגיעה ממנהלת המטה המקומי בנתניה, ג’וליאנה. אמרה לי, אני רוצה להרים אירוע גדול, הפרשת חלה זה משהו שמאד מעניין נשים, ובמקום שלך – כמי שעשתה רבות למען נשים דתיות וחרדיות, לא פעם כינסתי את הוועדה לקידום מעמד האישה שבראשה עמדתי למענן – היא חשבה שזה הכי מתאים שאני אגיע לשם.
“אני עשיתי המון בשביל נשים חרדיות. לא הפתיע אותי שמבקשים ממני לבוא”.
• זה שאת הכי מתאימה מכל הנציגים האחרים של יש עתיד לבוא לאירוע כזה, זה ברור לי. אבל ערב בחירות, ומפלגה בדרך כלל עושה פעולות שיכולות להביא לה קולות. יש עתיד היא לא בדיוק כוס התה של הציבור החרדי, ואפילו הדתי…
“אבל את, שרי, הרי יודעת שאני עשיתי הרבה בשביל נשים חרדיות. אותי זה לא הפתיע כשביקשו ממני לבוא, אני מוכרת בתחום, עשיתי שנים של מחקר בנושאים האלו. ואני אומרת לך שדווקא במקומות, כמו במעגלי נשים, יש התעוררות בנושאים האלו. וזה עולה מהשטח. אני נמצאת הרבה באירועים של נשים, אתמול למשל הייתי במודיעין, אבל אני נוסעת לכל המקומות בארץ”.
• לאירוע במודיעין הגיעו גם נשים דתיות?
“אני חושבת שבאירועים האלו יש גם וגם, וזו גם הכוונה – להביא קהל מעורב. ואני מדגישה: זו יוזמה מקומית, זה לא שפתחנו פה במסע הפרשת חלה בתוך ערי ישראל”.
• זה לא חלק מהאסטרטגיה של ‘יש עתיד’ לפנות גם לקהל הדתי? כי הבנתי שהתחילו לפרסם בעלוני שבת…
“לא, זו יוזמה מקומית. והיא נובעת מכמיהה של ציבור נשים, גם חילוני, להכיר את המסורת ואת הערכים”.
לביא מספרת, כי הגיעה השבוע למכינה צבאית באופקים, מכינה למנהיגות נשית. רוב הבנות שם היו לא דתיות, להערכתה. שתיים בלבד היו דתיות. “התעניינתי מה הן לומדות, מה הן עושות, דיברתי כמובן על מרים ועל דבורה, זה הסתדר לי עם שבת שירה עם הפרשה ועם ההפטרה, ואז התחלתי לשאול אותן כל כמה זמן הן הולכות הביתה.
“הן הפתיעו אותי כשסיפרו שבגלל שיש גם בנות דתיות הן עושות שבת במקום, ו’תשמעי, אנחנו לא כל כך אוהבות לנסוע הביתה לשבת, כי בבית אנחנו לא מרגישות את השבת’. זה היכה בי בחוזקה. לדעתי, יש פה תהליך שזורם מלמטה”.
• ברור. השאלה היא האם המפלגה חושבת שזה גם יביא מנדטים? ובכלל, נראה לך שיש עתיד תלך לכיוון אחר בקדנציה הבאה?
“אני עצמי הובלתי גם בקדנציה הקודמת גישה חיובית לצורכי דת. הנה, למשל, כשפנו אלי מנתניה לספר שמחירי המקוואות עלו, אלי פנו. ואני סייעתי”.
• מצד שני, יש עתיד עשתה דברים שמאד הכאיבו לציבור החרדי. גם לאם החרדית עצמה. קיצוץ התקציבים וקיצוץ האוכל בישיבות פגעו, בסופו של דבר, בילד של אמא. לכן אני מנסה לשאול האם יש עתיד תשנה משהו. אני רואה שינוי קל בהתבטאויות של יאיר לפיד, השאלה אם זה רק אסטרטגית בחירות.
“אנחנו לא נגד אף אחד. אמרנו שאנחנו רוצים שיילכו בצורה מסודרת – מי ללימוד תורה, מי לעסקים ומי לתרומה לקהילה. אי אפשר להמשיך עם המספרים הגדולים שהיו עד היום, אבל אנחנו לא באנו ממקום של שנאה”.
• הסנקציות הפליליות, הן אלו שפגעו בבשר החי… הפחד הזה שאם הילד שלי לא ייכלל ב’מספרים’ הוא יילך לכלא – זה נורא…אילו היית מתנגדת לסנקציות הפליליות, היית מעיזה לומר את זה בישיבת סיעה אצלכם?
“תראי, היה דיון בסיעה על הנושא הזה. אבל חשבנו שאם היינו מסתפקים בגזירות כלכליות, היה אפשר ‘לקנות את זה’. וכמו פעם, בני עניים היו הולכים לצבא, בני עשירים היו משלמים קנסות”.
-
היא עצמה הצהירה שהיא קודם פמיניסטית ואח”כ דתית.