מגדלי התולעים דורשים מהאקדמיה ללשון: קראו לנו ‘תולענים’

נחמן גור
|
י"ד שבט התשע"ה / 03.02.2015 18:13
התולענים: “גידול התולעים צריך להיכלל ברשימת העיסוקים המוכרים בישראל כמו לולן, רפתן, נוקד, בוקר, ודבוראי” • התולעים האדומות, המטופחות על ידי ‘התולענים’, מפרקות זבל אורגני והופכות אותו לחומר דישון אורגני איכותי לגינה ולעציצים

בשנים האחרונות התרחב העיסוק בגידול תולעים לצורך הפיכת שאריות מזון אורגני לזבל איכותי לגינה. כעת מגדלי התולעים מתארגנים בדרישה להכרה וכבוד מקצועי, וקוראים לאקדמיה ללשון העברית להכריז על המקצוע שלהם כ”תולען”.

יוזם ההתארגנות הוא יהודה גליקמן מחברת אגרולן ברמת הגולן, מוותיקי מגדלי התולעים בישראל. לדבריו, גידול התולעים צריך להיכלל ברשימת העיסוקים המוכרים בישראל, כמו לולן, רפתן, נוקד, בוקר, ודבוראי.

“אחרי שיכירו בנו ואותנו לא יהיה צורך להסביר שוב ושוב את התועלת הסביבתית והבריאותית העצומה שבגידול תולעים. החזון שלנו שהתולעים תהיינה חלק בלתי נפרד מכל בית בישראל”, אומר גליקמן.

מגדלי התולעים פועלים לשינוי החלטת האקדמיה ללשון העברית לקרוא למשכנן של התולעים, הקומפוסטר, בשם ‘מדשן’.

לדברי התולענית הדס גביש, “דשן מייצג את ההיפך הגמור מתפיסת עולמנו, מאחר והוא מבוסס על חומרים כימיים שבסופו של דבר מחלחלים למי התהום ופוגעים בסביבה. עיקר תכליתו של המתקן הוא למחזר פסולת אורגנית שרובה מושלכת לאשפה ולכן הוא צריך להיקרא בשם ‘ממחזר’, המשקף את יעודו”.

התולעים האדומות מפרקות זבל אורגני בצורה יעילה ומהירה, והופכות אותו לחומר דישון אורגני איכותי לגינה ולעציצים.

הן אוכלות בתאבון שאריות סלט, גזם דשא, לחם, פירות, ירקות וגם שאריות עיתון וקרטונים. התולענים מטפחים את התולעים בתוך מיכל חשוך, בעל אפשרות לניקוז נוזלים. גם מי הנקז יכולים לשמש דשן איכותי לצמחיה.

התולענים מסבירים כי גידול התולעים הוא חוויה לימודית ומעשירה לכל המשפחה, מעבר לתרומתו לסביבה ומאפשר לצמצם משמעותית את כמות האשפה הביתית והצורך בדישון מלאכותי.