ט”ו בשבט, חג האילנות, מתקשר אצלנו לשולחן עמוס בפירות יבשים. זהו מנהג שנשמר מימי הגלות: היהודים אכלו בחג זה פירות יבשים לזכר פירות ארץ ישראל.
בקבוצת הפירות היבשים ישנם הפירות ה’קלאסיים’ כמו תמר, שזיף, משמש, בננה, צימוקים ותאנים, אליהם הצטרפו במהלך השנים פירות נוספים – מקיווי ועד תות שדה.
מה היתרונות ומה החסרונות של הפירות היבשים?
יתרונות של פירות יבשים:
- תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים – סיבים תזונתיים חשובים לשמירה על תפקוד תקין של מערכת העיכול ומניעת עצירות. בפן זה בולטים במיוחד שזיפים ותאנים. מי שסובל מנטייה לשלשולים – רצוי שימנע מפירות יבשים, מחשש להחמרה.
- תכולה גבוהה של מינרלים כמו סידן, ברזל ואשלגן.
- תכולה גבוהה של פיטוכימיקלים (חומרים צמחיים שקשורים בסיכון מופחת למחלות כרוניות כמו מחלות לב וכלי דם) – לדוגמא: צימוקים עשירים בביופלבנואידים שמסייעים באיזון רמות כולסטרול ושיפור זרימת הדם, וכן להפחתת סיכון למחלות לב; שזיפים ומשמשים עשירים בבטא קרוטן – נוגד חמצון חזק.
חסרונות של פירות יבשים:
- תכולה גבוהה של סוכר
- ערך קלורי גבוה
- תוספת חומרי עיבוד שונים – לדוגמא: צבעי מאכל, תרכובות גופרית (עלולות לגרום לתגובות אלרגיות והתקפי קצרת באנשים עם רגישות).
טיפים לצריכת פירות יבשים:
- הכל עניין יחסי– למרות הערך הקלורי הגבוה ברור שפירות יבשים עדיפים על פני נשנושים אחרים עוגות, עוגיות, חטיפים ושוקולד
- עדיף טבעי – פירות יבשים טבעיים כמו צימוקים, שזיפים ומשמשים עדיפים על פני פירות שמכילים תוספת של סוכר כמו פפאיה, אננס ובננה – אלו מהווים ממתק לכל דבר ועניין
- לא לשכוח לרחוץ – איננו יודעים מהיכן הגיעו הפירות ובאילו תנאים יובשו ולכן מומלץ לרחוץ את הפירות היבשים היטב אפילו במים חמים – זה גם מנקה וגם משפר מרקם וטעם
מתכונים בריאים עם פירות לכבוד ט”ו בשבט מתוך הספר ‘מרזים עם אולגה רז’:
תפוח עץ חם-קר:
חומרים:
- 4 תפוחי עץ קשים
- קינמון לפי הטעם
- כף דיאטיפ
- גלידת וניל דלת קלוריות
- קליפת תפוז
אופן ההכנה:
1. מוציאים את ליבת התפוחים ופורסים לטבעות בעובי כ-1/2 ס”מ. מסדרים על תבנית
אפייה משומנת קלות, בוזקים קינמון ואבקת דיאטיפ ואופים בגריל עד להשחמה עדינה.
2. מניחים כמה פרוסות תפוחים בכל צלחת אישית ועליהן כף מהגלידה, מקשטים בקליפת
תפוז מגוררת ומגישים.
פנקייק מופחת קלוריות:
חומרים:
- 1 ביצה
- 1 גביע לבן 0%-1.5% שומן
- 3 כפות קמח תופח מלא
- 4-3 שקיות ממתיק מלאכותי
- 10 משמשים יבשים חתוכים קטן
- ספריי שמן
אופן ההכנה:
1. מערבבים בקערה את כל החומרים עד לקבלת בלילה חלקה.
2. מרססים על מחבת חשמלית או מחבת טפלון ספרי שמן ומחממים.
יוצקים מהבלילה למחבת. כשמתחילות להופיע בועות, הופכים ומטגנים מהצד השני.
הטיגון במחבת רגילה או במחבת טפלון.
• ד”ר אולגה רז היא ראש המחלקה למדעי התזונה בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת אריאל