תנשנשו: מה היתרונות והחסרונות של פירות יבשים? • טיפים ומתכונים

שרי רוט
24 בינואר 2016   
לכבוד ט"ו בשבט: ד"ר אולגה רז, ראש המחלקה למדעי התזונה בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת אריאל, עושה סדר בפירות היבשים • האם הם משמינים? מהם היתרונות שטמונים באכילתם?
צילום: 
No featured image found.

ט"ו בשבט, חג האילנות, מתקשר אצלנו לשולחן עמוס בפירות יבשים. זהו מנהג שנשמר מימי הגלות: היהודים אכלו בחג זה פירות יבשים לזכר פירות ארץ ישראל.

בקבוצת הפירות היבשים ישנם הפירות ה'קלאסיים' כמו תמר, שזיף, משמש, בננה, צימוקים ותאנים, אליהם הצטרפו במהלך השנים פירות נוספים - מקיווי ועד תות שדה.

מה היתרונות ומה החסרונות של הפירות היבשים?

יתרונות של פירות יבשים:

  • תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים – סיבים תזונתיים חשובים לשמירה על תפקוד תקין של מערכת העיכול ומניעת עצירות. בפן זה בולטים במיוחד שזיפים ותאנים. מי שסובל מנטייה לשלשולים – רצוי שימנע מפירות יבשים, מחשש להחמרה.
  • תכולה גבוהה של מינרלים כמו סידן, ברזל ואשלגן.
  • תכולה גבוהה של פיטוכימיקלים (חומרים צמחיים שקשורים בסיכון מופחת למחלות כרוניות כמו מחלות לב וכלי דם) – לדוגמא: צימוקים עשירים בביופלבנואידים שמסייעים באיזון רמות כולסטרול ושיפור זרימת הדם, וכן להפחתת סיכון למחלות לב; שזיפים ומשמשים עשירים בבטא קרוטן – נוגד חמצון חזק.

חסרונות של פירות יבשים:

  • תכולה גבוהה של סוכר
  • ערך קלורי גבוה
  • תוספת חומרי עיבוד שונים – לדוגמא: צבעי מאכל, תרכובות גופרית (עלולות לגרום לתגובות אלרגיות והתקפי קצרת באנשים עם רגישות).

טיפים לצריכת פירות יבשים:

  1. הכל עניין יחסי– למרות הערך הקלורי הגבוה ברור שפירות יבשים עדיפים על פני נשנושים אחרים עוגות, עוגיות, חטיפים ושוקולד
  2. עדיף טבעי – פירות יבשים טבעיים כמו צימוקים, שזיפים ומשמשים עדיפים על פני פירות שמכילים תוספת של סוכר כמו פפאיה, אננס ובננה – אלו מהווים ממתק לכל דבר ועניין
  3. לא לשכוח לרחוץ – איננו יודעים מהיכן הגיעו הפירות ובאילו תנאים יובשו ולכן מומלץ לרחוץ את הפירות היבשים היטב אפילו במים חמים – זה גם מנקה וגם משפר מרקם וטעם

 דר אולגה רז

מתכונים בריאים עם פירות לכבוד ט"ו בשבט מתוך הספר 'מרזים עם אולגה רז':

תפוח עץ חם-קר:

חומרים:

  • 4 תפוחי עץ קשים
  • קינמון לפי הטעם
  • כף דיאטיפ
  • גלידת וניל דלת קלוריות
  • קליפת תפוז

אופן ההכנה:

1. מוציאים את ליבת התפוחים ופורסים לטבעות בעובי כ-1/2 ס"מ. מסדרים על תבנית

אפייה משומנת קלות, בוזקים קינמון ואבקת דיאטיפ ואופים בגריל עד להשחמה עדינה.

2. מניחים כמה פרוסות תפוחים בכל צלחת אישית ועליהן כף מהגלידה, מקשטים בקליפת

תפוז מגוררת ומגישים.

פנקייק מופחת קלוריות:

חומרים:

  • 1 ביצה
  • 1 גביע לבן 0%-1.5% שומן
  • 3 כפות קמח תופח מלא
  • 4-3 שקיות ממתיק מלאכותי
  • 10 משמשים יבשים חתוכים קטן
  • ספריי שמן

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה את כל החומרים עד לקבלת בלילה חלקה.

2. מרססים על מחבת חשמלית או מחבת טפלון ספרי שמן ומחממים.

יוצקים מהבלילה למחבת. כשמתחילות להופיע בועות, הופכים ומטגנים מהצד השני.

 הטיגון במחבת רגילה או במחבת טפלון.

• ד"ר אולגה רז היא ראש המחלקה למדעי התזונה בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת אריאל

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
Pro zdravé a chutné recepty, užitečné tipy a triky a užitečné články o zahradničení, navštivte naše stránky a objevte nové způsoby, jak využít svůj čas a zdroje v kuchyni a v zahradě. Buďte inspirací pro svou rodinu a přátele s našimi užitečnými nápady a návody. Připojte se k nám a začněte zlepšovat svůj životní styl ještě dnes! Jak zmrazit cukety, aby byly Jaký fitness je vhodný pro ženy: návrhy a tipy 6 nejlepších Tento banánový Tri známky v obličeji, které ukazují na vysokou hladinu cholesterolu: Jak se zbavit vos kolem domu: Proč byste Vlastnosti komplexní urodynamické studie: Burrito s chorizem a avokádem: recept na Mladé brambory zapečené se sýrem: recept na Jaký dům Získejte tipy a triky, jak vylepšit svůj každodenní život na našem webu! Navštivte nás pro chutné recepty a inspiraci pro vaření, stejně jako užitečné články o zahradničení a pěstování rostlin. Buďte s námi každý den a objevte nové způsoby, jak si užívat život plný radosti a zdraví!